Πανσέληνος Δεκαπενταύγουστου: Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που μένουν ανοιχτά

10:36 15/8/2019 - Πηγή: iPop

Πανσέληνος Δεκαπενταύγουστου: Οι εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που μένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα!

Η πανσέληνος του Αυγούστου φέτος συνέπεσε με το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως ονομάζει ο λαός τον Δεκαπενταύγουστο, μια μέρα που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, αφού γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Φυσικά, τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει όλη η Ελλάδα, ενώ την ονομαστική τους εορτή έχουν οι: Παναγιώτης, Παναγιώτα, Δέσποινα, Μαρία, Μαργετίνα, Μαριγώ, Μαρινίκη,

Μιρέλλα, Μάριος, Γεσθημανή, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Μαριάντζελα, Μαρινέλα, Ελώνα, Ελόνα, Ηλιοστάλακτη, Καθολική, Κρυστάλλω, Κρουσταλένια, Πρέσβεια, Συμέλα (Σιμέλα).

Οι εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου:

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκίνησαν απ’ την Κυριακή 11 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 19 Αυγούστου σε περίπου 100 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι διοργανώνει συστηματικά απ’ το 1999 τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, ενώ προσκαλεί χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες, να παρακολουθήσουν να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς χώρους, κάτω απ’ το φως του φεγγαριού.

Σημειώνεται ότι η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ ο αναλυτικός πίνακας με τις εκδηλώσεις έχει αναρτηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ και μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά ΕΔΩ!

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι στην αφίσα των εκδηλώσεων για την πανσέληνο του Αυγούστου, καθώς συμπίπτουν η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την αυγουστιάτικη πανσέληνο, παρουσιάζεται η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, στη Σίφνο.

«Μικρότερη» θα είναι η φετινή πανσέληνος

Για όλους τους ρομαντικούς εκεί έξω που ανυπομονούν να δουν την πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή θα φαίνεται σήμερα συγκριτικά μικρότερη από ό,τι όταν η Σελήνη συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή όταν η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τον πλανήτη μας, κάτι που θα συμβεί στις 30 Αυγούστου, όταν όμως πια θα υπάρχει Νέα Σελήνη.

Μάλιστα, το φεγγάρι θα βρεθεί στο απόγειό του στις 17 Αυγούστου, δύο ημέρες μετά την πανσέληνο του Αυγούστου, ενώ ακόμη μικρότερη και η πιο μικρή για το 2019 θα είναι η πανσέληνος στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στο απόγειό του μία μέρα νωρίτερα.

Το άρθρο Πανσέληνος Δεκαπενταύγουστου: Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που μένουν ανοιχτά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα