Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει τα πράγματα για τις υφασμάτινες μάσκες. Τελικά μας προστατεύουν επαρκώς;

12:14 23/1/2021 - Πηγή: iPop

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το εάν προστατεύουν οι υφασμάτινες μάσκες το ίδιο με τις χειρουργικές. Η σύσταση της Γαλλίας προς τους πολίτες της ήταν να προτιμούν τις χειρουργικές τώρα που εμφανίστηκαν νέα στελέχη κορονοϊού και φυσικά αυτό άνοιξε ένα μεγάλο θέμα σχετικά με το ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα.

Για να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες, ο ΠΟΥ αποφάσισε να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Τελικά
προστατεύουν οι υφασμάτινες μάσκες το ίδιο με τις χειρουργικές;

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι υφασμάτινες είναι εξίσου αποτελεσματικές και στα νέα στελέχη του κορονοϊού.

Ο τρόπος μετάδοσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού είναι ο ίδιος, επομένως ο ΠΟΥ δεν προβλέπεται να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του, όπως ξεκαθάρισε.

Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας

Freepik

Παράλληλα, η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε, εξήγησε ότι στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό.

Υφασμάτινη μάσκα: Πώς την πλένουμε σωστά και κάθε πότε χρειάζεται πλύσιμο;

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Γερμανία και η Αυστρία αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών, ενώ η γαλλική Κυβέρνηση έχει ζητήσει πλέον να μην χρησιμοποιούνται κάποιες υφασμάτινες μάσκες που φτιάχνονται στο σπίτι, καθώς κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊούν.

«Ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε», σημειώνει απ’ την δική του πλευρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μάθε εδώ πώς θα μπορέσεις να καταλάβεις εάν η μάσκα που έχεις επιλέξει είναι κατάλληλη για σένα

Pexels/EVG Culture

Στην Ελλάδα, πάντως, όταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης κλήθηκε να τοποθετηθεί εξήγησε ότι σημασία έχει η ποιότητα της μάσκας:

Οι οδηγίες που βγήκανε στη Γαλλία αναλυτικά, μιλάνε περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε αντιμετωπίσει σχετικά νωρίς. Για να γίνω λιγάκι πιο ακριβής. Κατατάσσω τις μάσκες σε δύο κατηγορίες: την κατηγορία 1 και την κατηγορία 2. Στην κατηγορία 1 μπορεί να είναι και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητα που έχουν αναπτυχθεί. Οι μάσκες οι οποίες έχουμε προτείνει εδώ πέρα, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουνε να περνάνε πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους. Δεν διαφέρουν οι συστάσεις που έχουνε δώσει τώρα με αυτές που ακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό. Απλά έχει γίνει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Η ακριβής σύσταση που δώσανε τώρα στους ανθρώπους είναι να προσέχουνε τι ποιότητας μάσκα χρησιμοποιούνε. Είτε είναι χειρουργικές, είτε είναι υφασμάτινες

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει τα πράγματα για τις υφασμάτινες μάσκες. Τελικά μας προστατεύουν επαρκώς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα