Είμαι έγκυος! Nα τρώω για δύο;

Μόλις μάθατε ότι είστε έγκυος και τα συναισθήματα είναι ποικίλα. Αργά ή γρήγορα γεννούνται σε όλες τις μέλλουσες μητέρες πολλά ερωτήματα όπως: Πώς πρέπει να τρέφομαι στην εγκυμοσύνη μου;

Της Μαρίας Ματράκα, διαιτολόγου-διατροφολόγου

Τι βάρος θα πρέπει να πάρω; Πως αναπτύσσεται το μωρό μου; Μήπως σκεφτήκατε πως πρέπει να τρώτε για δυο; Μην αγχώνεστε! Απολαύστε τους μήνες της κυήσεως όσο πιο χαλαρά, ήρεμα και ευτυχισμένα μπορείτε. Ο έλεγχος βάρους είναι μια σοβαρή υπόθεση που σας αφορά άμεσα αλλά δεν χρειάζεται άγχος! Στα παραπάνω, αλλά και σε πολλά περισσότερα

ερωτηματικά ευχόμαστε να σας καλύψουμε με το κείμενο που ακολουθεί, για να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς και ανασφάλειες για την εξέλιξή της.

Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε ότι η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από το γιατρό σας σε 40 εβδομάδες. Η λήψη βάρους είναι άνισα κατανεμημένη, ωστόσο κατά προσέγγιση μπορούμε να πούμε, πως το πρώτο τρίμηνο είναι πολύ μικρή (ξεχάστε τη φράση «τρώω για δύο»). Ενδεικτικά αναφέρουμε: 1ο τρίμηνο 1–1,5 kg, 2ο τρίμηνο 3,5–4 kg, 3ο τρίμηνο 5-6 kg.

Για να επιτύχουμε την παραπάνω αύξηση βάρους δε χρειάζεται να παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι αναλογεί σε μια γυναίκα κανονικού βάρους. Δηλαδή αν η διατροφή σας είναι φυσιολογική, η προσθήκη ενός ποτηριού γάλακτος την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο και 2 ποτηριών γάλακτος κατά το δεύτερο τρίμηνο είναι αρκετά! Σε περίπτωση που δεν πίνετε το γάλα μπορείτε να προτιμήσετε τυρί φέτα ή σκληρά τυριά σε ποσότητες όχι πάνω από 100 gr την ημέρα.

Ναυτίες: Τι γίνεται όταν υπάρχουν

Οι ναυτίες αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο, οι οποίες ρυθμίζονται από το νευροφυτικό σύστημα της μέλλουσας μητέρας. Δεν εξαφανίζονται από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά ούτε και αυξάνονται ανάλογα με το φύλο του μωρού (π.χ. είναι εντονότερες αν περιμένουμε κορίτσι). Κύρια υπεύθυνη για τις ναυτίες, είναι η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη η οποία παράγεται από τον οργανισμό σε τεράστιες ποσότητες κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης! Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες έγκυες ηρεμούν από τις ναυτίες μετά το πρώτο τρίμηνο. Μπορούν να αντιμετωπιστούν παίρνοντας μικρά γεύματα και όσο το δυνατόν πιο στεγνά π.χ. (κουλουράκι, φρυγανιά). Αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και τα πολλά υγρά σε άδειο στομάχι. Επίσης καλό είναι να πίνουμε αφεψήματα χαμομηλιού.

Δυσπεψία

Αν χωνεύετε δύσκολα η δυσπεψία που παρατηρείται, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρά γεύματα. Κατά το τέλος της εγκυμοσύνης παρατηρείται επίσης δυσπεψία και φούσκωμα που όμως οφείλεται στο ότι το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά και περιορίζει το στομάχι σας.

Δυσκοιλιότητα

Ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα. Οφείλεται, στις ορμόνες που παράγονται, αλλά πολλές φορές αιτία της δυσκοιλιότητας είναι και ο προσλαμβανόμενος σίδηρος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φρούτα ή ακόμα 2 ποτήρια νερού σε θερμοκρασία δωματίου και ένα ώριμο ακτινίδ

Keywords
Τυχαία Θέματα