Τα τρία λάθη που κάνεις κάθε φορά που αγχώνεσαι!

13:11 14/2/2020 - Πηγή: iPop

Το άγχος μας επηρεάζει σημαντικά. Κάθε φορά που νιώθουμε να μας χτυπά την πόρτα, νιώθουμε και τα συμπτώματα ψυχικά και φυσικά. Ποια είναι τα λάθη όταν αγχώνεσαι; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι περισσότεροι κάνουν τρία λάθη!

Όταν σε κυριεύει το άγχος, είτε στη δουλειά είτε στις σχέσεις σου, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Μεριές φορές μάλιστα, το κάνεις χειρότερο.

Δεδομένου ότι τα σημάδια του άγχους δεν είναι πάντα φανερά, εσύ πολλές φορές επιδεινώνεις την κατάσταση. Αντί να σταματήσεις, να πάρεις

ένα λεπτό, να κάνεις μια μικρή ενδοσκόπηση για να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν αγχώνεσαι περισσότερο από όσο πρέπει, κάνεις λάθη όταν αγχώνεσαι.

Ποια είναι αυτά σύμφωνα με τους ψυχολόγους;

Τα κατηγοριοποιείς όλα σε “καλά” και “κακά”

Είναι όλα άσπρα ή μαύρα για σένα. Όταν αγχωνόμαστε, θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τα κατηγοριοποιούμε όλα σε “καλά” ή “κακά” γιατί αν κάνει είναι ασαφές τότε μας καταβάλλει ακόμη περισσότερο ψυχικά.

Ωστόσο, όταν αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα ως όλα ή τίποτα, ή μαύρο ή άσπρο, δεν αφήνουμε περιθώρια για ευελιξία, περιέργεια και συνήθως μας κάνει να νιώθουμε παγιδευμένοι και εξαιρετικά άκαμπτοι στις επιλογές μας.

Κι αυτό μακροπρόθεσμα σε βλάπτει περισσότερο και δεν σε ανακουφίζει.

unsplash/Sarah Diniz OuteiroΕίσαι multitasker

Όταν αγχώνεσαι, σε πιάνει μια “μανία” να κάνεις ακόμη περισσότερα. Να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ωστόσο, πρόκειται για μια παρόρμηση που πρέπει να αγνοήσεις.

Ενώ το multitasking μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πως πετυχαίνεις, είσαι περισσότερο επιρρεπής σε λάθη και τελικά κατακλύζεσαι με περισσότερα συναισθήματα που δεν έχεις καν τον χρόνο να τα επεξεργαστείς. Παρ΄όλο που το να ολοκληρώσεις ένα task θα σε κάνει να νιώθεις παραγωγικός, σου αφαιρεί τη δυνατότητα εκείνη τη στιγμή που το έχεις ανάγκη να ηρεμήσεις και να πάρεις λίγο χώρο να ανασάνεις.

Τι είναι το “μονοπάτι της αμυγδαλής” που ευθύνεται για το άγχος;

Θέτεις πολύ υψηλούς στόχους

Συνήθως οι άνθρωποι όταν νιώθουν πως έχουν κατακλυστεί από συναισθήματα και δεν μπορούν να το διαχειριστούν όταν είναι κάτω από μεγάλη πίεση, κοιτάζουν ολόκληρο το βουνό αντί να κοιτάξουν απλώς το επόμενο βήμα που είναι μπροστά τους.

Όταν, όμως, εστιάζεις στα μικρά που έχεις μπροστά σου, τότε μπορείς να το ελέγξεις καλύτερα ή να διορθώσεις λάθη και να δεις τα μικρά σου επιτεύγματα.

unsplash/Finn HackshawΤι μπορείς να κάνεις αντί να επιβαρύνεις την κατάσταση;

Τη στιγμή που συνειδητοποιείς πως έχεις αγχωθεί, μπορείς να κάνεις μια άλλη επιλογή: Πάρε μια στιγμή για να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου.

Όταν νιώθουμε αγχωμένοι, ο κόσμος μπορεί να γίνει θολός και τα 10 λεπτά μπορεί να τα νιώσεις σαν ένα δευτερόλεπτο. Η μεγαλύτερη πρακτική της αγάπης στον εαυτό σου αυτή τη στιγμή θα ήταν να ρίξεις τους ρυθμούς και να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεσαι.

Διαβάστε επίσης:

Μυστικά για ν’απαλλαγείς απ’ το άγχος χωρίς προσπάθεια!

Photo: Unsplash/Lena Bell

Το άρθρο Τα τρία λάθη που κάνεις κάθε φορά που αγχώνεσαι! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα