Τελικά τον Χειμώνα είναι πιο εύκολο να πάρεις βάρος; Οι ειδικοί απαντούν

16:46 23/1/2021 - Πηγή: iPop

Οι περισσότεροι συχνά κατηγορούν τις γιορτές των Χριστουγέννων για την αύξηση βάρους, όμως τελικά τι φταίει για τα παραπάνω κιλά τον Χειμώνα και τι συμβαίνει με το αδυνάτισμα αυτή την εποχή του χρόνου;

Αν έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι παίρνεις βάρος τον Χειμώνα, τότε δεν είναι παράλογο και υπάρχει εξήγηση από τους ειδικούς. Μπορεί η επιπλέον κατανάλωση φαγητού και γλυκών στις γιορτές να είναι ένας ένοχος παράγοντας, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο λόγος που παχαίνεις τους χειμερινούς μήνες.

Τι φταίει, όμως, για τα επιπλέον

κιλά τον Χειμώνα;

Ενισχύεται ο μεταβολισμός

Τον Χειμώνα ο μεταβολισμός ενισχύεται αισθητά, αφού το σώμα προσπαθεί να κάψει περισσότερη ενέργεια για να σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του και να παραμείνει ζεστό. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο φαγητό για να αποκτήσεις και περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον νιώθεις και την ανάγκη να τρως παραπάνω για να καλύψεις τον μεταβολικό σου ρυθμό.

Pablo Merchán Montes/ Unsplasη

7 απίστευτα πράγματα που μπορούν να συμβούν στο σώμα σου τον Χειμώνα κι ούτε σου περνάνε απ’ το μυαλό!

Τα κύτταρα αποθηκεύουν περισσότερο λίπος

Μία μελέτη αποκάλυψε ότι τα λιποκύτταρα αντιδρούν θετικά στο φως του ήλιου. Τα κύτταρα που είναι πιο κοντά στο δέρμα, όταν εκτίθενται στον ήλιο, γίνονται μικρότερα και έτσι αποθηκεύουν λιγότερο λίπος. Έτσι, από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των κυττάρων να αποθηκεύουν λίπος, γεγονός που σε καθιστά πιο δεκτικό στην αύξηση βάρους. Γι’ αυτό μην ξεχνάς να εκτίθεσαι έστω και για λίγο μες τη μέρα στον ήλιο!

Ετοιμάζεσαι για “αδρανοποίηση”

Μπορεί όταν μιλάμε για χειμερία νάρκη να αναφερόμαστε στα ζώα και στις αρκούδες κυρίως, όμως και οι άνθρωποι θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, πέρα από την επιπλέον ανάγκη ύπνου, θες να τρως και περισσότερο. Νιώθεις, ακόμα, περισσότερη υπνηλία, λόγω της μειωμένης έκθεσής σου στον ήλιο, αυξάνοντας συγχρόνως την όρεξή σου.

Freepik Προσπαθείς να ζεσταθείς μέσω του φαγητού

Το κρύο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλαγές συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους. Συγκεκριμένα, το φαγητό είναι ένας τρόπος για να αυξήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου και έτσι όταν κάνει κρύο, είναι πιθανό να καταφύγεις στο φαγητό. Επίσης, κατά τον μεταβολισμό, το σώμα σου παράγει θερμότητα κι έτσι θες περισσότερο φαγητό για να ζεσταθείς.

Δεν ασκείσαι και τόσο

Σε συνδυασμό με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τον Χειμώνα είναι λιγότερο πιθανό να ασκηθείς. Ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι νυχτώνει νωρίς δεν σε ενθαρρύνουν και τόσο να βγεις έξω έστω και για περπάτημα, αλλά και να γυμναστείς και στο σπίτι. Προτιμάς να κουκουλωθείς με την κουβέρτα σου και συνεπώς και συνεπώς αυξάνεις τις πιθανότητες να πάρεις βάρος. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο δύσκολο να γυμναστείς στο σπίτι!

Οι ασκήσεις γυμναστικής που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τελικά τον Χειμώνα είναι πιο εύκολο να πάρεις βάρος; Οι ειδικοί απαντούν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα