Debate 2023: Τι ανέφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί για το Κράτος, τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια

22:36 10/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η τηλεμαχία διεξάγεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Το debate συντονίζει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θέτουν δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ

και Σία Κοσιώνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σήμερα να τοποθετηθούν στις εξής ενότητες: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Αναφορικά με την ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια» οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν τα εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη για το θέμα των υποκλοπών, όχι όμως και στην κυβέρνηση που έστησε παρακράτος το οποίο δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ ένας στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα καταδικάστηκε με 13-0 και είναι ακόμα στα ψηφοδέλτια, για εμένα είναι απαράδεκτο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης να μπαίνουμε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία, δείτε και το πόρισμα της PEGA κ. Μητσοτάκη! Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και οπωσδήποτε να γίνουν και οι θεσμικές αλλαγές.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι Μητσοτάκης και Τσίπρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχουν κοινά προγράμματα και στοχεύσεις, όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης, την ενεργειακή πολιτική και τις επιλογές συμμάχων όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του ελληνικού λαού. Δεν δίνουμε στήριξη ή ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση, όταν ο ελληνικός λαός θα μας δώσει πλειοψηφία για να κυβερνήσουμε μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, αυτό που δεν θα κάνουμε ποτέ είναι να δώσουμε τη λίστα των υποστηρικτών μας.

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις, για το κόμμα Κασιδιάρη δικαίωμα έχει μόνο ο λαός να αποφασίσει αν θα μπει ή όχι στη Βουλή, όχι τα λογισμικά της ΝΔ που δεν μας εξηγούν πώς δουλεύουν και είδαμε να τα χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τον αρχηγό του Στρατού. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον Νόμο, δεν επιτρέπεται να συλλαμβάνεται ένας που πουλάει κουλούρια.

Γιάνης Βαρουφάκης: To κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, οι εφορίες μας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, ο κ. Πιερρακάκης δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ, η οποία είναι εξαρτημένη από τους δανειστές και την τρόικα. Είμαστε εξαρτημένοι από το Υπερταμείο, έχουμε μια κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της, έχουμε μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής που στις ΗΠΑ θα πήγαινε φυλακή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δεσμεύθηκα στον ελληνικό λαό να διαλευκανθεί το ζήτημα. Ανέλαβα επίσης ψηφίζοντας σχετικό νόμο να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες -ρυθμιστικού χαρακτήρα- που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους, χωρίς τα σωστά φίλτρα. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και κακώς τον παρακολουθούσαν.

Αλέξης Τσίπρας: Απευθύνομαι στα προοδευτικά κόμματα λέγοντας ότι υπάρχει προοπτική σύγκλισης για το καλό του λαού, είμαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης, να μας πει ο κ. Μητσοτάκης γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη, να δώσει εξηγήσεις. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ο λαός να δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος στις εκλογές θα έχει και τον πρώτο λόγο, αυτό το δικαίωμα κανείς δεν θα το πάρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα