Τι είναι το χαλάζιο και πώς να το αντιμετωπίσεις

18:30 12/9/2019 - Πηγή: iPop

Ξαφνικά είδες να σχηματίζεται ένα μικρό μπαλάκι στο μάτι σου και άρχισες να αγχώνεσαι! Ξεκίνησες να googlάρεις-γιατί όλοι κρύβουμε έναν μικρό γιατρό μέσα μας- και κατέληξες πώς είναι χαλάζιο. Τί είναι το χαλάζιο και πώς να το αντιμετωπίσεις;

Αρχικά μην πανικοβάλεσαι! Το χαλάζιο (chalazion) είναι μία μικρή συχνή φλεγμονή στο βλέφαρο και προκαλείται από την απόφραξη των μεϊβιομιανών αδένων. Μπορεί να εμφανιστεί σ’ όλες τις ηλικίες και συνήθως οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες.

Τα

συμπτώματα στα μάτια που θέλουν άμεση επίσκεψη στον γιατρό!

Τι είναι ακριβώς το χαλάζιο;

Η δημιουργία του χαλάζιου δημιουργείται από την λειτουργία του μηχανισμού παραγωγής λαδιού στο χείλος των βλεφάρων.

Το λάδι παράγεται µέσα στο βλέφαρο από µικρούς αδένες και εκρέουν σε µικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. Το συγκεκριμένο λάδι παράγεται ώστε να αναμειχθεί µε το υγρό συστατικό των δακρύων, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του µατιού που έρχεται σε διαρκή τριβή µε τα βλέφαρα κατά το ανοιγοκλεισίµο των µατιών.

Όταν η παραγωγή του λαδιού µέσα από αυτούς τους αδένες που λέγονται αδένες meibomian, δεν γίνεται φυσιολογικά αλλά γίνεται µε πιο παχύρευστο τρόπο ή εάν από µακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγµονή κλείσει ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας «φουσκώνει» και αυτό δηµιουργεί σηµαντική φλεγµονή.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις χαλάζιο;

Το χαλάζιο εμφανίζεται στο βλέφαρο και το καταλαβαίνεις όταν διογκώνεται, ερεθίζεται, σε ενοχλεί, κοκκινίζει αρκετά και στην αφή αισθάνεσαι ένα µικρό ‘µπαλάκι’.

Το εν λόγω μπαλάκι μπορεί να μεγαλώσει αρκετά.

Η αιτία πίσω απ’ τις ημικρανίες που ίσως δεν είχες σκεφτεί!

Πώς αντιμετωπίζεις το χαλάζιο;

Το χαλάζιο όταν είναι σε αρχικό στάδιο αντιμετωπίζεται και στο σπίτι με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

ζεστές κομπρέσες / θερμά επιθέματα: για υποχώρηση της φλεγμονήςΣυνθετικά δάκρυα: για τον ερεθισμό των οφθαλμώνΜασάζ της περιοχής

Μπορεί το άγχος να επηρεάσει την όρασή σας;

Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί με τους παραπάνω τρόπους καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον οφθαλμίατρο ο οποίος θα προτείνει:

Συνταγογράφιση αντιβιοτικού με κορτιζόνη (οφθαλμικές αλοιφές)Διάνοιξη (μικρο χειρουργική επέμβαση)Αγωγή µε ένεση µικρής ποσότητας κορτιζόνης µέσα στη «καρδιά» του χαλαζίου.Διάβασε επίσης:

Τα σημάδια ότι πρέπει να επισκεφτείς έναν οφθαλμίατρο ASAP!

Το άρθρο Τι είναι το χαλάζιο και πώς να το αντιμετωπίσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα