Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους ανεμιστήρες;

11:43 15/8/2019 - Πηγή: iPop

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους ανεμιστήρες γιατί βλάπτουν την υγεία μας; Μια νέα έρευνα μας δίνει τις απαντήσεις και μας εξηγεί γιατί θα πρέπει να αποφύγουμε τον ανεμιστήρα, ακόμη κι όταν έξω κάνει υπερβολική ζέστη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούμε τους ανεμιστήρες όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) είναι αντίθετη

στη χρήση τους όταν το θερμόμετρο ξεπερνά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ήταν περίεργοι να μάθουν εάν αυτές οι οδηγίες είχαν κάποια επιστημονική εξήγηση και γι’ αυτό τον λόγο σε μια μικρή μελέτη, όπου συμμετείχαν 12 άνδρες, διαπίστωσαν ότι οι παραπάνω συμβουλές είχαν όντως σημαντικό λόγο ύπαρξης.

via GIPHY

Η ομάδα των μελετητών ανακάλυψε ότι σε περιβάλλοντα με υπερβολική ζέστη και υγρασία, οι ανεμιστήρες ήταν πιο αποτελεσματικοί. Στα αποτελέσματα της έρευνας τους που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ίδιοι αναφέρουν ακόμη ότι όταν κάνει ζέστη και τα επίπεδα της υγρασίας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ μειώνουν και το καρδιαγγειακό στρες των ανθρώπων.

Αντίθετα, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και τα ποσοστά της υγρασίας είναι πολύ χαμηλά, τότε οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να αυξήσουν το θερμικό στρες και το καρδιαγγειακό στρες που βιώνει ένας άνθρωπος.

Οι 12 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών καυσώνων, ενός με καυτές και ξηρές συνθήκες (Καλιφόρνια, Ιούλιος 2018), και ενός με λιγότερη ζέστη, αλλά με περισσότερη υγρασία (Σικάγο 1995 και Σαγκάη 2017). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στη δεύτερη περίπτωση οι ανεμιστήρες πράγματι ήταν χρήσιμοι, καθώς επέφεραν μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά στην πρώτη είχαν ακριβώς την αντίθετη επίδραση.

Διάβασε ακόμη την έρευνα που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κοιμάσαι με τον ανεμιστήρα ανοιχτό.

Photo: via GIPHY

Το άρθρο Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους ανεμιστήρες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα