Πότε είναι ανησυχητικό το λαχάνιασμα στη γυμναστική;

18:30 8/11/2019 - Πηγή: iPop

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όταν ασκείσαι πολλές φορές λαχανιάζεις, κάτι που κάνει τη γυμναστική σου ακόμα πιο κουραστική. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες, όμως είναι ανησυχητικό το λαχάνιασμα στη γυμναστική; 

Την ώρα που γυμνάζεσαι, οι πνεύμονες φέρνουν οξυγόνο στο σώμα, με σκοπό να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα και να γεμίσουν το σώμα με ενέργεια. Αυτό είναι που κάνει και τους μύες σου να λειτουργούν πιο έντονα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το σώμα σου έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε οξυγόνο, είναι λογικό να αυξάνεται και η αναπνοή σου. Μαζί με την αναπνοή σου επιταχύνεται και η κυκλοφορία του αίματος, προκειμένου να μεταφερθεί το οξυγόνο στους μύες, έτσι ώστε να συνεχίσουν να κινούνται.

Αυτές οι συνήθειες μειώνουν την απόδοσή σου, όταν γυμνάζεσαι!

Συνεπώς, καταλαβαίνεις κι εσύ ότι είναι λογικό να λαχανιάζεις. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να ξέρεις σχετικά με το λαχάνιασμα στη γυμναστική.

Όταν οι πνεύμονές σου είναι υγιείς και δεν έχεις κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, τότε είναι λογικό να λαχανιάζεις μετά τη σωματική άσκηση. Όταν, όμως, είναι μειωμένη η λειτουργία των πνευμόνων σου, τότε όχι απλά θα λαχανιάσεις, αλλά θα νιώσεις και δυσφορία κι ίσως και δύσπνοια. Αν νιώθεις ότι αυτό σε ταλαιπωρεί αρκετά συχνά και σε δυσκολεύει κάθε φορά που γυμνάζεσαι έστω και λίγο, καλό θα ήταν να πάρεις τη γνώμη ενός ειδικού. Φυσικά, πρόσεχε μην μπερδευτείς και παρατηρήσεις αυτά τα συμπτώματα όταν είσαι κρυωμένος. Αν έχει μπουκώσει η μύτη σου είναι λογικό να μην μπορείς να πάρεις ανάσα και να νιώθεις δύσπνοια.

Ουσιαστικά, το λαχάνιασμα στη γυμναστική οφείλεται στην αυξημένη καταβολή προσπάθειας. Η τακτική άσκηση με μέτρο πάντα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών και να τους κάνει πιο αποδοτικούς, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο κι εσύ να λαχανιάζεις λιγότερο.

Αυτό που έχεις να κάνεις αν το λαχάνιασμα σε φυσιολογικά πλαίσια σε ενοχλεί είναι να ασκείσαι τακτικά και με μέτρο και να φροντίζεις τους πνεύμονές σου. Κι όταν λέω φροντίζεις, εννοώ φυσικά το να μην καπνίζεις και να μην αναπνέεις επιβλαβείς ουσίες που μόνο κακό μπορούν να τους κάνουν.

Και φυσικά μην ξεχνάς τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά τη γυμναστική σου!

Διάβασε ακόμα:

Πώς θα καταλάβεις ότι η γυμναστική σου… έπιασε τόπο;

Photo: unsplash/Morgan Sarkissian

Το άρθρο Πότε είναι ανησυχητικό το λαχάνιασμα στη γυμναστική; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα