Τώρα και ο πλανήτης Δίας! Το τηλεσκόπιο της NASA αποκαλύπτει νέες φωτογραφίες από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

12:29 15/7/2022 - Πηγή: iPop

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA συνεχίζει να μας δείχνει τι μπορεί να κάνει, δημοσιεύοντας μοναδικές και μαγικές λήψεις τώρα και από τον πλανήτη Δία!

Την Τρίτη (12 Ιουλίου), η επιστημονική ομάδα του τηλεσκοπίου James Webb αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες επιστημονικής ποιότητας του πλανήτη Δία στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για εκπληκτικά λεπτομερείς λήψεις από το βαθύ και μακρινό σύμπαν μας. Και χθες (14 Ιουλίου), η ομάδα δημοσίευσε μερικές

φωτογραφίες του Δία, υπογραμμίζοντας την ικανότητα του τηλεσκοπίου να μελετά του πλανήτες πολύ πιο κοντά στο σπίτι.

«Σε συνδυασμό με τις εικόνες σε βαθύ πεδίο που κυκλοφόρησαν τις προάλλες, αυτές οι εικόνες του Δία δείχνουν το τι μπορεί να παρατηρήσει το τηλεσκόπιο Webb, από τους πιο αμυδρούς, πιο μακρινούς παρατηρήσιμους γαλαξίες μέχρι πλανήτες που μπορείς να δεις με γυμνό μάτι από την αυλή σου», δήλωσε ο Bryan Holler, επιστήμονας στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, ο οποίος βοήθησε στις παρατηρήσεις του Δία.

NASA: Οι νέες φωτογραφίες από τα πέρατα του σύμπαντος κόβουν την ανάσα – «Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»

Πλανήτης Δίας – Εικόνες: Όσα έδειξε το τηλεσκόπιο James Webb της NASA

.@NASAWebb can gaze into the universe's depths, but what can it do nearby? These test images of Jupiter & some of its moons show that Webb can observe faint objects near bright ones, so it may be able to see vapor plumes spewing from ocean worlds! https://t.co/qH9VI0K2uO pic.twitter.com/z7a7JYkyCW

NASA Solar System (@NASASolarSystem) July 14, 2022

Οι φωτογραφίες του Δία καταγράφηκαν κατά την περίοδο ανάθεσης του Webb, όταν τα μέλη της ομάδας αποστολής ρύθμιζαν και αξιολογούσαν τα τέσσερα επιστημονικά εργαλεία και άλλα συστήματα του παρατηρητηρίου. Το τηλεσκόπιο Webb, όμως, ξεκίνησε επίσημα τις επιστημονικές δραστηριότητες του την Τρίτη, 13/7.

Το Webb, το οποίo εκτοξεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021, σχεδιάστηκε για να κοιτάζει βαθιά στο παρελθόν του σύμπαντος, μελετώντας τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες που σχηματίστηκαν ποτέ. Αλλά το υπέρυθρο παρατηρητήριο είναι ένα εξαιρετικά ικανό εργαλείο πολλαπλών χρήσεων και οι αστρονόμοι θα το χρησιμοποιήσουν για να διερευνήσουν μια ποικιλία κοσμικών αντικειμένων και φαινομένων — συμπεριλαμβανομένων μερικών στο δικό μας ηλιακό σύστημα, όπως δείχνουν οι εικόνες του Δία.

These images are designed for engineering purposes, so they aren’t processed in the same way as our first images this week. Like some earlier calibration images, these are processed to emphasize certain features. pic.twitter.com/t1tSXyscrM

NASA Webb Telescope (@NASAWebb) July 14, 2022

Αυτές οι φωτογραφίες είναι αρκετά λεπτομερείς, απαθανατίζοντας τις ζώνες σύννεφων του γιγάντιου πλανήτη, τη διάσημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του και ακόμη και μερικούς από τους αμυδρά δακτυλίους του. Πολλά φεγγάρια είναι επίσης ορατά στις εικόνες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ενός παγωμένου κόσμου που φιλοξενεί έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από το παγωμένο του κέλυφος.

Explained: Τι έδειξε η φωτογραφία από το τηλεσκόπιο της NASA και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της αστρονομίας;

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είδαμε τα πάντα τόσο καθαρά. Πόσο φωτεινά ήταν!», είπε στην ίδια δήλωση η Stefanie Milam, αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος Webb για την πλανητική επιστήμη που βασίζεται στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt του Maryland. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να σκεφτόμαστε την ικανότητα και την ευκαιρία που έχουμε για την παρατήρηση αυτού του είδους των αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα».

Η ομάδα Webb παρατήρησε επίσης αρκετούς αστεροειδείς, δοκιμάζοντας την ικανότητα του τηλεσκοπίου να μελετά γρήγορα κινούμενους στόχους. Το τηλεσκόπιο Webb πέρασε αυτές τις δοκιμές με μεγάλη επιτυχία, είπαν τα μέλη της ομάδας κι εμείς ανυπομονούμε να εξερευνήσει ακόμα περισσότερο το σύμπαν μας, προσφέροντάς μας μαγικές λήψεις και φωτογραφίες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τώρα και ο πλανήτης Δίας! Το τηλεσκόπιο της NASA αποκαλύπτει νέες φωτογραφίες από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τώρα, Δίας, NASA,tora, dias, NASA