Το «Πιάτο Υγιεινής Διατροφής» του Πανεπιστημίου του Harvard

17:05 6/7/2019 - Πηγή: iPop

Το «Πιάτο Υγιεινής Διατροφής» του Πανεπιστημίου του Harvard ή αλλιώς η δίαιτα του Harvard όπως θέλουν πολλοί να την αποκαλούν, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας.

Θυμάσαι που στο σχολείο μαθαίναμε για τη διατροφική πυραμίδα; Θυμάσαι ακόμη που προσπαθούσαμε να μάθουμε σε ποιο επίπεδο ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά, σε ποιο ήταν τα γαλακτοκομικά και σε ποιο οι υδατάνθρακες; Η διατροφική πυραμίδα

ήταν για πολλούς ο οδηγός τους για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Σήμερα, όμως, έρχεται ένας νέος οδηγός για τη διατροφή και την ευεξία απ’ τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Harvard. «Μέσα στα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί μας πρότειναν ημερήσιες μερίδες φαγητού, όπως για παράδειγμα πέντε με οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Παρόλα αυτά, η άποψη σου για το μέγεθος της μερίδας μπορεί να διαφέρει απ’ την άποψη ενός άλλου», και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η διατροφική πυραμίδα προκαλεί σύγχυση σε πολλά άτομα.

© AZAHARA FERNÁNDEZ

Ποια τρόφιμα συναντάμε στο «Πιάτο Υγιεινής Διατροφής» που συνιστά το Πανεπιστήμιο του Harvard έναντι της διατροφικής πυραμίδας; Αυτό το πιάτο αποτελείται από 50% λαχανικά και φρούτα (με τα λαχανικά να καταλαμβάνουν λίγο μεγαλύτερη μερίδα απ’ το υπόλοιπο γεύμα).

Το ένα τέταρτο του πιάτου αποτελείται από υγιείς πρωτεΐνες και το ένα τρίτο από ολόκληρους σπόρους. Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά απ’ το πιάτο λείπουν τα υγιή λίπη, με τους ειδικούς ν’ αναφέρουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά, όπως το ελαιόλαδο, στο μαγείρεμα και τη σαλάτα, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα τρανς λιπαρά (ακόρεστα λιπαρά οξέα).

Παράλληλα, οι επιστήμονες του Harvard αναφέρουν ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθενός αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Για παράδειγμα, οι ειδικοί συνιστούν σε μια γυναίκα ηλικίας μεταξύ 19 και 30 ετών ν’ ακολουθεί μια διατροφή 2,000 θερμίδων, συμπεριλαμβανομένων 2.5 φλιτζανιών λαχανικών, 1.5 φλιτζανιών φρούτων, μισό φλιτζάνι ολόκληρους σπόρους, 140 με 170 γραμμάρια πουλερικών, κρεάτων ή ψαριών, 3 φλιτζάνια γαλακτοκομικών και 1 με 2 κουταλιές της σούπας υγιή λίπη.

Photo: Unsplash/Brooke Lark

Το άρθρο Το «Πιάτο Υγιεινής Διατροφής» του Πανεπιστημίου του Harvard εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα