Το διαφορετικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με 17 ελληνικές παραγωγές

12:50 3/6/2020 - Πηγή: iPop

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα πραγματοποιηθεί φέτος με διαφορετικό τρόπο, θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα περιλαμβάνει λιγότερες παραστάσεις, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες των ειδικών και με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσίασε ηλεκτρονικά το πρόγραμμά του για το φετινό καλοκαίρι. Ένα πρόγραμμα συμπυκνωμένο, που περιλαμβάνει

παραστάσεις στους ανοιχτούς χώρους του Φεστιβάλ, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Καθώς στη φετινή διοργάνωση δεν θα παρουσιαστεί το σύνολο του αρχικού σχεδιασμού, το φετινό φεστιβάλ θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT.

Το σημείωμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό ακόμα και μέσα σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία, θα παρουσιάσει ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική δημιουργία, που περνά μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, και ταυτόχρονα δίνοντας στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες μεγάλης κλίμακας στα εμβληματικά μνημεία μας.

Ο εορταστικός προγραμματισμός που παρουσιάσαμε στις 30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. Για όλους εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών – σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών.

Σε αυτήν την ειδική εκδοχή του πρoγράμματός μας, όπως τελικά διαμορφώθηκε, θα σας παρουσιάσουμε 17 ελληνικές παραγωγές Μουσικής, Θεάτρου και Όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που θα εμφανιστούν μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Πρόκειται για ορισμένες δικές μας παραγωγές και συνεργασίες με φίλους κρατικούς φορείς, που όλες είχαν ήδη εξαγγελθεί στο πρόγραμμά μας και θα παρουσιαστούν προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δημιουργικές ομάδες και τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Εργάζονται κάτω από πολύ ιδιότυπες –καλλιτεχνικά– συνθήκες και θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρους περιορισμούς στις πρόβες αλλά και στις παραστάσεις τους. Ολόκληρη η ομάδα του Φεστιβάλ θα είναι δίπλα τους, για να διευκολύνει το έργο τους, με ασφάλεια για όλους.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με έναν αντισυμβατικό τρόπο, καθώς συμπράττουμε φέτος με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT.

Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και σας περιμένουμε στα θέατρά μας για μια εντελώς διαφορετική φεστιβαλική εμπειρία.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου:Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

«Πέρσες»
24 – 26 Ιουλίου / 21:00
Εθνικό Θέατρο – Δημήτρης Λιγνάδης

Οι «Πέρσες» (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν. Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς, και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο ποιητής παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.

«Λυσιστράτη»
31 Ιουλίου 1-2 Αυγούστου / 21:00
Εθνικό Θέατρο – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο,  με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η «Λυσιστράτη» γράφεται το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους.  Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, ενώ οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

«Όρνιθες»
7 – 9 Αυγούστου / 21:00
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Γιάννης Ρήγας

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απαυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης.

Παίζουν: Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας), Στεφανία Ζώρα (B΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας), Κατερίνα Σισσίνι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος).

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

«Live Looping»
17 & 18 Ιουλίου / 21:30
Αλκίνοος Ιωαννίδης

«Mihalis Kalkanis Group»
24 & 25 Ιουλίου / 21:30

«Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universal»
31 Ιουλίου  & 1 Αυγούστου / 21:30

«Έχω μάτια στ’ αυτιά»
7 & 8 Αυγούστου / 21:30

Σαβίνα Γιαννάτου – «Primavera en Salonico»
14 & 15 Αυγούστου / 21:30

Ωδείο Ηρώδου Αττικού | Oι δράσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

City Project 2020
5 Ιουνίου – 3 Ιουλίου (Σε σύμπραξη με το ΝΕΟΝ)
Διονύσης Καβαλλιεράτος – «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης»

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 17:00 – 20:30.
Είσοδος ελεύθερη.

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο
15 & 16 Ιουλίου / 21:00
«Τους προβολείς στήσε» – Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

«Γκαλά Μπετόβεν»
18 Ιουλίου / 21:00
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Γιώργος Πέτρου

Μόνικα – «Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο»
20 & 21 Ιουλίου / 21:00

Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ
23 Ιουλίου / 21:00
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Σίμος Παπάνας

Δύο γκαλά όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή
26 Ιουλίου
Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο, Μασκάνι και Πουτσίνι
28 Ιουλίου
Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πονκιέλλι, Τζορντάνο, Λεονκαβάλλο και Πουτσίνι

Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων- Γιάννης Αγγελάκας & Νίκος Βελιώτης
30 & 31 Ιουλίου / 21:00

Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα
4 & 5 Αυγούστου / 21:00
Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου – Μαριάννα Κάλμπαρη

Μπετόβεν 250 χρόνια
8 Αυγούστου / 21:00
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Στέφανος Τσιαλής

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Η ταράτσα της Ταινιοθήκης επαναλειτουργεί με ταινία έναρξης την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»

Το άρθρο Το διαφορετικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με 17 ελληνικές παραγωγές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
αθηνα, φεστιβαλ αθηνων, φεστιβαλ, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, καλοκαιρι, θεατρο, ηρωδειο, νέα, δραμα, ελλαδα, λυσιστράτη, ηρακλης, project, ιουνίου, ΕΡΤ, θεσσαλονικη, ipop, google, ομαδα διας, μονικα βασιλειου, συνταγμα live, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, λακης γαβαλας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, βλαχοπουλου, ipop, χωρες, το θεμα, αγγελιοφορος, δαφνη, εθνικη, θαρρος, θεμα, λυδια, νωε, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, υγεια, χορος, ωδειο ηρωδου αττικου, αθανασοπουλος, αρθρο, αλκιβιαδης, αριστοτελης, βικυ, βρισκεται, βικυ σταυροπουλου, γαβαλας, γινεται, γρηγορης, δαυιδ, δαναη, δευτερο, εγχειρημα, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεση, εκκλησια, εκστρατεια, ελευθερια, ελπιδα, εργα, εξελιξη, τεχνη, ζωη, ζοφερη, θεατρα, θυμιζει, κιβωτος, ιωαννα, ιστορικο, κιβωτος του νωε, κωμωδια, λυδια κονιορδου, λυρικη, ματια, μικρο, μνημεια, νεφελη, ομαδα, οδυσσεας, πολιτεια, ραντεβου, σκηνοθεσια, τατιανα, τριτη, φυσικα, φορα, χρηστος, χριστινα, χρυση, οδυνη, ωδειο, κωνσταντινος, ασφαλεια, δημητρης, χωρα, ηλεκτρονικα, project, ιουνίου, καρδια, κωστας, κυριακη, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, ομαδες, ορχηστρα, ποιητης, σπυρος, σπυροπουλος, ταξιαρχης, θανασης, θεματα, χανος
Τυχαία Θέματα