Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και μετά το μετανιώνουν. Πώς θα τα αποφύγεις;

08:06 24/9/2020 - Πηγή: iPop

Όλοι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτό. Πολλοί εργάζονται αρκετές ώρες για να τους τα παρέχουν όλα, άλλοι είναι πιο αυστηροί για να τους θέσουν όρια κι άλλοι τους κάνουν όλα τα χατίρια. Ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι γονείς και αργότερα το μετανιώνουν;

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνο εύκολο δεν είναι, αφού δεν υπάρχει ένας οδηγός με όσα πρέπει κι όσα δεν πρέπει να κάνουν. Η κάθε οικογένεια παίρνεις τις δικές της αποφάσεις και μεγαλώνει με τον δικό της τρόπο τα παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουν οι γονείς και είναι κοινά στους περισσότερους.

Και

αυτά επηρεάζουν είτε το ίδιο το παιδί μεγαλώνοντας, είτε τη σχέση του με τους γονείς.

Ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι γονείς και μετά το μετανιώνουν;Δεν επικοινωνούν με τα παιδιά

Ένα μικρό παιδί χρειάζεται την επικοινωνία με τον γονέα ακόμη κι αν νομίζει ο γονέας ότι δεν μπορεί ακόμη να επικοινωνήσει. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς με το παιδί από τότε που είναι μωρό.

Φυσικά, θα υπάρχουν ώρες που η μαμά θα είναι απασχολημένη και το παιδί θα παίζει μόνο του με τα παιχνίδια του, ωστόσο όταν αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, όταν γίνει συνήθεια τότε υπάρχει πρόβλημα.

Δεν αγκαλιάζουν συχνά τα παιδιά

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά για την υγεία του παιδιού. Πολλές φορές, όμως, ένας γονέας δεν το κάνει για διάφορους λόγος και αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού αλλά και το δέσιμο με τον γονέα.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά δεν θα θέλουν να έχουν αυτήν την επαφή με τον γονέα ενώ μπορεί να κάνουν το ίδιο.

FreepikΔεν τραβούν πολλές φωτογραφίες και video

Τίποτα κακό δεν θα συμβεί αν δεν τραβήξεις φωτογραφίες το παιδί σου, ούτε αυτό θα επιδράσει στην υγεία του μυαλού του ή την ψυχολογία του. Σίγουρα, όμως, μεγαλώνοντας θα θέλεις να θυμάσαι αυτές τις στιγμές και αυτά τα συναισθήματα.

Βγάλε φωτογραφίες από το μωρό σου γιατί αυτές θα μείνουν και μεγαλώνοντας θα τις δει και το παιδί σου!

Δεν ασχολούνται με δημιουργικά παιχνίδια

Πολλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν με το κινητό ή απλά τα πηγαίνουν σε έναν παιδότοπο. Ωστόσο, δεν ασχολούνται τόσο με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες δημιουργικές που μπορεί να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς, δραστηριότητες που αναπτύσσουν την σκέψη, την φαντασία.

Και καταλήγεις να έχεις και πιο στενή σχέση με το παιδί σου.

Unsplash/Katie EmslieΕίναι πολύ αυστηροί

Είναι σημαντικό να θέτεις όρια στο παιδί σου και να είσαι αυστηρός όπου χρειάζεται. Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι όσες περισσότερες απαιτήσεις έχεις από το παιδί σου, τόσο πιο επιτυχημένο θα γίνει.

Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολική αυστηρότητα έχει το αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη του παιδιού

«Είσαι πολύ μικρός για να αποφασίσεις», «οι ενήλικες ξέρουν καλύτερα»… τέτοιες φράσεις δεν θα πρέπει να λέγονται από τους γονείς. Τα παιδιά πρέπει να εκφράζουν τη γνώμη τους και οι γονείς πρέπει να την ακούνε.

Τα παιδιά γεμίζουν με ανασφάλειες και νιώθουν παραμελημένοι. Ένας γονέας πρέπει να επικοινωνεί με το παιδί του και να δίνει βάση σε αυτά που λέει.

Δεν είναι μαζί με το παιδί στις πιο σημαντικές στιγμές του

Στην πρώτη μέρα στο σχολείο, στο πρώτο ποίημα που θα πει, στις πρώτες σημαντικές στιγμές του.

Πρέπει να είσαι εκεί, να το υποστηρίζεις και να ζεις μαζί του αυτές τις στιγμές. Γιατί το παιδί θα σε θυμάται πάντα δίπλα του σε αυτές τις στιγμές μεγαλώνοντας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε επίσης:

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια γονίδια παίρνεις απ’ τη μαμά και ποια απ’ τον μπαμπά!

Photo: Pexels

Το άρθρο Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και μετά το μετανιώνουν. Πώς θα τα αποφύγεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα