Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τις εκρήξεις του έφηβου παιδιού σου, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

20:47 27/1/2020 - Πηγή: iPop

Και τα χρόνια πέρασαν… και το παιδί σου από εκεί που ήταν 5 χρονών έφτασε 15 χωρίς να καταλάβεις πώς πέρασε τόσος χρόνος και τώρα όλα άλλαξαν. Είναι πια έφηβο με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και οι εκρήξεις του έφηβου παιδιού σου μπορεί να έχουν γίνει μια καθημερινότητα κι εσύ, όσο και να θες να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, πολλές φορές αποτυγχάνεις και ψάχνεις απλά έναν τρόπο να το διαχειριστείς.

Εάν η κατάσταση σου ακούγεται οικεία, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Υπάρχουν πολλοί σωστοί και σίγουρα πολλοί λάθος τρόποι για να διαχειριστείς

τις εκρήξεις του έφηβου παιδιού σου και παρακάτω θα μάθεις τους σωστούς, όπως τους προτείνουν οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας.

Ο τρόπος που θα αντιδράσεις μπορεί να είναι καθοριστικός για τις σχέσεις σου με το παιδί σου σ’ αυτή την κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, γι’ αυτό δώσε βάση σ’ αυτές τις συμπεριφορές. Μην θεωρείς ότι ξέρεις τα πάντα, κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος να γίνεις γονιός, ακόμα και σ’ αυτό χρειάζεται κατανόηση και “διάβασμα”.

Πριν ξεκινήσουμε, να θυμάσαι:

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Ο θυμός δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, η επιθετικότητα είναι μια συμπεριφορά. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να αισθάνεσαι θυμωμένος και να μιλάς για αυτό που αισθάνεσαι, να είσαι σε θέση να δουλέψεις πάνω σ’ αυτό και στο να φωνάζεις και να σπας πράγματα.

Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τις εκρήξεις του έφηβου παιδιού σουΜην φωνάζεις. Μίλα ήρεμα. Εάν τη στιγμή που το έφηβο παιδί σου, αρχίσεις να φωνάζεις κι εσύ, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κλιμακώσεις τον θυμό του και κατ’ επέκταση την ένταση. Μίλα όπως θα ήθελες να μιλάει το παιδί σου εκείνη τη στιγμή και μην παρασύρεσαι απ’ τις φωνές. Μίλα ήρεμα και πίστεψέ μας, θα ακολουθήσει και το παιδί σου το παράδειγμα.Κάνε ένα pause. Εάν δεις ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε, απλά πάρτε χρόνο. Εξήγησε στο παιδί σου ότι καλό θα ήταν να συνεχίσετε τη συζήτησή σας λίγο αργότερα και δώστου τον απαραίτητο χρόνο να πάρει μια ανάσα.

Άκου. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν έχεις χρόνο για να ακούσεις ένα ακόμα σχολικό δράμα, αλλά με το να λες σε κάθε πρόβλημα στο παιδί σου “θα περάσει”, “δεν είναι κάτι σημαντικό”, “όταν μεγαλώσεις θα γελάς μ’ αυτά”, δεν το βοηθάς, αντίθετα το κάνεις να πιστεύει ότι δεν το καταλαβαίνεις. Άκου ό,τι είναι σημαντικό για εκείνο και δώσε τη συμβουλή σου.

Χρησιμοποιείς τον θυμό σου ή μήπως σε χρησιμοποιεί;

Μάθε του άλλους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων. Η αυθόρμητη αντίδρασή του όταν θυμώνει είναι να φωνάξει και να σπάσει πράγματα; Δίδαξέ του, ξεκινώντας απ’ το να το κάνεις εσύ πράξη, ότι η ένταση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να εκφράσεις και να διαχειριστείς τον θυμό σου. Δείξτου πώς να παίρνει βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσει ή άλλες τεχνικές που θεωρείς ότι θα βοηθήσουν.Μην του φέρεσαι σαν μωρό. Οι περισσότεροι έφηβοι σιχαίνονται όταν γονείς τους τους φέρονται σαν να είναι μωρά. Όταν μιλάς μαζί του μίλα του όπως θα μιλούσες σε έναν συνάδελφο ή φίλο σου. Μην το νταντεύεις όλη την ώρα γιατί δεν έχει το αποτέλεσμα που νομίζεις.Διάβασε ακόμα σχετικά με την παιδική ψυχολογία:

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να πας το παιδί σου σε ψυχολόγο;

Photo: Unsplash/ Abigail Keenan

Το άρθρο Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τις εκρήξεις του έφηβου παιδιού σου, σύμφωνα με τους ψυχολόγους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα