Το δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει τον Κάρατζιτς για εγκλήματα πολέμου

16:54 24/3/2016 - Πηγή: iPop

Την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κρίνοντάς τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, έκρινε ένοχο των Ράντοβαν Κάρατζιτς για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και για εγκλήματα πολέμου κατά την πολιορκία του Σαράγιεβο της Βοσνίας τη δεκαετία του ’90, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 40 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε βάρος του 70χρονου σήμερα, πρώην ηγέτη των

Σέρβων της Βοσνίας, είχαν απαγγελθεί 11 κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, τις οποίες ο ίδιος μέχρι και σήμερα αρνείται.

Συγκεκριμένα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογραμμίζει ότι πέρα από τους θανάτους, τους βιασμούς και τις παράνομες κρατήσεις ατόμων, περισσότερα από 500.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, κατά την περίοδο εκείνη τα σπίτια και τις εστίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των στοιχείων του Δικαστηρίου της Χάγης, τα θύματα εκείνης της περιόδου ήταν κυρίως Βόσνιοι με κροατική καταγωγή και Βόσνιοι μουσουλμάνοι.

Ο Κάρατζιτς, απαλλάχθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από τη μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση για σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους και για την οποία ο Κάρατζιτς κατηγορείται επίσης για γενοκτονία.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο, δεν προέκυψαν αποδείξεις οι οποίες να ήταν ικανές να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία γενοκτονίας προς τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Χαρακτηριστική, ωστόσο είναι η αντίδραση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, τη στιγμή που το Δικαστήριο της Χάγης, ανακοινώνει την ετυμηγορία του:

United Nations finds Radovan Karadzic «criminally responsible» for genocide in the 1995 Srebrenica massacre https://t.co/u4w7sC0v2Y

Sky News (@SkyNews) March 24, 2016

The post Το δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει τον Κάρατζιτς για εγκλήματα πολέμου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα