Οι πιο αστείοι άνθρωποι που γνωρίζεις μπορεί να έχουν κατάθλιψη

13:01 6/7/2019 - Πηγή: iPop

Ναι, ένας άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί να είναι και αστείος, μπορεί να κάνει την πλάκα του κι εσύ ίσως να μην μπορείς να καταλάβεις τι τραβάει καθημερινά. 

Η κατάθλιψη δεν φαίνεται το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Δεν σημαίνει πως όποιος έχει κατάθλιψη είναι μονίμως στεναχωρημένος ή δεν βγαίνει από το σπίτι του. Ακόμη και οι πιο αστείοι άνθρωποι, με χιούμορ, μπορεί να έχουν κατάθλιψη. Και ναι ένας άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί να κάνει και αστεία και να γελά!

Το χιούμορ και το γέλιο μπορεί να έρχονται ακόμη

κι από τα πιο σκοτεινά μέρη και να είναι αποτέλεσμα ενός «τοίχου» που βάζει ο «performer» στο κοινό του.

Η σύνδεση και η συσχέτιση του χιούμορ με την κατάθλιψη έχει εξεταστεί στο παρελθόν και πρώτος μίλησε για αυτό εκτενώς, για τη δική του ζωή ο Robin Williams το 2014. Οι άνθρωποι είχαν αναρωτηθεί τι του συμβαίνει για να είναι τόσο στεναχωρημένος. Ο ίδιος μίλησε με λίγα λόγια για τη σύνδεση μεταξύ του γέλιου και της ψυχικής ασθένειας λέγοντας πως «θεωρώ πως οι πιο λυπημένοι άνθρωποι προσπαθούν πολύ σκληρά για να κάνουν τους άλλους να γελάνε γιατί γνωρίζουν πως είναι να νιώθεις ότι δεν αξίζεις τίποτα και δεν θέλουν κανένας άλλος να νιώθει κατά αυτόν τον τρόπο».

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν η διάθεση σου δεν είναι ανεβασμένη, τότε αυτό αυξάνει την ικανότητά σου στην ενσυναίσθηση όταν ο άλλος πονάει. Παράλληλα, ακόμη υπάρχει το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία και οι περισσότεροι προσπαθούν πολύ σκληρά για να μιλήσουν για αυτό και το τι περνάνε. Το χιούμορ άλλωστε είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψεις το εσωτερικό σκοτάδι, άλλωστε όσοι γελάνε δεν μπορεί να έχουν κατάθλιψη, σωστά; Λάθος!

Φυσικά δεν λέμε πως όλοι οι αστείοι άνθρωποι μισούν τον εαυτό τους και νιώθουν νεκροί μέσα τους, αλλά ίσως να πρέπει να πάρεις μια απόσταση για ένα λεπτό και να δεις τον φίλο σου, να εμβαθύνεις και να μη μένεις στο εξωτερικό!

Μια άλλη έρευνα έδειξε πως το να είσαι αστείος με κάτι σου δίνει την αίσθηση του ελέγχου πάνω σε αυτό που κανονικά θα σε ξεπερνούσε και θα σε γέμιζε με συναισθήματα που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Ακόμη κι όταν γελάμε για κάτι κακό που μας συμβαίνει και το διακωμωδούμε το κάνουμε για να καλύψουμε τη στενάχωρη πλευρά του. Λειτουργεί ως άμυνα!

Το άρθρο Οι πιο αστείοι άνθρωποι που γνωρίζεις μπορεί να έχουν κατάθλιψη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα