Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μερίδιο αγοράς θα ξεπεράσει το 40% έως το 2030
Πάνω από το 40% αναμένεται να φτάσει το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια το 2025, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 25% των αυτοκινήτων που θα πωλούνται παγκοσμίως.
Η έκθεση δείχνει ότι παρά τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες και την έλλειψη επιδοτήσεων από πολλές κυβερνήσεις, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνέχισαν να σπάνε
Η Κίνα διατηρεί την πρώτη θέση των πωλήσεων στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό ποσοστό των συνολικών ταξινομήσεων. Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Κίνα πέρυσι (πάνω από 11 εκατομμύρια) ισοδυναμεί με το σύνολο των παγκόσμιων πωλήσεων το 2022. Οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία και τη Λατινική Αμερική έχουν γίνει νέα κέντρα ανάπτυξης, με τις συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αυτές τις περιοχές να έχουν αυξηθεί πάνω από το 60% το 2024.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά περίπου 10%, ενώ η Ευρώπη είδε τις πωλήσεις να μειώνονται καθώς δεν υπήρχαν προγράμματα επιδοτήσεων από πολλές κυβερνήσεις. Ωστόσο το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρέμεινε κοντά στο 20%.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων υποστηρίζονται κυρίως λόγω των προσιτών τιμών. Και όλα δείχνουν ότι και στο μέλλον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να είναι προσιτά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώθηκε το 2024, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού και μείωσης του κόστους των μπαταριών. Στην Κίνα τα 2/3 όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν πέρυσι είχαν χαμηλότερη τιμή από τα συμβατικά της ίδιας κατηγορίας. Ωστόσο, το χάσμα τιμών αγοράς με τα συμβατικά αυτοκίνητα παρέμεινε σε πολλές άλλες αγορές. Η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Γερμανία, για παράδειγμα, παρέμεινε 20% υψηλότερη από αυτή του συμβατικού αντίστοιχου και στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν 30% ακριβότερα.
Τα ηλεκτρικά οχήματα παραμένουν σταθερά φθηνότερα στη λειτουργία τους σε πολλές αγορές, με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ενέργειας. Ακόμα κι αν οι τιμές του πετρελαίου μειωθούν στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη μέσω οικιακής φόρτισης θα εξακολουθεί να κοστίζει περίπου το μισό από την τιμή των υγρών καυσίμων.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 20% των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως αφορά εισαγόμενα οχήματα. Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, απέστειλε σχεδόν 1,25 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε άλλες χώρες το 2024. Αυτό περιλαμβάνει και πολλές αναδυόμενες οικονομίες, όπου οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκαν σημαντικά λόγω των κινεζικών εισαγωγών. Τέλος, η έκθεση εστιάζει και στα ηλεκτρικά φορτηγά, όπου διαπιστώνει ότι και αυτή η κατηγορία σημείωσε αύξηση κατά περίπου 80% πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% όλων των πωλήσεων φορτηγών παγκοσμίως.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ιδρύθηκε Πολυτεχνική Σχολή στο ΠΑΔΑ
- Η τιμή βασικό κριτήριο στις αγορές τροφίμων
- Ποια ιαπωνική φίρμα αυτοκινήτου κάνει δωρεάν έλεγχο με εκπτώσεις σε εργασία και ανταλλακτικά
- Metlen: Εξι νέα συμβόλαια για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Η Ουκρανία εμπόδισε 50.000 νεοσύλλεκτους να δραπετεύσουν από τη χώρα
- Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ – Όσα συζητήθηκαν
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μερίδιο αγοράς θα ξεπεράσει το 40% έως το 2030
- Ερώτηση Γ. Μανιάτη και άλλων σοσιαλιστών προς την Κομισιόν: "Να ξανασχεδιαστεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας"
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν μέχρι αύριο «το χρώμα του χρήματος» στους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Σούπερ Μάρκετ: Μισθοδοσία, ενέργεια και ενοίκια «καίνε» κερδοφορία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μερίδιο αγοράς θα ξεπεράσει το 40% έως το 2030
- ΧΑ: Οι 23 μετοχές που «ανέβηκαν» πάνω από 30% το 2025
- Στο Αιγινήτειο με εγκεφαλικό η Βάνα Μπάρμπα – «Ξύπνησα και δεν μπορούσα να μιλήσω»
- Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου
- Στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό η Βάνα Μπάρμπα – «Ξύπνησα και δεν μπορούσα να μιλήσω»
- Ideal Holdings: Άλμα κερδών προ φόρων+113% και EBITDA +52% στο τρίμηνο
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μερίδιο αγοράς θα ξεπεράσει το 40% έως το 2030
- Στο Αιγινήτειο με εγκεφαλικό η Βάνα Μπάρμπα – «Ξύπνησα και δεν μπορούσα να μιλήσω»
- Στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό η Βάνα Μπάρμπα – «Ξύπνησα και δεν μπορούσα να μιλήσω»
- ΧΑ: Οι 23 μετοχές που «ανέβηκαν» πάνω από 30% το 2025
- Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου
- Ideal Holdings: Άλμα κερδών προ φόρων+113% και EBITDA +52% στο τρίμηνο
- Γάζα: Άρχισε η διανομή βοήθειας από τον ΟΗΕ – Ανοιχτός σε εκεχειρία ο Νετανιάχου
- Sniper: Τι καλό που θα ήταν για το ΧΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΚΕΠΕΝΟΥ αρκετές δεκάδες εισηγμένων
- Καιρός: Ζέστη και αφρικανική σκόνη σήμερα – Απότομη μεταβολή από την Κυριακή
- Buffett & Munger: Κάθε επενδυτής κάνει αυτά τα 10 λάθη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανάμεσα στο Azure και τη στάνη μια ιστορία ψηφιακής αδικίας
- Metlen: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο – Εξι νέα συμβόλαια
- ΔΥΠΑ: Ημέρες Καριέρας στην Αθήνα – 6.500 θέσεις εργασίας
- Ευρωαγορές: Σκυτάλη στην πτώση από τη Wall Street
- EasyJet: Καθυστερεί η ανανέωση του στόλου – Αργούν οι παραδόσεις Airbus
- WSJ: Πιθανή η νέα συνάντηση για το "ουκρανικό" στο Βατικανό
- Μόντι: Το Πακιστάν δεν θα πάρει νερό επί του οποίου η Ινδία έχει δικαιώματα
- Στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank με τη Visa
- Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια»