Explainer: Τι σημαίνει η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου και πώς μπορεί να επηρεάσει στην πράξη την τσέπη σου;

16:08 14/7/2022 - Πηγή: iPop

Το ευρώ έπεσε κάτω απ’ την ισοτιμία 1:1. Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες βρέθηκε να «αλλάζει» στα 0,998 $ δολάρια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες! Πώς μας επηρεάζει εμάς κάτι τέτοιο, ως καταναλωτές, αλλά κι ως ανθρώπους γενικότερα; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην χώρα μας και γιατί μπορεί να έχει προκληθεί;

Το κοινό νόμισμα έσπασε χθες, 13/7, την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, που είχε αγγίξει μόλις προχθές. Τέτοια ισοτιμία είχαμε να παρατηρήσουμε από τον Δεκέμβριο του 2002. Από την

αρχή, μάλιστα, του έτους το ευρώ έχει χάσει το 12% της αξίας του.

Τι είναι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου και σε τι οφείλεται;

Με λίγα λόγια η ισοτιμία ουσιαστικά σημαίνει ότι $1 αγοράζει €1. Όμως, αυτή τη στιγμή το ευρώ βρίσκεται λίγο πιο κάτω από αυτήν.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των φόβων της Ευρώπης για διακοπή της παροχής του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα το ευρώ να πέσει. Επιπλέον, η υπερβολική εξάρτηση μεγάλων οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Ιταλία από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει αφήσει τους επενδυτές ανήσυχους, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν μια πολύ πιο γρήγορη και πιο επώδυνη ύφεση στη ζώνη του ευρώ από ό,τι στις ΗΠΑ.

Τα δύο θλιβερά γεγονότα που δείχνουν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου

Σε αυτό προστίθεται η διαφορά στα επίπεδα των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος άγγιξε το 9,1% ετησίως κι έσπασε ρεκόρ 40ετίας στην Αμερική, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αντισταθεί στις απότομες αυξήσεις.

Ένας τρίτος λόγος είναι πως σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας και αναταραχών στην παγκόσμια οικονομία, το δολάριο θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Εν μέσω όλης της κατήφειας, της καταστροφής και της αβεβαιότητας γύρω από την παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές ανακουφίζονται από τη σχετική ασφάλεια που προσφέρει το δολάριο επειδή είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε ορισμένους από τους μεγάλους παγκόσμιους κινδύνους αυτή τη στιγμή.

Πώς σε επηρεάζει το ασθενέστερο ευρώ;

Η πτώση του ευρώ θα επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που ήδη ταλαιπωρούνται από τον υψηλό πληθωρισμό. Ένα ασθενέστερο νόμισμα θα κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές. Όταν αυτά τα είδη είναι πρώτες ύλες ή αγαθά, το υψηλότερο κόστος τους μπορεί να ανεβάσει περαιτέρω τις τοπικές τιμές. Με λίγα λόγια η ακρίβεια θα γίνει ακόμα πιο έντονη και ορατή στην καθημερινότητά μας. Όσον αφορά την ενέργεια, ακριβής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή, αλλά όλα δείχνουν πως θα οδηγηθούμε σε ακόμα περισσότερη ακρίβεια.

Ωστόσο, για τους Αμερικανούς που κατευθύνονται προς την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι για τις διακοπές τους, το «αδύναμο» ευρώ θεωρείται ευλογία. Για παράδειγμα, σε επίπεδο ισοτιμίας, θεωρητικά θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα 1.000 $ τους με 1.000 € αντί για λιγότερα από 900 €, κάτι που ίσχυε τον Φεβρουάριο. Με άλλα λόγια, το δολάριο τους θα άξιζε πολύ περισσότερο. Για τις επιχειρήσεις που εισάγουν ευρωπαϊκά προϊόντα, τα πράγματα τώρα είναι φθηνότερα.

Με χρέωση η είσοδος στην Ευρώπη: Τι είναι το ETIAS και από πότε τίθεται σε ισχύ;

Τι σημαίνει για την ΕΚΤ το ασθενέστερο ευρώ;

Τα στοιχήματα ότι το ευρώ θα συνεχίσει να πέφτει κάτω από την ισοτιμία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Η πτώση του ευρώ υποδηλώνει ότι μια νέα κρίση είναι στο κατώφλι.

Ένα αδύναμο ευρώ και ο πρόσθετος πληθωρισμός που φέρνει προσθέτει επιπλέον προκλήσεις στην ΕΚΤ, η οποία βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο επειδή επιβραδύνει τα μπλοκ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα για την κεντρική τράπεζα που έχει την εντολή να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, το ευρώ δεν έχει αποδυναμωθεί μόνο έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι άλλων νομισμάτων όπως το ελβετικό φράγκο και το γιεν Ιαπωνίας.

Η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς της κατά 25 μονάδες την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη άνοδο εδώ και 10 χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μια οικονομική ύφεση θα βάλει την τράπεζα σε δεσμό, εμποδίζοντάς την από οποιαδήποτε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αυτό με τη σειρά του θα διασφάλιζε ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν κατασταλμένα έναντι των ΗΠΑ. Μια τέτοια προσδοκία παίζει ήδη ρόλο στην πτώση του ευρώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Explainer: Τι σημαίνει η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου και πώς μπορεί να επηρεάσει στην πράξη την τσέπη σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Explainer,