Σεξ και εμμηνόπαυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις ώστε να απολαμβάνεις το σεξ κάθε λεπτό!

13:10 18/10/2021 - Πηγή: iPop

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή της γυναίκας και είναι η διακοπή παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες που κλινικά διαπιστώνεται ως διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Η εμμηνόπαυση φέρνει πολλές αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μιας γυναίκας, ακόμα και στον σεξουαλικό. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά στο σώμα μας και πώς πρέπει να διαχειριστείς όλες αυτές τις αλλαγές ώστε να απολαμβάνεις και τη σεξουαλική σου ζωή;

Η εμμηνόπαυση είναι το στάδιο στη ζωή της γυναίκας που σταματά να έχει περίοδο, άρα και την ικανότητα να τεκνοποιήσει. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η εμμηνόπαυση ξεκινά νωρίτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που δυσκολεύει τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποκαλυφθεί πως οι συχνές σεξουαλικές συνευρέσεις, μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να μπουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα συγκριτικά με τις γυναίκες που είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργές.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου κατά την εμμηνόπαυση;

Όπως και να έχει η εμμηνόπαυση είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις και όλες μας θα την περάσουμε. Οι επιπτώσεις της είναι πολλές και μια από αυτές είναι και η κολπική ξηρότητα, που που προσβάλει περισσότερο από το 50% των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Πώς, όμως, θα μπορέσεις να συνεχίσεις την σεξουαλική σου ζωή χωρίς να σε επηρεάζει;

Εμμηνόπαυση και σεξουαλική ζωή:

Ο χρόνος είναι μια έννοια που τη φοβόμαστε. Όσο περνούν τα χρόνια είναι δύσκολο να βλέπουμε τον εαυτό μας να μεγαλώνει. Όμως να κρατάς πως κάθε περίοδος της ζωή μας έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της, απλά πρέπει να ξεχωρίσεις που θέλεις να επικεντρώνεσαι.

Αν βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση και πιστεύεις πως τελείωσε η σεξουαλική σου ζωή, κάνεις μεγάλο λάθος! Καθώς περνάς στην εμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσεις ότι η λίμπιντο ή η σεξουαλική σου διέγερση μεταβάλλεται. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση της λίμπιντο, ενώ άλλες παρουσιάζουν μείωση, η οποία οφείλεται σε πτώση στα επίπεδα ορμονών.

Αυτό είναι το φρούτο που σε βοηθά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Αυτά τα μειωμένα επίπεδα ορμονών μπορούν να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα και σφίξιμο, που μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να σας κάνουν να ενδιαφέρεστε λιγότερο για το σεξ.

κατάθλιψηαλλαγές διάθεσηςαύξηση βάρουςεξάψεις

Αν αντιμετωπίζετε απώλεια λίμπιντο, μπορείτε να προσπαθήσετε να αυξήσετε τη σεξουαλική σας διέγερση με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή σεξουαλικά βοηθήματα, όπως λιπαντικά. Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή θεραπεία.

Εμμηνόπαυση και λίμπιντο

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λίμπιντο με διάφορους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων μειώνονται, πράγμα που μπορεί να σε δυσκολέψει να νιώσεις διέγερση.

Μία μείωση στα οιστρογόνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε πτώση της παροχής αίματος στον κόλπο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κολπική λίπανση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση του κολπικού τοιχώματος, γνωστή ως κολπική ατροφία. Η κολπική ξηρότητα και η ατροφία συχνά προκαλούν δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ.

Άλλες φυσικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντό σου. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες κερδίζουν βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, και η ταλαιπωρία με το νέο σώμα σου μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για σεξ. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι επίσης κοινά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σε οδηγήσουν να αισθάνεσαι πολύ κουρασμένη για σεξ. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυτά της διάθεσης, όπως κατάθλιψη και ευερεθιστότητα, τα οποία μπορούν να σε αποτρέψουν από το σεξ.

Συμβουλέψου τον γιατρό σου:

Αν περνάς εμμηνόπαυση και παρατηρείς αλλαγές στη λίμπιντό σου, ο γιατρός σου μπορεί να σου βοηθήσει να προσδιορίσεις την  αιτία αυτών των αλλαγών και να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Η συζήτηση για το σεξ με τον γιατρό σου καταλαβαίνω ότι μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ε άβολα, αλλά να θυμάσαι ότι είναι δουλειά του να φροντίζει όλες τις πτυχές της υγείας και της ευημερίας σου.

Unsplash/We-Vibe ToysΓνώρισε τις θεραπείες:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη θεραπεία της αλλαγής της λίμπιντο λόγω εμμηνόπαυσης. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

Θεραπεία υποκατάστασης ορμονών (HRT)

Ένας τρόπος είναι να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αλλαγές ορμονών με ορμονοθεραπεία (HRT). Τα χάπια οιστρογόνων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ξηρασίας του κόλπου και της κολπικής ατροφίας αντικαθιστώντας τις ορμόνες που το σώμα σου δεν κάνει πλέον. Υπάρχουν πιθανοί σοβαροί κίνδυνοι θεραπείας με οιστρογόνα, συμπεριλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, των καρδιακών προσβολών και του καρκίνου του μαστού. Εάν έχεις μόνο κολπικά συμπτώματα, μια κρέμα οιστρογόνου μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι μέτριες δόσεις τεστοστερόνης μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να περάσουν στην εμμηνόπαυση, να αυξήσουν τη λίμπιντο τους. Η θεραπεία με τεστοστερόνη έχει επίσης πιθανές αρνητικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για υψηλότερη χοληστερόλη και αυξημένη ανάπτυξη τριχών και ακμή.

Λιπαντικό

Ένα λιπαντικό μπορεί να διευκολύνει την ξηρότητα του κόλπου και να κάνει το σεξ πιο άνετο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της λίμπιντό σου εάν ο πόνος ή η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της συνουσίας την επηρεάζει.

Άσκηση

Η άσκηση όχι μόνο συμβάλλει στην καταπολέμηση της αύξησης βάρους, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα.

Ποια η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και εμμηνόπαυσης;

Επικοινώνησε με τον σύντροφό σου

Η απώλεια της λίμπιντο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οφείλεται συχνά σε σωματικά συμπτώματα, αλλά το συναίσθημα που συνδέεται περισσότερο με τον σύντροφό σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να έχεις όρεξη για σεξ. Να είσαι ειλικρινής μαζί του για ό,τι σε προβληματίζει.

Εστίαση στην οικειότητα

Το σεξ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αισθανθείς κοντά στον σύντροφό σου. Φιλιά, χάδια και άλλες μη-σεξουαλικές πράξεις μπορούν στην πραγματικότητα να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τη σεξουαλική σου διέγερση δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σεξ και εμμηνόπαυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις ώστε να απολαμβάνεις το σεξ κάθε λεπτό! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεξ, Όλα,sex, ola