Τι συμβαίνει κάθε φορά που σκέφτεσαι; Απίστευτο video!

17:30 8/11/2019 - Πηγή: iPop

Ένα απίστευτο video με τη σύνδεση των νευρώνων και όλα αυτά που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σου, κάθε φορά που σκέφτεσαι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες σχηματίζουν ένα πολύπλοκο και διασυνδεδεμένο δίκτυο στον εγκέφαλό μας, επιτρέποντάς μας να παράγουμε πολύπλοκα μοτίβα σκέψεων και δράσεων. Οι νευρώνες έρχονται σε όλα τα μεγέθη και τα σχήματα, αλλά έχουν ως επί το πλείστον μακριές προεξοχές που συνδέονται με γειτονικά κύτταρα μέσω εξειδικευμένων δομών μεταφοράς πληροφοριών που ονομάζονται

συνάψεις.

Το πώς αυτό το περίπλοκο δίκτυο διαμορφώνεται κατά την πρώιμη ανάπτυξη έχει απασχολήσει πολλούς νευροεπιστήμονες.

Η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στην πολύ ελεγχόμενη διακλάδωση των επεκτάσεων των νευρωνικών κυττάρων που ονομάζονται άξονες και δενδρίτες και ο σωστός σχηματισμός συνάψεων σε ακριβείς θέσεις κατά μήκος αυτών των κλάδων. Ο καθορισμός του σχηματισμού συνάψεων καθορίζει το πού και πόσες πιθανές συνδέσεις επιτρέπεται να σχηματίσει ένα νευρωνικό κύτταρο.

Επομένως, ο έλεγχος των αριθμών συνάψεως σε κάθε νευρωνικό κλάδο είναι απαραίτητος για τον σωστό σχηματισμό πολύπλοκων κυκλωμάτων του εγκεφάλου.

Ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο βρεφικός εγκέφαλος!

Και μερικά ακόμη στοιχεία για τους νευρώνες…

Οι σημαντικότεροι τύποι νευρώνων είναι οι εξής:

Οι αισθητήριοι νευρώνες (προσαγωγός νευρώνας): συμμετέχουν στη λήψη ερεθισμάτων από το περιβάλλον, μεταφέροντας τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.Οι ενδιάµεσοι ή συνδετικοί νευρώνες: στο εσωτερικό του κεντρικού συστήματος, ενσωματώνουν τις πληροφορίες που παρέχουν οι αισθητήριοι νευρώνες και τις μεταδίδουν στους κινητικούς νευρώνες.Οι κινητήριοι νευρώνες (απαγωγός νευρώνας): μεταφέρουν τα μηνύματα στα δραστικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τον αριθμό, το μήκος και τις διακλαδώσεις που έχουν, υπάρχουν οι:

Μονόπολοι ή καλύτερα Ψευδομονόπολοι νευρώνες με μία αποφυάδα που είναι πολύ κοντή και χωρίζεται σε δύο κλάδους από τους οποίους ο ένας από τους δύο θα λειτουργήσει ως δενδρίτης. (τους βρίσκουμε στα Νωτιαία Γάγγλια)Δίπολοι νευρώνες με σώμα από το οποίο εκφύονται ένας άξονας και ένας δενδρίτης από αντίθετους πόλους. (τους βρίσκουμε στα δίπολα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς)Πολύπολοι νευρώνες με έναν μόνο άξονα και πολλούς δενδρίτες. (οι περισσότεροι νευρώνες) Μια ειδική κατηγορία αυτών των νευρώνων είναι οι πυραμοειδές νευρώνες.

Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται… κινέζικα, δες πώς συνδέονται οι νευρώνες κάθε φορά που σκέφτεσαι. Σχεδόν… πάντα δηλαδή!

Η σύνδεση των νευρώνων:

Neurons connecting

This incredible timelapse footage shows neurons connecting and growing. This is quite literally what your thoughts look like.

Gepostet von I fucking love science am Donnerstag, 31. Oktober 2019

Διαβάστε επίσης:

3 πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για υγιή εγκέφαλο

Photo: unsplash/NeONBRAND

Το άρθρο Τι συμβαίνει κάθε φορά που σκέφτεσαι; Απίστευτο video! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα