Debate 2023: Όλα όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα

22:14 10/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η τηλεμαχία διεξάγεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Το debate συντονίζει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θέτουν δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ

και Σία Κοσιώνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σήμερα να τοποθετηθούν στις εξής ενότητες: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Αναφορικά με την ενότητα «Εξωτερική πολιτική και Άμυνα» οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν τα εξής:

Αλέξης Τσίπρας: Με δική μας κυβέρνηση αποκτήθηκαν κι αναβαθμίστηκαν αεροσκάφη, δεν γκρεμίσαμε κανέναν φράχτη στον Έβρο ως κυβέρνηση αλλά το μεταναστευτικό δεν λύνεται με τέτοια μέσα. Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις αγοράς εξοπλισμού που έχει υπογράψει η πατρίδα μας, δεν υπογράφουμε για αεροπορική βάση στην Καλαμάτα όμως, ψηφίσαμε για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες να αποκτηθούν για την άμυνα, να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είχα καμία πρόταση από τον Μητσοτάκη για συνάντηση, οι εκλογές στην Τουρκία είναι σημαντικές γιατί τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιντσάρογλου μας προκαλούν. Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει για την ασφάλεια των συνόρων της, τα οποία συμπίπτουν με τα ελληνικά, εμείς να στηρίξουμε τον Ευρωστρατό και να καθοριστεί η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, να αρθεί το ευρωπαϊκό βέτο, είναι εθνικά θέματα αυτά.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν υπηρετούν τα συμφέροντά μας οι ενέργειες και οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ, μόνο τη συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες εις βάρος λαών. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ούτε με Τουρκία ούτε με τον λαό των ΗΠΑ, ούτε με τη Ρωσία. Ωστόσο το εμπάργκο στη Ρωσία και τα όπλα στην Ουκρανία δεν μας βοηθούν.

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ξεχνάω τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί είμαι Μακεδόνας, 172 παραβιάσεις από τους Σκοπιανούς και με σοβαρή εξωτερική πολιτική, όχι χαϊδεύοντας τα αμερικανικά συμφέροντα, θα τα ανατρέψουμε. Η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται με όσες χώρες τη συμφέρει να το κάνει, με τους Κινέζους αν είναι το συμφέρον μας.

Γιάνης Βαρουφάκης: Να κρατήσουμε τα ερείσματά μας στην εξωτερική πολιτική. Να καταστήσουμε σαφές στους συμμάχους μας πως δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν πρέπει να φτάσουμε όμως εκεί. Η αποτροπή είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει μια διεθνής διάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, μετά από μια δεκαετία μνημονίων είχαμε μείνει πίσω. Με καλά μελετημένα εξοπλιστικά προγράμματα καταφέραμε απέναντι σε μια πολύ επιθετική Τουρκία να θωρακίσουμε τα σύνορά μας, κάναμε πανίσχυρες συμμαχίες όπως με την ΗΠΑ και χαίρομαι που συμφωνεί και ο κ. Τσίπρας ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εξοπλιζόμαστε χωρίς επαναδιαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα