Τελικά ο άνθρωπος είναι μονογαμικό ον; Η επιστήμη μίλησε!

17:43 6/6/2020 - Πηγή: iPop

Εδώ και δεκαετίες πολλοί αναρωτιούνται, ενώ και οι επιστήμονες κατά καιρούς έχουν διαφωνήσει. Τελικά είναι ο άνθρωπος μονογαμικός ή μήπως όχι; 

Άλλοι θεωρούν τους εαυτούς τους μονογαμικούς, λέγοντας πως όταν είναι σε μία σχέση δεν μπορούν να κοιτάξουν κανέναν άλλον πέρα από τον σύντροφό τους, ενώ άλλοι πιστεύουν πως η μονογαμία στις σχέσεις δεν κρατάει για πολύ.

Τελικά τι συμβαίνει; Είναι ο άνθρωπος μονογαμικός; Τι έχουν δείξει οι έρευνες;

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε πως η μονογαμία δεν είναι γενετική προδιάθεση. Ακόμα κι αν βάζεις το χέρι σου στη φωτιά, η μονογαμία

δεν είναι έμφυτη, γι’ αυτό καλύτερα μην το βάλεις γιατί θα καείς.

Η ιδέα της μονογαμίας καλλιεργείται συστηματικά από την κοινωνία και ρομαντικοποιείται από τα βιβλία, τον κινηματογράφο, τη μουσική. Όλοι υποστηρίζουν πως το να βρεις τον έναν και μοναδικό, τον τέλειο σύντροφο είναι το ιδανικό και το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή. Και φυσικά το να κοιτάξεις κάποιον άλλον θεωρείται μέγα λάθος.

Και τελικά πόσο κακό είναι να φλερτάρεις ενώ είσαι σε σχέση; 

Όμως, ο άνθρωπος από τη φύση του δεν είναι μονογαμικός.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν με επιστημονικά δεδομένα πως ο άνθρωπος από τη φύση του είναι πολυγαμικός. Δεν αρκείται πάντα μ’ έναν σύντροφο, ενώ ο ενθουσιασμός μπορεί να του φύγει πολύ εύκολα.

Να θυμίσουμε πως μόλις 3% των θηλαστικών είναι μονογαμικά (κάστορες, λύκοι, νυχτερίδες δημιουργούν σχέσεις ζεύγους), ενώ ακόμη και τα μονογαμικά ζώα δεν είναι πιστά. Οι πιο κοντινοί συγγενείς μας, οι χιμπαντζήδες και οι μπονόμπος, ζευγαρώνουν με πολλά διαφορετικά άτομα της ομάδας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Biology Letters, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν φυσικά να χωριστούν σε δύο ξεχωριστές ομάδες: εκείνους που θέλουν μια μακροχρόνια σχέση και εκείνους που αναζητούν πιο απλές και πρόσκαιρες σχέσεις.

Pexels

Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο «Science», το «Nature» και τους «New York Times» έχουν προσπαθήσει να βρουν τον λόγο που οι άνθρωποι έχουν επιλέξει τη μονογαμία. Άλλες αναφέρουν πως τα αρσενικά ανέπτυξαν μόνιμα ζευγάρια για να προστατεύουν τις θηλυκές συντρόφους τους από τους ανταγωνιστές τους κι άλλες έρευνες ότι η μονογαμία εξελίχτηκε για να προστατεύει τα μωρά, ώστε να μην φονεύονται από τα ανταγωνιστικά ενήλικα αρσενικά.

Ωστόσο, μελέτη από το University του Waterloo διαπίστωσε ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι άρχισαν να είναι μονογαμικοί λόγω των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και των κοινωνικών στερεότυπων.

Ο άνθρωπος επιλέγει την μονογαμία ή την πολυγαμία, ενώ η επιλογή του εξαρτάται από το αν διαχωρίζει την σεξουαλική δραστηριότητα από την ερωτική σχέση. Η κοινωνία δεν επιβάλλει κάτι από τα δύο, όμως η ιδέα της μονογαμίας φαίνεται πως είναι περισσότερο αποδεκτή από την πλειοψηφία των ανθρώπων για ποικίλους λόγους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Διάβασε ακόμα:

Πώς συγκεκριμένος αριθμός ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου;

Photo: Pinterest

Το άρθρο Τελικά ο άνθρωπος είναι μονογαμικό ον; Η επιστήμη μίλησε! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
οι ανθρωποι ειναι μονογαμικοι
Τυχαία Θέματα