Πώς θα απαλλαγώ απ’ τους πόνους στη μέση και στον αυχένα;

17:41 30/9/2020 - Πηγή: iPop

Η αίσθηση σου είναι μάλλον οικεία… Νιώθεις τη μέση σου να υποφέρει, δεν μπορείς να σηκωθείς, και ψάχνεις τρόπους να ξεχαστείς για να απασχολήσεις το μυαλό σου και να νομίζεις ότι δεν πονάς. Μπράβο, αγνόησες το πρόβλημα, όμως, σίγουρα δεν το έλυσες! Κι όταν μιλάμε για θέματα υγείας, δεν παίζουμε! Ο πόνος στη μέση ή τον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες. Τι συμβαίνει στη δική σου περίπτωση;

Οι πόνοι της μέσης και του αυχένα είναι πολύ κοινοί και συχνά η αντιμετώπισή τους είναι πολύ πιο απλή

και εύκολη απ’ ό,τι πιστεύεις. Για να λύσουμε τις απορίες μας (και τις δικές σας φυσικά!), επικοινωνήσαμε με τον φυσικοθεραπευτή Αναστάσιο Ψαρογιάννη, του οποίου η έδρα βρίσκεται στο Physiowellness Kifisia, για να μας αναλύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής και να μας προτείνει διάφορες λύσεις.

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Ψαρογιάννη, ο πόνος στην περιοχή της οσφύς (οσφυαλγία) είναι ένα σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι. Η επιδημιολογία του συμπτώματος αυτού αφορά όλες τις ηλικίες, από παιδιά 15- 16 χρονών έως και ανθρώπους της μέσης και μεγάλης ηλικίας Τα αίτια ποικίλουν και μπορεί να είναι είτε εύκολα αναστρέψιμα είτε να απαιτούν μια πιο ιδιαίτερη προσέγγιση ώστε να εξαλειφτεί ο πόνος στην περιοχή. Ένα από τα συχνότερα αίτια που προκαλούν οσφυαλγία, αλλά και αυχεναλγία (αυχενικό σύνδρομο), είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη).

Η δισκοκήλη ή αλλιώς κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, είναι μια σχετικά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης και του αυχένα. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να διευκολύνει τις κινήσεις. Με την πάροδο του χρόνου και για διάφορα αίτια ο δίσκος φθείρεται και τελικά σε κάποιο σημείο εμφανίζεται μια ‘’ρωγμή’’, απ’ όπου ένα μικρό μέρος βγαίνει και προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Το τμήμα αυτό που προεξέχει είναι η δισκοκήλη.

Η δισκοκήλη μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως η κληρονομική προδιάθεση, κακή στάση του σώματος στην καθημερινή εργασία, καθιστική ζωή, μία βίαιη κίνηση, υπερβολική άσκηση βάρους στην σπονδυλική στήλη, παραπάνω από το φυσιολογικό σωματικό βάρος καθώς επίσης και η αλλοίωση που προκαλείται στην σπονδυλική στήλη με την πάροδο των χρόνων. Οι ομάδες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερα από τα φυσιολογικά κιλά που τους αναλογούν είναι σε δυσμενέστερη θέση για την δημιουργία οσφυϊκής δισκοκήλης καθώς και για την έντονη εμφάνιση πόνου στην περιοχή της οσφύς.

O φυσικοθεραπευτής Αναστάσιος Ψαρογιάννης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίουΠώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση και τον αυχένα, αλλά και ο τραυματισμός;

Η αντιμετώπιση μιας δισκοκήλης εξαρτάται από την προβολή του πηκτοειδούς πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου και από την ένταση των συμπτωμάτων. Αν η προβολή είναι αρκετά μεγάλη και τα συμπτώματα έντονα συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά (όταν ο πόνος συνοδεύεται από αδυναμία των άκρων ή και παράλυση).

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι σε βαθμό που μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικό τρόπο ώστε να μην υπάρχει πόνος στην οσφύ ή αντανακλαστικός πόνος στα ισχία( ισχιαλγία). Σε αυτές τις περιπτώσεις η φυσικοθεραπεία με σύγχρονες μεθόδους παίζει σημαντικό ρόλο. Αρχικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση του πόνου στην περιοχή καθώς και η ήπια αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης στο σημείο της φλεγμονής. Έπειτα ακολουθεί ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων για την ενδυνάμωση των περιφερικών μυών της σπονδυλικής στήλης. Στις περισσότερες περιπτώσεις οσφυαλγίας, η συντηρητική μέθοδος αποκατάστασης είναι παρόμοια και φυσικά πιο επιθυμητή από μία χειρουργική επέμβαση. Η φυσικοθεραπεία ενδεικτικά περιλαμβάνει θεραπεία με φυσικά μέσα όπως ηλεκτροθεραπεία, διαθερμία, την εξελιγμένη θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων αλλά και ειδική θεραπεία με τα χέρια όπου σκοπό έχει την αποσυμπίεση στης σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της φλεγμονής αλλά και την μείωση του πόνου.

Η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων (ΤΕΚΑΡ) βασίζεται στην δράση της να αυξάνει την μεταβολική δραστηριότητα στους ιστούς, επίσης να προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος στο σημείο της φλεγμονής και τέλος να ενεργοποιεί τις επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις διαδικασίες των ιστών. Αποτέλεσμα όλων αυτών να μειώνεται δραματικά ο χρόνος θεραπείας και να επέρχεται άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Ειδική θεραπευτική άσκηση

Στο τελευταίο και υποξύ στάδιο του πόνου η θεραπευτική άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς θωρακίζει την σπονδυλική στήλη με σταθερότητα. Ασκήσεις για τους μύες της οσφύς και τον αυχένα είναι απαραίτητες για να εξαλείφει εντελώς ο πόνος.

Αναστάσιος Ψαρογιάννης, Πτυχιούχος φυσικοθεραπείας
Physiowellness Kifisia – Θράκης 13 Κηφισιά
Τηλ. 210 6230311
www.physiowellness.gr
Facebook Page

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς θα απαλλαγώ απ’ τους πόνους στη μέση και στον αυχένα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα