Πάνω από 200 ​​εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων – Η νέα μελέτη για τα δικαιώματα των γυναικών που συγκλονίζει

12:23 2/9/2022 - Πηγή: iPop

Υπολογίζεται ότι 200 ​​εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 30 αφρικανικές χώρες, τη Μέση Ανατολή και την Ασία υπόκεινται σε πρακτικές ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων (FGM). Τα δύο τρίτα από αυτά πεθαίνουν καθημερινά ως αποτέλεσμα της συγκριμένης πρακτικής, γεγονός που απαιτεί την άμεση δράση των κυβερνήσεων, προκειμένου να θέσουν τέλος σε τέτοιες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Με περίπου 19,9 εκατομμύρια επιζώντες, η Νιγηρία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό γυναικών και κοριτσιών που έχουν υποβληθεί

σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων παγκοσμίως. 

Τι είναι ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων;

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια πρακτική κατά την οποία τα εξωτερικά γεννητικά όργανα ενός κοριτσιού αφαιρούνται μερικώς ή πλήρως για πολιτιστικούς ή μη θεραπευτικούς λόγους. Αν και οι λόγοι αυτής της πρακτικής είναι πολύπλευροι, μια βασική αλήθεια είναι ότι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι σημάδι βαθιάς ριζωμένης ανισότητας των φύλων, όπως αναγνωρίζεται από τον ΠΟΥ. 

«Ο πολιτισμός και η παράδοση είναι σημαντικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την επιμονή του» δηλώνει ο Δρ. UU Epundu και πέντε άλλοι ερευνητές δημόσιας υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Nnamdi Azikiwe στη νοτιοανατολική Νιγηρία. 

Άλλος ένας λόγος που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο είναι η επιθυμία της κοινωνίας να ελέγχει τη σεξουαλικότητα των γυναικών. Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι «ένα έγκλημα κατά της γυναικείας ζωής» με μεγάλο «υγειονομικό και οικονομικό βάρος» που μπορεί συχνά να οδηγήσει σε θάνατο, τόνισε ο Epundu. 

Η σκληρή πραγματικότητα μίας γυναίκας στο Ιράν – Υποβάλλονται σε τεστ παρθενίας και χρειάζονται πιστοποιητικά πριν τον γάμο

Ποιες είναι οι παρενέργειές του;

Οι παρενέργειες του FGM περιλαμβάνουν σοβαρή αιμορραγία, προβλήματα ούρησης, μεταγενέστερες κύστεις, λοιμώξεις και ψυχολογικά προβλήματα. Υπάρχουν επίσης επιπλοκές στον τοκετό και αυξημένος κίνδυνος νεογνών θανάτων. Είναι επιβλαβές για τον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον υγιή και φυσιολογικό ιστό των γεννητικών οργάνων. Η θεραπεία του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων είναι πολύ δαπανηρή και πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων.

Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων και άλλες μορφές βίας με βάση το φύλο έγιναν αξιόποινες πράξεις με τον Νόμο για την Απαγόρευση της Βίας κατά Ατόμου στη Νιγηρία το 2015. Ωστόσο, υπήρξαν λίγες καταδίκες λόγω ελάχιστης ενημέρωσης του κοινού και μη υιοθέτησης αυτού του νόμου από 17 από τις 36 πολιτείες της Νιγηρίας, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στη βόρεια περιοχή, σύμφωνα με το Nigerian Tribune. 

Οι συγκλονιστικές ιστορίες τω γυναικών που επέζησαν:

Η Lucy Osuizigbo, δημοσιογράφος των Premium Times, αφηγήθηκε τη σπαρακτική εμπειρία της Rosaline Nkwo (ψευδώνυμο για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής), μιας γυναίκας που έχει υποβληθεί στην συγκεκριμένη πρακτική ακρωτηριασμού.

Είμαι στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με γκρεμισμένα όνειρα και φιλοδοξίες. Χωρίς σύζυγο και χωρίς παιδιά ή δική μου οικογένεια λόγω της βάρβαρης πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων που μου έγινε όταν ήμουν δύο ετών. Είμαι εντελώς μόνη μου. Η μητέρα μου μου είπε ότι η περίπτωσή μου ήταν περίεργη γιατί έγινε χωρίς αναισθησία και αγωνίστηκα τόσο σκληρά να αντέξω τον πόνο που προέκυψε από το κόψιμο και το ράψιμο. Αυτή η βάρβαρη πράξη οδήγησε σε έναν σχηματισμό χηλοειδών και ουλών γύρω από τα γεννητικά μου όργανα που τρόμαζαν τους άνδρες όποτε προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί μου. Αυτό διέλυσε τους δύο γάμους μου και με έκανε να γίνω ένα με την μοναξιά, τον θυμό. Ένιωθα άχρηστη, χαμένη, εγκαταλελειμμένη και απελπισμένη.

Η Nkwo συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν ο σύζυγός της τη χώρισε αφού είδε τα γεννητικά της όργανα τη νύχτα του γάμου τους. Ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τις διορθωτικές επεμβάσεις.. Από τότε ζει μέσα στην οργή, τη μιζέρια και τη μελαγχολία. Αυτή η τεχνική έχει καταστρέψει εντελώς τη ζωή της και τις ευκαιρίες που μπορεί να είχε. Η Nkwo είναι μία από τις πολλές γυναίκες που είχαν παρόμοιες εμπειρίες ως αποτέλεσμα του ακρωτηριασμού. 

Καταργείται η παρθενορραφή στην Βρετανία – Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Ο Osuizigbo, σε συνεργασία με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Νιγηρίας, αφηγείται επίσης την ιστορία μιας άλλης γυναίκας, της Nneoma, 36 ετών, μητέρας δύο παιδιών καθώς μιλά για την κατάστασή της και πώς κατέστρεψε την οικογένειά της.

Έκανα τα δύο μου παιδιά με καισαρική τομή. Ο γιατρός είπε ότι αυτό οφείλεται στον ακρωτηριασμό, το άνοιγμα του κόλπου μου είναι πολύ στενό. Έκανε την σεξουαλική επαφή οδυνηρή και προσπαθώ να αποφεύγω το σεξ όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν μπορώ να ικανοποιήσω τον άντρα μου σεξουαλικά. Όταν ακούω ανθρώπους να μιλούν για το σεξ ως μια ευχάριστη πράξη, δεν μπορώ ακόμα να το καταλάβω γιατί η εμπειρία μου ήταν και είναι επώδυνη. Νιώθω διαφορετική και άβολα ανάμεσα σε άλλες γυναίκες. Δεν ήταν εύκολο, αλλά πρέπει να δεχτώ και να ζήσω με τις εξωσυζυγικές σχέσεις του συζύγου μου.

Δεδομένης της σοβαρότητας του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στις ζωές πολλών κοριτσιών, η UNICEF, σε συνεργασία με το Ταμείο Πληθυσμών των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) έχει κλιμακώσει τις παρεμβάσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος στην τρίτη φάση, δεσμεύει διάφορες κοινότητες να μεταμορφώσουν τους κοινωνικούς κανόνες. Η UNICEF-UNFCA συνεργάζεται επίσης με την κυβέρνηση της Νιγηρίας για να απαγορεύσει τους νόμους που απαγορεύουν τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι νεαρές γυναίκες έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για την προστασία των παιδιών. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πάνω από 200 ​​εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων – Η νέα μελέτη για τα δικαιώματα των γυναικών που συγκλονίζει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάνω, 200 ​​εκατομμύρια,pano, 200 ​​ekatommyria