Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία της Ουκρανίας – Οι βομβαρδισμένες αίθουσες αποκτούν ξανά ζωή

14:53 2/9/2022 - Πηγή: iPop

Τα παιδιά και οι δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν στο γρασίδι έξω από το αγαπημένο τους σχολείο στην Μποροντιάνκα το πρωί της Πέμπτης 1/9, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς! Πρόκειται για ένα γεγονός που γεννά ελπίδες ανάμεσα στα συντρίμμια.

Την πρώτη μέρα στο σχολείο ακολούθησαν ομιλίες, καθώς κι ένα ρεσιτάλ του εθνικού ύμνου της Ουκρανίας, και όπως ορίζει η παράδοση τα κορίτσια φορούσαν άσπρο μαντήλι στα μαλλιά τους, ενώ τα αγόρια λευκά πουκάμισα. Έδωσαν και λουλούδια στους δασκάλους τους!

Το δυσάρεστο

νέο είναι ότι φέτος δεν θα γίνουν μαθήματα στις τάξεις του συγκεκριμένου σχολείου. Η Μποροντιάνκα, μια πόλη βόρεια του Κιέβου, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο και οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν το σχολείο ως βάση.

Το σχολείο τους βομβαρδίστηκε…Τώρα οι Ουκρανοί μαθητές επιστρέφουν για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους στα ερείπια

Σχολεία στην Ουκρανία: Τα παιδιά επιστρέφουν και πάλι!

Οι δάσκαλοι περιέγραψαν ότι επέστρεψαν στο σχολείο μετά την απελευθέρωσή του και διαπίστωσαν ότι οι στρατιώτες είχαν χρησιμοποιήσει πολλές τάξεις ως τουαλέτες, είχαν αφήσει σκουπίδια παντού και κατέστρεψαν τους πίνακες, τον εξοπλισμό, τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές. Επιπλέον, είχαν δημιουργήσει γκράφιτι με συνθήματα κατά της Ουκρανίας και υπέρ της Ρωσίας κι έσκαψαν χαρακώματα πίσω από το σχολείο.

«Το ειρωνικό είναι ότι η μόνη τάξη που κάηκε ήταν η τάξη της ρωσικής λογοτεχνίας», δήλωσε ο Andriy Bondar, δάσκαλος γυμναστικής του σχολείου.

Όπως πολλές άλλες πόλεις και χωριά στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, οι κάτοικοι της Μποροντιάνκα υπέμειναν έναν μήνα τρόμου υπό την κατοχή, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών, των εκτελέσεων και των βασανιστηρίων. Ακριβώς κάτω από το σχολείο, μια σειρά από πολυκατοικίες ισοπεδώθηκαν όταν ρωσικά αεροπλάνα έριξαν σφοδρές βόμβες στις αρχές Μαρτίου, σκοτώνοντας τους περισσότερους κατοίκους.

Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας τηρήθηκε κι ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη χώρα. Μετά την τελετή, οι δάσκαλοι και οι μαθητές επέστρεψαν στο σπίτι τους για να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους με τα smartphone και τους φορητούς υπολογιστές τους. Μόνο τα πρωτάκια θα κάνουν διά ζώσης μαθήματα, μπαίνοντας σε μια άλλη τάξη στο μοναδικό σχολείο της πόλης που έχει μείνει άθικτο.

«Ήθελα να κάνω κάτι ωραίο για όλους, να δώσω λίγη θετικότητα στα παιδιά», δήλωσε η Inna Romaniuk, η διευθύντρια, η οποία είπε ότι το σχολείο βρισκόταν σε διαδικασία ανακαίνισης και ότι ήλπιζαν να ανοίξουν ξανά το επόμενο έτος.

Οι γονείς των 6 εκατομμυρίων Ουκρανών μαθητών που επέστρεψαν στο σχολείο την Πέμπτη κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ διαδικτυακής και διά ζώσης μάθησης. Μόνο σχολεία σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν τακτικό κίνδυνο βομβαρδισμού θα ανοίξουν ξανά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Telegraph (@telegraph)

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όσα σχολεία επιστρέψουν οι μαθητές, οι διευθύνσεις τους προετοιμάζονται για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά εξοπλίζοντας τα υπόγεια ως καταφύγια και εκπαιδεύοντας τους δασκάλους για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επίθεσης. Όλα τα παιδιά που θα παρευρίσκονται στις σχολικές αίθουσες καλούνται να φέρουν μια τσάντα έκτακτης ανάγκης με μια αλλαξιά ρούχα, οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να χρειαστούν, ένα σημείωμα από τους γονείς τους και, για τα μικρότερα παιδιά, ένα αγαπημένο παιχνίδι.

Πέρα από την καταστροφή, μέρος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία είναι και η ψυχολογική.

«Ήμουν λίγο αγχωμένη γιατί δεν ξέρω τι θα κάνουν οι Ρώσοι τρομοκράτες. Ακούμε σειρήνες κάθε μέρα και δεν ξέρω αν θα μάς επιτεθούν ενώ είμαστε στο σχολείο. Νιώθω όμως ανακούφιση γιατί ακόμα δεν έχουν χτυπήσει την πόλη μας. Χάρηκα τόσο πολύ που γύρισα στο σχολείο γιατί είχα να δω τους φίλους μου 6 μήνες. Μπόρεσα να τους αγκαλιάσω και να μην τους βλέπω άλλο πίσω από μία οθόνη», δήλωσε η 15χρονη Mariia Makohin στη The Telegraph, που πηγαίνει Λύκειο στην πόλη Λβιβ.

Ουκρανία: Ένα τείχος από λουλούδια και φωτογραφίες στήθηκε στο Λβιβ στην μνήμη των θυμάτων του πολέμου

Σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ανέφερε ότι χτυπήθηκαν 2.300 σχολεία, ενώ 286 καταστράφηκαν. Ορισμένα έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάσεις από τα ρωσικά στρατεύματα λόγω της ικανότητάς τους να φιλοξενούν στρατεύματα με τις τουαλέτες, τα ντους και τις καντίνες τους. Άλλα έχουν καταστραφεί, πολλά από αυτά τις πρώτες μέρες της εισβολής.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 22.000 δασκάλων, σύμφωνα με τον Sergii Gorbachov, τον εκπαιδευτικό διαμεσολαβητή της Ουκρανίας. Περίπου 440.000 έχουν απομείνει, αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι αριθμοί όσο η εσωτερική μετανάστευση, είπε. Σε άλλα μέρη υπάρχουν πάρα πολλοί δάσκαλοι και σε άλλα όχι αρκετοί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία της Ουκρανίας – Οι βομβαρδισμένες αίθουσες αποκτούν ξανά ζωή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα