Πώς αλλάζει η προσωπικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε

16:37 23/9/2020 - Πηγή: iPop

Πώς αλλάζει η προσωπικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε και τελικά αυτή αλλάζει ή όχι μετά τα 30; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες αλλάζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ίσως αυτό να είναι μην είναι και τόσο κακό.

Παλιά, οι έρευνες υποστήριζαν ότι οι προσωπικότητές μας διαμορφώνονται μέχρι τα 30 και όμως αποδεικνύεται ότι αυτή η πεποίθησή μας είναι λανθασμένη. Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες μας δεν παύουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με νέα

έρευνα της Dra. Eileen Graham του Northwestern University στο Σικάγο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Personality Research, συνέκρινε τα δεδομένα από 16 προγενέστερες έρευνες και συνολικά πάνω από 60.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σκωτία.

Οι ερευνητές για να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζει η ηλικία στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, έλαβαν υπόψιν τους τα 5 κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα προσωπικότητας, τα οποία είναι η εξωστρέφεια, η προσήνεια, η ευσυνειδησία, ο νευρωτισμός και η δεκτικότητα στις εμπειρίες. Στη συνέχεια, καθένα από αυτά τα γνωρίσματα εξετάστηκε σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές φάσεις στη ζωή του κάθε συμμετέχοντα στην έρευνα.

Πώς αλλάζει η προσωπικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε;

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα γνωρίσματα της προσωπικότητας των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα όπως είναι η ευγένεια και η καλοσύνη δεν άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, ενώ αντίθετα φέρεται ότι μετά από μια ηλικία, αλλάζουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την κοινωνική αλληλεπίδραση. Όπως για παράδειγμα η εξωστρέφεια και η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, γνώσεις ή ιδέες, η οποία μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 60.

Διάβασε τη συνέχεια στο mensarena.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Σε ποιο από τα 4 βασικά είδη προσωπικότητας ανήκεις;

Photo: Pexels

Το άρθρο Πώς αλλάζει η προσωπικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα