Αλλάζει ο νόμος Μπιρμπίλη και επιστρέφει στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός!

Τροποποιείται ο αντι-Παναθηναϊκός νόμος Μπιρμπίλη και αποφεύγεται ο κίνδυνος κατεδάφισης της Λεωφόρου πριν την κατασκευή γηπέδου στο Βοτανικό! Ακόμα, δρομολογείται η άμεση επιστροφή του Παναθηναϊκού στο «Απόστολος Νικολαΐδης».
Ο κίνδυνος γκρεμίσματος του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεωφόρου, δίχως να έχει μπει ούτε… τούβλο στο νέο γήπεδο στον Βοτανικό, φαίνεται ότι θα εκλείψει από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή
η κυβέρνηση, αλλάζοντας κάποια κομβικά σημεία του περίφημου νομοσχεδίου Μπιρμπίλη!

Συγχρόνως ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην ιστορική του έδρα!

Τον Μάιο του 2011 με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΗΠΕΛ (υπό την προεδρία του Γιάννη Βαρδινογιάννη), η πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε περάσει το νομοσχέδιο για τη Διπλή Ανάπλαση, το οποίο προέβλεπε ότι το γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα γκρεμίζονταν, μόλις ολοκληρώνονταν το εμπορικό κέντρο, αλλά και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, δίχως να λαμβάνει υπ’ όψιν την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου!

Η αποκάλυψη των κινήσεων της πολιτείας, σε συνεργασία με τον κατασκευαστή Μπάμπη Βωβό, είχε φέρει την αντίδραση σύσσωμης της παναθηναϊκής οικογένειας (ΠΑΕ, Ερασιτέχνης), ζητώντας από την πολιτεία να επαναφέρει την προϋπόθεση της κατασκευής του νέου γηπέδου, πριν κατεδαφιστεί η Λεωφόρος. Ένα δεδομένο το οποίο υπήρχε στο αρχικό νόμο Σουφλιά και τον οποίο παραδόξως είχε αλλάξει η Μπιρμπίλη!

Αναλυτικά οι αλλαγές που θα γίνουν στην παράγραφο 4 του άρθρου 23 του Ν. 3983/2011:

Α. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναθεώρηση της έγκρισης και της άδειας δόμησης του γηπέδου ποδοσφαίρου στην περιοχή Ανάπλασης ΙΙ (Βοτανικός), αποτελεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή ανάπλασης Ι (Λεωφόρος).

Β. Η άδεια κατεδάφισης, κατ’ εξαίρεση από κάθε άλλη διάταξη έχει ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση των εκτελουμένων εργασιών στο γήπεδο ποδοσφαίρου στην περιοχή ανάπλασης ΙΙ (Βοτανικός) σύμφωνα με τη σχετική άδεια δόμησης και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα των πέντε (5) ετών από τη δημοσίευσης του παρόντος.

Γ. Για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του γηπέδου ποδοσφαίρου στην περιοχή ανάπλασης ΙΙ (Βοτανικός), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατεδάφιση κατά τις διατάξεις του Ν. 4030/2011 των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή ανάπλασης Ι (Λεωφόρος).

Δ. Την εκτέλεση των εργασιών και τα λοιπά έξοδα κατεδάφισης στην περιοχή ανάπλασης Ι (Λεωφόρος) δύναται να αναλάβει οποιοσδήποτε εκ των φορέων υλοποίησης του προγράμματος, ανεξαρτήτου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ε. Οι κτιριακές και λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις και οι βοηθητικοί χώροι τους που έχουν ανεγερθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου χωρίς την κατά νόμο οικοδομική άδεια στην περιοχή ανάπλασης Ι, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες. Εφόσον δεν παραβιάζουν τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους ή αντίστοιχα αυτές που ισχύουν σήμερα.

Η νομιμότητα της κτιριακής εγκατάστασης διαπιστώνεται με σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού περιβάλλοντος, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

ΣΤ. Αυθαίρετες εγκαταστάσεις της προηγούμενης περιπτώσεως που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης, μπορούν να εξαιρούνται από την κατεδάφιση για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος και μετά την υπαγωγή αυτών στο νόμο 4014/2011, ως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον έχουν ανεγερθεί σε δομήσιμους χώρους και ταυτόχρονα δεν είναι επικίνδυνες από στατική άποψη και δεν παραβλάπτουν το άμεσο ή ευρύτερο περιβάλλον με τη χρήση που έχουν.

Η απόφαση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 4014/2011, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας λαμβάνονται υπόψη οι προδιαγραφές σύνταξης μελετών που εφαρμόζονται για την έκδοση αδειών δόμησης και οι απαιτούμενοι έλεγχοι ακολουθούν τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής των αυθαιρέτων ή μη κτιρίων.

Με την παραπάνω απόφαση μπορεί να επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες ή κατόχους ή στους έλκοντες εξ αυτών των δικαιωμάτων, πρόσθετοι όροι που αποσκοπούν στη στατική ενίσχυση και στη λειτουργική ή μορφολογική βελτίωση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτίσματος.

Ζ. Μετά την έκδοση της ως άνω απόφασης εξαίρεσης από την κατεδάφιση επιτρέπεται η έκδοση αδειών δόμησης για τη βελτίωση, την επισκευή, τη μετασκευή, τη στατική ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των παραπάνω εγκαταστάσεων χωρίς αύξηση του όγκου των συνολικών εγκαταστάσεων, από το τμήμα Οικοδομικού κανονισμού της Διεύθυνσης Οικοδομικών και κτιριακών κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέσα σε τριάντα (30) ημέρα από την ημέρα υποβολής σε αυτό αίτηση του χρήσης της εγκατάστασης.

Πηγή: aioniapistos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα