Τα διαφορετικά είδη κούρασης: Εσύ από ποιο υποφέρεις;

10:46 28/1/2020 - Πηγή: iPop

Μπορεί να αναρωτιέσαι συχνά: Γιατί νιώθω μονίμως κουρασμένη; Σκέφτεσαι πως τρέφεσαι σωστά, κοιμάσαι καλά, κάνεις τη γυμναστική σου αλλά και πάλι… νιώθεις μια κούραση. Γιατί; Υπάρχουν διαφορετικά είδη κούρασης και μπορεί να υποφέρεις από ένα απ’ αυτά.

Νιώθεις μονίμως μια κούραση και δεν ξέρεις τι φταίει. Επιστρέφεις απ’ τη δουλειά και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις στον καναπέ και να απλώσεις τα πόδια σου. Νιώθεις την εξάντληση και δεν ξέρεις τον λόγο.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν διαφορετικά είδη κούρασης που μπορεί να μην έχεις εντοπίσει ακόμα.

Ποια είναι τα είδη κούρασης;Ο
ένοχος είναι οι ορμόνες

Οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις συνέχεια ότι νυστάζεις. Αλλά οι χρόνιες ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να σου προκαλούν υπνηλία και γκρίνια μαζί -κακός συνδυασμός.Τα καλά νέα είναι ότι οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν τις ορμόνες και να διαγνώσουν αν είναι σε ανισορροπία ή όχι και να σου προτείνουν λύσεις.

Ένα πρόβλημα είναι η υποπαραγωγή οιστρογόνου ή προγεστερόνης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ευερεθιστότητα, απρόβλεπτες περιόδους και νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλες ορμόνες που μπορεί να διακόπτουν τον ύπνο σου είναι η μελατονίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες παράγονται από τους αδένες. Και πάλι οι γιατροί θα σου προτείνουν την καλύτερη λύση.

Αν η κούραση συμπίπτει με αύξηση βάρος, ξηρό δέρμα και νιώθεις διαρκώς να κρυώνεις, τότε μπορεί να έχεις θέματα με τον θυρεοειδή σου, ο οποίος παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σου.

Photo: Yuris Alhumaydy/ UnsplashΔεν τρέφεσαι σωστά

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ορισμένα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την απορρόφηση άλλων – έτσι εάν δεν λαμβάνεις αρκετή ποσότητα απ’ το ένα, τότε σου λείπουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Αυτές οι ανεπάρκειες που οδηγούν σε κόπωση μπορεί να είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο (που συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου απ’ το σώμα καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικώ), βιταμίνες Β και βιταμίνη D. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προσέξεις τη διατροφή σου και στη συνέχεια θα δεις και αλλαγές στην ενέργειά σου!

Είσαι κουρασμένη συνέχεια; Αυτό πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό σου!

Το άγχος είναι η πηγή του κακού

Δεν μπορείς να κοιμηθείς και ξεκινάς και σκέφτεσαι όσα έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα, αγχώνεσαι για αυτά που δεν έκανες και αυτά που έχεις να κάνεις… και όλα αυτά κάνουν κύκλους και δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς σωστά!

Γνωρίζεις πολύ καλά πως το άγχος δεν ωφελεί πουθενά και γνωρίζεις και τι πρέπει να κάνεις για αυτό: Κάνε διαλείμματα. Γυμνάσου. Έχε κοντά φίλους και οικογένεια που σε υποστηρίζουν. Κάνε διαλογισμό. Κοιμήσου αρκετά. Πρόσεχε τις αναπνοές σου. Ξεκούρασε το μυαλό σου!

Photo: Unsplash/Kinga CichewiczΕίσαι γενετικά κουρασμένος…

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ορισμένα γονίδια έχουν συνδεθεί με χρόνια προβλήματα κούρασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου γονιδίου που είναι γνωστό ως το γονίδιο CLOCK, το οποίο συνδέεται με ελαττωματικούς κιρκαδικούς ρυθμούς. Οι άνθρωποι με τα γονίδια CLOCK έχουν προβλήματα, μεταξύ άλλων, με το μεταβολισμό τους, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τις ηπατικές λειτουργίες. Ευτυχώς, είναι πολύ σπάνιο.

Θα μου πεις “μα μπορώ ν’αλλάξω τα γονίδιά μου;”. Όχι, αλλά η ταυτοποίηση ενός γενετικού προβλήματος μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη θεραπεία των προβλημάτων που απορρέουν από αυτό.

Δες κι αυτό:

Το εκπληκτικό κόμικς μιας γυναίκας για να εξηγήσει στον άντρα της γιατί είναι τόσο κουρασμένη (Photos)

Photo: unsplash/DAVIDCOHEN

Το άρθρο Τα διαφορετικά είδη κούρασης: Εσύ από ποιο υποφέρεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα