«Ναι» FDA σε αντισυλληπτικό χάπι χωρίς ιατρική συνταγή

Οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ψήφισαν σήμερα (10/5) ομόφωνα υπέρ της διάθεσης του αντισυλληπτικού χαπιού Opill χωρίς ιατρική συνταγή, τονίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Δύο συμβουλευτικές ομάδες του FDA συμφώνησαν ότι ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Opill με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και είπαν ότι ορισμένες ομάδες -συμπεριλαμβανομένων των εφήβων και των ανθρώπων με χαμηλή μόρφωση- θα μπορούσαν να παίρνουν το χάπι την ίδια ώρα

κάθε μέρα χωρίς βοήθεια από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με το CNN, οι σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν εάν οι άνθρωποι ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουν σωστά το χάπι, έτσι ώστε τα οφέλη να υπερβαίνουν τους κινδύνους.

Εάν προχωρήσει η έγκρισή του, αυτό θα είναι το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ.

Το Opill είναι ένα «μίνι χάπι» που χρησιμοποιεί μόνο την ορμόνη προγεστίνη. Ο FDA έχει αντιμετωπίσει πιέσεις να επιτρέψει στο Opill να κυκλοφορεί χωρίς ιατρική συνταγή από νομοθέτες καθώς και από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες είναι ακούσιες και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των γυναικών με χαμηλότερο εισόδημα, των μαύρων γυναικών και εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έχει γίνει πιο δύσκολο για τις γυναίκες να έχουν ευρύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης -όπως οι συνήθεις προληπτικοί έλεγχοι και ο έλεγχος των γεννήσεων- τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 45% των γυναικών αντιμετώπισαν τουλάχιστον ένα εμπόδιο στις υπηρεσίες φροντίδας αναπαραγωγικής υγείας το 2021, καταγράφοντας αύξηση 10% από το 2017. Σχεδόν το 19% ανέφερε τουλάχιστον τρία εμπόδια το 2021, από 16% το 2017.

ΑντισυλληπτικάOPILLΗΠΑΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΕΣυγειονομική περίθαλψη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναι FDA,nai FDA