4/3: Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της «Αθλητικής Ηχούς» για την «παράγκα του Θωμά»

Πώς απλώθηκε η πρώτη «παράγκα». Θυμηθείτε τα ονόματα και τα σκηνικά της πιο μαύρης περιόδου του ελληνικού αθλητισμού...
Δύο εκ των πρωτομαστόρων της «παράγκας του Θωμά». Γιάννης Σπάθας και Κώστας Αλεξανδρίδης
«Το Αιγάλεω και ο ΟΣΦΠ να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να…». Η φράση που εκφράζει μία ολόκληρη εποχή στο ποδόσφαιρο της χώρας. Τα σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν, όμως τα πρωταθλήματα παρέμειναν και δεν αφαιρέθηκαν. Οι ένοχοι είναι γνωστοί όμως δεν τους άγγιξε κανείς. Ό,τι ακριβώς συνέβη δηλαδή και στη δεύτερη «παράγκα» του 2011.


Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 2003 η «Αθλητική Ηχώ» ξετύλιγε το κουβάρι μίας ιστορίας που ξεκίνησε από το 1996 και ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι τις μέρες μας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε, μέσα από το ρεπορτάζ της «Ηχούς» πως στήθηκε η παράγκα και να θυμηθούμε ονόματα που ταλάνιζαν το αγαπημένο σπορ των φιλάθλων, μερικά εκ των οποίων ακόμα το ταλαιπωρούν.

Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 1997: Τα μέλη της τότε Επιτροπής Διαιτησίας Γιώργος Τσεκλένης και Μάκης Μερσίνης, το μέλος της επιτροπής Εφέσεων Διαιτησίας Γιώργος Κουκούλας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΦΠ Θωμάς Μητρόπουλος είχαν στην κατοχή τους κινητά της εταιρίας Panafon (του Σωκράτη Κόκκαλη) και τα νούμερά τους διέφεραν μόνο στο τελευταίο ψηφίο. Η υπόθεση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Ηχούς» κουκουλώθηκε και δεν ερευνήθηκε ποτέ σε βάθος.

Το Greenzone αναδημοσιεύει όσα έγραψε σαν σήμερα, πριν 9 χρόνια η εφημερίδα που πολεμήθηκε όσο λίγες. Ονόματα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και σκηνικά που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά τις μέρες μας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από κανένα θεσμικό όργανο...

«Ας αρχίσουμε με τον Θωμά. Πότε μπήκε στη ζωή μας; Απροσδιόριστη η ακριβής ημερομηνία που «έπιασε δουλειά». Σίγουρα ήταν ενεργός την περίοδο 1996-’97 όταν ο ΟΣΦΠ πήρε μετά από 10 χρόνια το Πρωτάθλημα. Το ευρύ κοινό τον έμαθε χάρη στον ίδιο τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ έκανε το… λάθος να τον βάλει στο Δ.Σ. της πειραϊκής ΠΑΕ και, μάλιστα, να υπερασπιστεί την επιλογή του, τότε που είπε ότι τον επέλεξε για να προστατεύσει (;) την ομάδα του από τη διαιτησία(…).

Η διαιτησία, λοιπόν, ήταν το ζητούμενο. Αρχικά, τουλάχιστον. Έτσι ο «εξωθεσμικός» φρόντισε να διατηρηθεί στην προεδρία της ΟΔΠΕ (της ομοσπονδίας των διαιτητών) ο Κώστας Αλεξανδρίδης, άνθρωπος του χεριού του. Εν συνεχεία, έπρεπε να βάλουν στο άρμα του αρχιδιαιτητή . Βρήκαν τον Μάκη Γερμανάκο εκείνη την εποχή. Ο Γερμανάκος πήγε να σκώσει ανάστημα, να μην αποδεχτεί τις προτάσεις της «παράγκας». Βρήκαν, λοιπόν πάτημα για τον «καθαρίσουν». Το 1997. Από την 11μελή Επιτροπή Διαιτησίας είχε παραιτηθεί ο εξ Αιτωλοακαρνανίας Ντάουλας και με γνωμοδότηση του Αλεξανδρίδη και της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ βγήκε παράνομη η συνεδρίασή της με τη 10μελή σύνθεση.

Ο Γερμανάκος… χάνεται. Ο Αλεξανδρίδης όχι. Η «παράγκα» μεριμνά αργότερα για την αναρρίχηση του στην προεδρία της ΕΠΟ. Εν μία νυ
Keywords
Τυχαία Θέματα