Πώς είναι ένας «καλός» παιδίατρος

Συνήθως, όταν έρχεται η ώρα να διαλέξουμε παιδίατρο για το μωράκι μας, ρωτάμε φίλες και γνωστές και μας συστήνουν

κάποιον με τον οποίον έμειναν «ευχαριστημένες».

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα μείνουμε και εμείς ευχαριστημένες, μιας και είναι υποκειμενική υπόθεση το τι περιμένουμε από έναν γιατρό. Ας δούμε κάποια στοιχεία που σίγουρα θέλουμε να έχει.

Να μην είναι αδιάφορος και απόμακρος: Όταν γίνεσαι μαμά για πρώτη φορά ή και δεύτερη και τρίτη, θέλεις να κάνεις πολλές ερωτήσεις και να λύνεις απορίες. Έχεις λοιπόν την ανάγκη για

έναν γιατρό που θα σε καθησυχάζει, θα σε ηρεμεί, θα σε ενημερώνει, χωρίς να δείχνει ότι βαριέται ή να δυσανασχετεί... Η υγεία μας είναι ένας τομέας που συχνά μας προκαλεί άγχος και φόβο. Η συζήτηση γύρω από το πρόβλημα υγείας, σίγουρα λειτουργεί ανακουφιστικά. Προφανώς ο στόχος δεν είναι να γίνεται και φίλοι με τον γιατρό, αλλά σίγουρα χρειάζεται να είναι και λίγο πιο «ζεστός» ως άνθρωπος. Εννοείται πώς πρέπει να έχετε το θάρρος να του τηλεφωνήσετε για ότι χρειαστείτε και βέβαια, εξυπακούεται ότι πρέπει να απαντάει αυτός ή η γραμματέας του το τηλέφωνό του, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν είναι πολυάσχολος ή όχι.

Nα τα πηγαίνει καλά με το παιδί μας: Επιπλέον, είναι σημαντικό να νιώθει καλά και το παιδί σας μαζί του. Ακόμα και αν είναι ο καλύτερος επιστήμονας που υπάρχει, αν το παιδί σας φοβάται μαζί του μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείτε αλλού.

Να είναι καλά ενημερωμένος και να ακολουθεί τις ιατρικές εξελίξεις: Καμιά φορά, ένας γιατρός μπορεί να ήταν πολύ καλός όταν ξεκίνησε την καριέρα του, αλλά στην πορεία να μην συνέχισε το διάβασμα και την επιμόρφωση, φτάνοντας σε σημείο να μην συμβαδίζει με τις ιατρικές εξελίξεις της εποχής του. Αν νιώσετε ότι δεν συμβαδίζει με την εποχή του ή ότι για όλα κάνει την ίδια διάγνωση, χωρίς σχολαστική εξέταση, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε παιδίατρο.

Δεν το παρακάνει με ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα: Εδώ πάμε στο άλλο άκρο. Σίγουρα δεν θέλουμε έναν παιδίατρο, που ερμηνεύει το κάθε τι σαν μια απλή εποχιακή ίωση και δίνει με το παραμικρό αντιβίωση. Δεν θέλουμε όμως και έναν γιατρό που δεν εμπιστεύεται την κρίση του και φορτώνει το παιδί σας με ιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, κ.λπ. Μέτρον άριστον.

Η καλή φήμη είναι το α και το ω: Είναι πολύ σημαντικό ο παιδίατρος που θα επιλέξετε να έχει ένα καλό όνομα. Πίσω από την καλή φήμη κρύβονται ευχαριστημένοι πελάτες και πίσω από αυτούς ένας καλός γιατρός. Απαραίτητες λοιπόν οι ...συστατικές επιστολές.

Μια δεύτερη γνώμη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά...: Αν είστε ανασφαλής, ή απλώς εμπιστεύεστε την διαίσθησή σας και κάτι δεν σας πάει καλά ή έχετε αμφιβολίες για την θεραπεία που σας προτείνει ο παιδίατρος, μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο γιατρό θα σας βοηθήσει. Παρόλα αυτά, αν πιάνετε τον εαυτό σας να αμφιβάλει συνέχεια για αυτά που προτείνει ο παιδίατρος, μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος. Η βάση για κάθε υγιή σχέση είναι η εμπιστοσύνη...

Keywords
Τυχαία Θέματα