Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει όλο τον κόσμο: Η άσφαλτος λιώνει στις ΗΠΑ και το θερμόμετρο αγγίζει τους 48 βαθμούς στη Σιβηρία

11:25 1/7/2021 - Πηγή: iPop

Ο καύσωνας στον κόσμο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τη Βόρεια Αμερική να ασφυκτιά, ενώ και οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Πιο συγκεκριμένα, πρωτοφανής είναι ο καύσωνας στον Καναδά που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κυρίως ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα. «Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα (…). Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε

το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο Βανκούβερ, η αστυνομία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πάνω από 130 περιστατικά ξαφνικών θανάτων. 24 αστυνομικοί επέστρεψαν εκτάκτως σε υπηρεσία για να ανταποκριθούν στις κλήσεις για βοήθεια, ενώ ειδικές ιατρικές ομάδες παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όσους το έχουν ανάγκη.

Deadly heat wave.

Millions of people in western Canada and the northwestern United States are under heat alerts as the region bakes in record-breaking temperatures and police report scores of deaths likely linked to the scorching conditionshttps://t.co/mxjDwBTKAe pic.twitter.com/q0cVbi7EdT

AFP News Agency (@AFP) July 1, 2021

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,1 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6 βαθμούς Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Στο Όρεγκον λιώνει η άσφαλτος και μετά από τρεις ημέρες καύσωνα, οι υπεύθυνοι φοβούνται για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Η μία μετά την άλλη, οι πόλεις απαγορεύουν τα πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τυχόν φωτιές στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στα αμερικανοκαναδικά σύνορα, που εξηγούνται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που αιχμαλωτίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Ο καύσωνας στον κόσμο συνεχίζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού το θερμόμετρο είναι σταθερά στους 40 βαθμούς Κελσίου με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 100 εξαιτίας αυτού του λόγου.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή και υποσχέθηκε αναβάθμιση των υποδομών.

Θέλω να σημειώσω ότι η ακραία ζέστη που βιώνουμε στα δυτικά δεν απειλεί μόνο τις δασικές εκτάσεις, αλλά είναι μία απειλή από μόνη της. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό ακραίας ζέστης και παρατεταμένης ξηρασίας. Βλέπουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές γίνονται πιο σφοδρές και κινούνται ταχύτερα και κρατούν περισσότερο.

Προβλήματα παρατηρούνται και στη Σιβηρία, η οποία πλήττεται με έναν πρωτόγνωρο τρόπο με το θερμόμετρο τις τελευταίες ημέρες να έχει αγγίξει τους 48 βαθμούς Κελσίου, προβληματίζοντας ακόμα περισσότερο τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους «ξεπέρασε κατά πολύ» τους 35 Βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη την περιοχή αυτή της Ρωσίας, από την πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον καύσωνα; Χρήσιμες οδηγίες

Και στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές τις τελευταίες ημέρες με τη χώρα να αναμένει τη χειρότερη μέρα του καύσωνα την Πέμπτη 1η Ιουλίου με τον υδράργυρο να φτάνει στους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο καύσωνας στην Ελλάδα θα κορυφωθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα με το μέγιστο των θερμοκρασιών καθώς τις επόμενες ώρες θα αρχίσει προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει όλο τον κόσμο: Η άσφαλτος λιώνει στις ΗΠΑ και το θερμόμετρο αγγίζει τους 48 βαθμούς στη Σιβηρία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωτοφανής, ΗΠΑ, Σιβηρία,protofanis, ipa, siviria