Αυγά στρουθοκαμήλου χαρίζουν αγάπη και ευτυχία

Το Πάσχα πλησιάζει και τα αυγά, κότας, στρουθοκαμήλου ή … σοκολάτας, προσελκύουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, που σπεύδουν να τα προμηθευτούν. Αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής διακόσμησης αποτελούν αναμφίβολα τα κόκκινα αυγά, ένα έθιμο αιώνων. Ωστόσο, έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές βαλκανικές- και όχι μόνο- χώρες, για τα ζωγραφισμένα αυγά στρουθοκαμήλου.

Στη γειτονική Βουλγαρία, η Ελμίρα Ντιμίτροβα, διατηρεί εδώ και χρόνια φάρμα στρουθοκαμήλων και, όπως εξηγεί με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αυγά του μεγαλόσωμου αυτού πτηνού έχουν πάψει προ πολλού ν' αποτελούν εξωτικό προϊόν για τους Βούλγαρους καταναλωτές, που έχουν εξοικειωθεί με τη γεύση τους και τα έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους.

Η κ. Ντιμίτροβα, η οποία διατηρεί στρουθοφάρμα στη περιοχή Γκόρνα Μπάνια (κοντά στη Σόφια), αναφέρει ότι η ζήτηση αυγών στρουθοκαμήλων αυξάνει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το Πάσχα οι παραγγελίες είναι περισσότερες.

Μάλιστα, κατά την πασχαλινή περίοδο υπάρχει ένας ειδικός στη φάρμα, που βοηθάει στη διακόσμηση των αυγών, όπως μας εξηγεί.

Αρχικά, μ' ένα ειδικό μηχάνημα αφαιρείται το εσωτερικό του αυγού και μένει μόνο το κέλυφος, που λειαίνεται με γυαλόχαρτο και μετά ζωγραφίζεται με ειδικές βαφές.

Το κόστος για ένα αυγό στρουθοκαμήλου δεν ξεπερνάει τα 50 λέβα (περίπου 25 ευρώ).

Μια από τις πλέον συχνές εικονογραφήσεις των πασχαλινών αυγών, σύμφωνα με την κ. Ντιμίτροβα, είναι η Παναγία με το Θείο Βρέφος, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι καταναλωτές που ζητούν, επίσης, εικόνες των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου.

Πολλές φορές, το αυγό διαιρείται σε δύο μέρη που ζωγραφίζονται και στη μέση τοποθετείται ένα κερί, μικρογραφία ενός παρεκκλησιού.

Συμβολισμός του αυγού στρουθοκαμήλου

Το αυγό της στρουθοκαμήλου έχει τον εξής συμβολισμό: η στρουθοκάμηλος είναι πτηνό που δεν κλωσάει τα αυγά του, αλλά τα προσέχει από μακριά, μέχρι να γεννηθούν τα μικρά και να μεγαλώσουν.

Όπως αυτή έτσι και ο ένας και μοναδικός Θεός προσέχει τους πιστούς στο χώρο της εκκλησίας μέχρι να γεννηθούν και να ακολουθήσουν το δρόμο Του, λέει η παράδοση.

Το αυγό της στρουθοκαμήλου, που απαντάται σε εκκλησίες, απεικονίζει τη δημιουργία, τη ζωή και την ανάσταση, γι' αυτό κάποιες φορές το βρίσκουμε και σε τάφους.

Η ιστορία της στρουθοκαμήλου

Πατρίδα της στρουθοκαμήλου είναι η Αφρική, αλλά τη βρίσκουμε και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Εκτρέφεται για το νόστιμο κρέας της, τα αυγά, το δέρμα, τα νύχια και τα φτερά της.

Η στρουθοκάμηλος ζει 70 χρόνια και αναπαράγει μέχρι τα 30 της (40-100 αυγά ετησίως).

Η στρουθοκάμηλος έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), φώσφορο και κάλιο. Ως αρνητικό σημείο, επισημαίνεται το ποσοστό χοληστερίνη
Keywords
Αναζητήσεις
αυγα στρουθοκαμηλου διακοσμηση, πως να διακοσμησω αυγο στρουθοκαμηλου
Τυχαία Θέματα