Debate 2023: Όλα όσα δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την Ενέργεια και το Περιβάλλον

23:24 10/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η τηλεμαχία διεξάγεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Το debate συντονίζει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θέτουν δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ

και Σία Κοσιώνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σήμερα να τοποθετηθούν στις εξής ενότητες: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Αναφορικά με την ενότητα «Περιβάλλον και Ενέργεια» οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν τα εξής:

Κυριάκος Βελόπουλος: Αν κάναμε εξορύξεις στη χώρα μας, δεν θα χρειαζόμασταν καμία Ρωσία και καμία Αραβία όμως ο λαός δυσκολεύεται από το εμπάργκο στη Ρωσία, γιατί πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισ. ευρώ, εμείς θα κάνουμε ότι και η Νορβηγία αν γίνουμε κυβέρνηση: θα συνδέσουμε τις εξορύξεις φυσικού αερίου με τους μισθούς και τις συντάξεις για να αυξηθούν αρκετά.

Γιάνης Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις κι οικοκτονία, θέλουν 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν και έως τότε οι ΑΠΕ θα είναι πολύ πιο φθηνές. Όσον αφορά στο «πράσινο» υδρογόνο και τη σχετική βιομηχανική επανάσταση, είναι αποτυχία της κυβέρνησης που δεν έχουν επενδυθεί όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στις ΑΠΕ. Όσο για τα αυτοκίνητα και τη μοτοσικλέτα μου, δεν τα χρησιμοποιώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, εγώ ως πρωθυπουργός φιλελεύθερης κυβέρνησης έκανα κρατική παρέμβαση σώζοντας θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις με πόρους από την υπερφορολόγηση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη όμως να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και τα δύο… εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας στοιχίσουν 4 δισ. ετησίως.

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά μας παιδιά, κάτι που γίνεται επίκαιρο ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών. Τα τελευταία χρόνια είχαμε υπέρβαση των εσόδων, ωστόσο δεν ρίχνει η κυβέρνηση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατούν υψηλά τις τιμές οι πάροχοι ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος, θα πέσουν οι τιμές να πάρουμε μια ανάσα.

Νίκος Ανδρουλάκης: Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει ακόμα στο Δημόσιο, οπότε αυτό διορίζει τον πρόεδρο και καθορίζει την πολιτική της, αν θα ήθελε αυτή να έχει φιλική πολιτική προς τον καταναλωτή. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να διασυνδεθεί με τις επενδύσεις στο δίκτυο, καταστροφική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς το φυσικό αέριο και την εξάρτησή μας. Να κάνουμε ένα καλό δίκτυο με προτεραιότητα σε αγρότες, κτηνοτρόφους, δήμους, μεταποιητές.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το βασικό πρόβλημα για το ζήτημα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά για λαϊκά φτωχά σπίτια καθώς δεν πάνε οι εργάτες και οι αγρότες της πατρίδας μας να φτιάξουν τις βιλάρες τους στις Κυκλάδες, συνδέεται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ειδικά με την προοδευτική κυβέρνηση – μούφα του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική του οποίου στην ενέργεια ήταν εγκληματική.

 
Keywords
Τυχαία Θέματα