Το παιδί σου θα φάει λαχανικά με τη βοήθεια της επιστήμης!

10:30 12/4/2014 - Πηγή: iPop

Τα παιδιά τρώνε, συνήθως, τη μισή ποσότητα λαχανικών από αυτή που θα έπρεπε να τρώνε. Καταλαβαίνουμε πως είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι που έχει να αντιμετωπίσει η κάθε μανούλα. Ευτυχώς, δεν είμαστε οι μόνοι που το καταλαβαίνουμε. Η επιστήμη βοηθάει λοιπόν, να κάνεις το αξιολάτρευτο παιδάκι σου να φάει μπιζέλια, καρότα και όχι μόνο!

Η αντίδραση στους πράσινους φίλους, ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 18 μηνών. Νωρίς! Χείλη ερμητικά κλειστά, κεφάλι πεισματικά γυρισμένο προς την λάθος κατεύθυνση και φαγητό παρατημένο όπως ακριβώς σερβιρίστηκε. Οι επιστήμονες έχουν και ειδικό όρο για τις

περιπτώσεις που τα παιδιά δεν θέλουν να δοκιμάσουν νέες τροφές «food neophobia» και ακόμα και σ’ εμάς που δεν είμαστε επιστήμονες βγάζει νόημα! H κορύφωση του προβλήματος έρχεται μεταξύ των ηλικιών 2 και 6, που τα παιδιά αρνούνται ακόμα πιο έντονα να δοκιμάσουν τα λαχανικά!

Δεν πρέπει όμως να παραδοθείς αμαχητί και να τηγανίσεις τις πατάτες που σίγουρα θα τις φάει! Η επιστήμη δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρεις να νικήσεις!

Σερβίρισε τα λαχανικά μαζί μ’ ένα ποτήρι νερό

Σ’ ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο περιοδικό Appetite, το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον με επικεφαλής την ερευνήτρια Bettina Cornwell απέδειξε ότι τα παιδιά μπορούν να φάνε περισσότερα λαχανικά, εάν τους δοθεί νερό με το γεύμα αντί για σόδα ή χυμό. Στα πλαίσια της έρευνας, έδωσαν σε 75 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ένα πιάτο με καρότα και κόκκινη πιπεριά μαζί με νερό ή κάποιο χυμό. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όταν τους έδωσαν το νερό, τα παιδιά έτρωγαν 35% παραπάνω λαχανικά.

Μην πιέσεις το παιδί

Οι ερευνητές λένε ότι όταν πιέζεις ένα παιδί να φάει λαχανικά – ή οτιδήποτε άλλο – τείνει να γυρίζει μπούμερανγκ, δημιουργώντας τα αρνητικά συναισθήματα για τα λαχανικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές ακόμα και το «μία ακόμα μπουκιά» μπορεί να είναι καταστροφικό! Έρευνα του 2006, από το Pennsylvania State University και το Appalachian State University, διαπίστωσε ότι όταν πίεζαν παιδιά από 3 έως 5 ετών, να τελειώσουν μια σούπα λαχανικών κατά τη διάρκεια του γεύματος είχαν μεγαλύτερα ποσοστά απέχθειας από όταν δεν τα πίεσαν καθόλου!

Μείωσε τη ποσότητα

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά αποδεικνύεται ότι όσα περισσότερα λαχανικά έχει μπροστά του το παιδί, τόσο λιγότερα τρώει! Το μυστικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να του δίνεται τα λαχανικά τη στιγμή που πεινάει περισσότερο. «Αυτό που είναι πραγματικά αποτελεσματικό είναι να δίνουν στα παιδιά μεγάλες μερίδες λαχανικών στην αρχή του γεύματος, όταν είναι πεινασμένα» λέει η Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State. Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 2010, η Rolls και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι διπλασιάζοντας το μέγεθος της μερίδας των καρότων που προσφέρονταν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ως πρώτο πιάτο αυξανόταν και η κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικών κατά 47%.

Σύνδεσε την ιδέα των λαχανικών με κάτι θετικό

Όταν το παιδί σου είναι αναστατωμένο του δίνεις ένα μπισκότο ή κάτι που του αρέσει πολύ! Κάνε κάτι παρόμοιο και με τα λαχανικά! Αντί λοιπόν να το επιβραβεύεις με το μπισκότο, δώστου ένα καρότο!

The post Το παιδί σου θα φάει λαχανικά με τη βοήθεια της επιστήμης! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα