Αποκαλύφθηκε: Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει ασυλία σε πάνω από 160 νόμους!

17:20 14/7/2022 - Πηγή: iPop

Το ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει ασυλία είναι κοινώς γνωστό και σου έχουμε ξαναγράψει μερικά πράγματα γι’ αυτό. Αλλά τώρα, ο Guardian αποκάλυψε ότι η Μονάρχης έχει εξαιρέσεις σε πάνω από 160 νόμους απ’ το 1967!

Πάνω από 30 διαφορετικοί νόμοι ορίζουν ότι η αστυνομία απαγορεύεται να εισέλθει στα ιδιωτικά κτήματα Balmoral και Sandringham χωρίς την άδεια της Βασίλισσας, προκειμένου να διερευνήσει ύποπτα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων αδικημάτων άγριας ζωής και περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Παράλληλα,

η αστυνομία πρέπει να λάβει την προσωπική της σύμφωνη γνώμη για να μπορέσει να διερευνήσει ύποπτα αδικήματα στην ιδιωτική της επιχείρηση αλιείας σολομού και πέστροφας στον ποταμό Dee στο Balmoral, όπου οι ψαράδες χρεώνονται έως και 630 λίρες την ημέρα για να ψαρέψουν.

Σύμφωνα με το μακροχρόνιο αλλά ακαθόριστο δόγμα της κυριαρχικής ασυλίας της, δεν κινούνται ποινικές και αστικές διαδικασίες κατά του μονάρχη ως αρχηγού κράτους.

Η νέα έρευνα από τον Guardian, που βασίστηκε σε επίσημα έγγραφα και ανάλυση της νομοθεσίας, δείχνει τον βαθμό στον οποίο έχουν γραφτεί ή τροποποιηθεί νόμοι για να προσδιορίσουν την ασυλία για τη συμπεριφορά της Βασίλισσας ως ιδιώτη, μαζί με τα ιδιόκτητα περιουσιακά της στοιχεία και περιουσιακά στοιχεία.

Ως μονάρχης, η βασίλισσα έχει δημόσιο και ιδιωτικό νομικό πρόσωπο. Στην πρώτη κατηγορία, η Ελισάβετ Β’, είναι το δημόσιο πρόσωπο που υπηρετεί ως αρχηγός κράτους και κατέχει ιστορικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ή τη βασιλική συλλογή έργων τέχνης, τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν.

Στην δεύτερη περίπτωση, η Ελισάβετ είναι ένας ιδιώτης που μπορεί να αγοράζει και να πουλά επενδύσεις και περιουσιακά στοιχεία, όπως κάθε άλλος πολίτης.

Σημειώνεται πως, οι εξαιρέσεις που έχουν χορηγηθεί στη σημερινή βασίλισσα θα μεταφερθούν, ως είθισται στον Πρίγκιπα Κάρολο όταν γίνει βασιλιάς.

Σε τι νόμους η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει ασυλία;

Ασυλία από νόμους κατά των διακρίσεων

Οι πιο αμφιλεγόμενες εξαιρέσεις απαγορεύουν στους υπαλλήλους της Βασίλισσας να υποβάλλουν καταγγελίες για σεξουαλικές και φυλετικές διακρίσεις. Ακόμη και το πιο σύγχρονο κομμάτι του νόμου κατά των διακρίσεων, ο Νόμος για την Ισότητα του 2010, έχει σχεδιαστεί για να μην προστατεύει όσους απασχολούνται από τη Βασίλισσα.

Άλλοι νόμοι περιέχουν αποσπάσματα που απαλλάσσουν τη Βασίλισσα ως εργοδότη από την υποχρέωση να τηρεί διάφορους νόμους για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την υγεία και την ασφάλεια ή τις συντάξεις.

Απαλλάσσεται πλήρως ή εν μέρει από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς νόμους για τις συντάξεις των εργαζομένων και δεν υποχρεούται να συμμορφώνεται με τον νόμο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία από το 1974.

Η πρακτική της αποτροπής των υπαλλήλων της Βασίλισσας από το να ασκούν αξιώσεις που αφορούν σε διακρίσεις, χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν οι αυλικοί είπαν στους υπουργούς ότι «δεν ήταν, στην πραγματικότητα, η πρακτική να διορίζονται έγχρωμοι μετανάστες ή αλλοδαποί» σε ρόλους κληρικών στο βασιλικό σπίτι.

Ίσως από την ανησυχία ότι τέτοιες εξαιρέσεις μπορεί να είναι αμφιλεγόμενες ή απαράδεκτες για το βρετανικό κοινό, η ασυλία της Βασίλισσας από τον νόμο κατά των διακρίσεων συνήθως συντάσσεται με αδιαφάνεια.

Ιδιωτικά ακίνητα

Ρήτρες ασυλίας της Βασίλισσας περιέχονται σε 31 νόμους, οι οποίοι απαγορεύουν σε αστυνομικούς ή επιθεωρητές να έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά ακίνητα της οικογένειας Γουίνδσορ, εκτός εάν λάβουν πρώτα την άδειά της.

Δεκαέξι σχετίζονται με τη Σκωτία, όπου είναι η ιδιοκτήτρια του κτήματος Balmoral, το οποίο υπάγεται για λογαριασμό της από ιδιωτικό καταπίστευμα.

Τρεις νόμοι περιέχουν ρήτρες, που εμποδίζουν τις ιδιωτικές της περιουσίες έναντι της υποχρεωτικής αγοράς. Σε μια υπόθεση που αναφέρθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, οι δικηγόροι της βασίλισσας άσκησαν κρυφά πιέσεις για να είναι απρόσβλητη από μέρη ενός σημαντικού νόμου της Σκωτίας που περιόριζε τις εκπομπές άνθρακα.

Η νομική της ασυλία επεκτείνεται ακόμη και στην ιδιωτική επιχείρηση αλιείας σολομού της οικογένειας Γουίνσδορ στο Balmoral. Το κτήμα της νοικιάζει στο κοινό περιοχή ψαρέματος στον ποταμό Dee «ως μερικά από τα καλύτερα ψαρέματα στη Σκωτία».

Έγγραφα που ελήφθησαν μέσω της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικών πληροφοριών αναφέρουν ότι «Υπάρχει διάταξη που απαιτεί να ζητηθεί συναίνεση πριν από την άσκηση ορισμένων εξουσιών εισόδου στα ιδιωτικά κτήματα» και περιγράφουν τη ρήτρα ως «υπερασπίσιμη δεδομένης της θέσης της Βασίλισσας ως δικαιούχου αλιείας σολομού στην ιδιωτική ικανότητα».

Σύμφωνα με τη διαδικασία συναίνεσης της Βασίλισσας, οι υπουργοί της Σκωτίας έπρεπε να παράσχουν αντίγραφο της νομοθεσίας στους ιδιωτικούς δικηγόρους της Βασίλισσας για έλεγχο πριν εγκριθεί ο νόμος.

Ένα υπόμνημα του 2013 που συντάχθηκε για να βοηθήσει τους υπουργούς να εξασφαλίσουν την έγκρισή της, που επικαλείται ο Guardian, σημειώνει τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα της βασίλισσας ως εξής: «Η άσκηση αυτών των εξουσιών θα μπορούσε να επηρεάσει την αλιεία σολομού της Αυτής Μεγαλειότητας στο κτήμα Balmoral, αν και η άσκηση τέτοιων δικαιωμάτων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς προηγουμένως να λάβει τη συγκατάθεση της Αυτού Μεγαλειότητας.»

Φορολογικές απαλλαγές

Άλλες ρήτρες ασυλίας της Βασίλισσας την απαλλάσσουν από την πληρωμή φόρων ή την παροχή πληροφοριών στους φορείς που τους συλλέγουν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το παλάτι του Μπάκιγχαμ παραδέχτηκε ότι η Βασίλισσα δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συμφερόντων της, και μετά από έντονη δημόσια κριτική συμφώνησε να πληρώσει ορισμένους φόρους «οικειοθελώς».

Ωστόσο, μετά τις συμφωνίες αποκέντρωσης του πρώτου υπουργείου Μπλερ, το κοινοβούλιο της Σκωτίας και η Ουαλική κυβέρνηση επιβάλλουν τη δική τους φορολογική νομοθεσία.

Οι υπουργοί της Σκωτίας έχουν συμπεριλάβει τις ρήτρες ασυλίας της Βασίλισσας σε νόμους που ψηφίστηκαν μεταξύ 2013 και 2017, απαλλάσσοντας τη Βασίλισσα από μια ποικιλία φόρων, που επιβάλλονται σε άλλους Βρετανούς πολίτες.

Η Βασίλισσα δεν πληρώνει δασμούς για αγορές γης, δεν καταβάλλει τέλη για τη διάθεση χωματερών και απαλλάσσεται εν μέρει από δασμούς στα αεροπορικά ταξίδια.

Εξαιρέσεις που εισήχθησαν σε τέσσερις νόμους που εγκρίθηκαν από τα κοινοβούλια του Γουέστμινστερ, της Σκωτίας και της Ουαλίας μεταξύ 2008 και 2017 ορίζουν ότι εκτός από το ότι δεν πληρώνει φόρο, δεν είναι υποχρεωμένη να παρέχει πληροφορίες σε φορολογικούς επιθεωρητές ή επίσημους στατιστικολόγους.

Δύο πράξεις του Γουέστμίνιστερ το 2008 και το 2011 εμποδίζουν την HM Revenue and Customs να εξαναγκάσει την Βασίλισσα να παράσχει πληροφορίες.

Παράλληλα, δεν απαιτείται να συνεργαστεί η Βασίλισσα με τις φορολογικές αρχές της Σκωτίας και της Ουαλίας που έχουν συσταθεί με νομοθεσία του 2014 και του 2016.

Ενίσχυση της προστασίας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σκοπός της ασυλίας είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Αυτό συμβαίνει και με την εξαίρεση από έναν νόμο του 2011 που εξουσιοδοτεί τα τοπικά συμβούλια να χρεώνουν τα μπαρ για την πώληση αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα ή μια προτεινόμενη ρήτρα σε νόμο του 1998 που απαγορεύει στους ιδιώτες να πυροδοτούν πυρηνικές εκρήξεις.

Το 2010, η κυβέρνηση της Σκωτίας υιοθέτησε μια διαφορετική πολιτική από την κυβέρνηση του Γουέστμινστερ, όταν αποφάσισε ότι η μονάρχης πρέπει να δεσμεύεται από συγκεκριμένη νομοθεσία, εκτός εάν υπάρχει νόμιμος λόγος για την εξαίρεση της.

«Πρέπει να ρωτήσετε: γιατί χρειαζόμαστε αυτές τις εξαιρέσεις;» λένε οι ειδικοί, εικάζοντας ότι οι ρήτρες ασυλίας στο καταστατικό θα μπορούσαν να είναι για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας της.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αποκαλύφθηκε: Η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει ασυλία σε πάνω από 160 νόμους! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα