Πώς τα social media βοήθησαν τους έφηβους με την πανδημία

14:34 5/9/2020 - Πηγή: iPop

Εν καιρώ κορονοϊού αυτή η ξαφνική πανδημία μας έδειξε ένα νέο τρόπο ζωής και διασκέδασης. Πολλοί συνειδητοποίησαν τι έχουν στη ζωή τους και τους γεμίζει ή τι δεν έχουν σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο. Σε μία παράλληλη σφαίρα με όλους είναι και οι έφηβοι οι οποίοι στράφηκαν στα social media χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται υποχρεωτικά με αρνητικά αποτελέσματα. Τα social media βοήθησαν τους έφηβους με την πανδημία.

Τα social media
βοήθησαν τους έφηβους με την πανδημία

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι ο χρόνος που καταναλώνουμε μπροστά από την οθόνη βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων και η πανδημία καθημερινά μας υπενθυμίζει να ψάχνουμε να βρούμε τα οφέλη της.

Μπορεί να μη το σκέφτηκες αλλά οι έφηβοι επηρεάστηκαν πολύ από τον κορονοϊό. Οι εγκέφαλοι τους είναι συνδεδεμένοι για να μαθαίνουν μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και το σώμα τους έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε αυτήν. Έχουν αυξημένη ευαισθησία στην αλληλεπίδραση με τους φίλους τους, μαζί με τους οποίους η ζωή τους φαίνεται πολύ καλύτερη. Ωστόσο, για λόγους ασφάλειας όλοι μας όπως και οι έφηβοι έπρεπε να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα.

Και κάπου εδώ μπήκαν τα social media πιο ενεργά στο παιχνίδι. Αν είσαι μανούλα και έχεις έναν έφηβο στο σπίτι, σίγουρα ανησύχησες, του γκρίνιαξες (με καλή πρόθεση πάντα), του είπες “άσε επιτέλους το κινητό από τα χέρια σου και έλα να κάτσουμε να φάμε για παράδειγμα! Εδώ έρχομαι να σου πω ότι φυσικά και καταλαβαίνω την ανησυχία σου και είναι εν μέρη δικαιολογημένη γιατί είσαι μανούλα όμως τελικά τα social media βοήθησαν τους έφηβους.

Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι έφηβοι έμειναν κοντά έστω και από απόσταση με τους αγαπημένους τους φίλους. Οι ώρες στο διαδίκτυο έχουν εκτοξευτεί για όλους μας και αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ψυχική υγεία του παιδιού σου δεν απειλείται τόσο από το χρόνο που σπαταλούν στο διαδίκτυο, φυσικά με κάποια παρακολούθηση και από σένα. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι όλες οι αλλαγές στο περιβάλλον ενός παιδιού που μεγαλώνει επηρεάζουν την ψυχική του υγεία όμως πάνω από όλα τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και προσοχή.

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα δεν αποδεικνύουν κάποια άμεση σχέση του διαδικτυακού χρόνου και της ψυχικής υγείας των παιδιών. Μάλιστα, στην εποχή που ζούμε τα παιδιά έχουν εντάξει τη χρήση του διαδικτύου στη ζωή τους από πολύ νεαρή ηλικία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η διαδικτυακή αλληλεπίδραση με τους φίλους τους δε τους κάνει κακό αλλά νιώθουν και πιο ευτυχισμένοι μέσα από αυτό.

Ερευνητές που έχουν παρακολουθήσει τους έφηβους με την πάροδο του χρόνου διαπίστωσαν ότι η χρήση κοινωνικών μέσων δεν προβλέπει μεταγενέστερη κατάθλιψη, αλλά τα προηγούμενα συμπτώματα κατάθλιψης προβλέπουν τη μελλοντική χρήση των κοινωνικών μέσων.

Τέλος, καλό είναι πριν πεις στο παιδί σου να αφήσει το κινητό να αφουγκραστείς τις ανάγκες του, να γνωρίζεις τι κάνει όταν είναι στο κινητό καθώς τα περισσότερα παιδιά βλέπουν video, ακούν μουσική και μιλούν με τους φίλους τους, ακριβώς όπως φαντάζομαι ότι κάνεις και εσύ. Σε κάθε περίπτωση μία συζήτηση με το παιδί σου θα σου λύσει πιθανές απορίες και θα σε φέρει πιο κοντά του από όσο ήσουν πριν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Τεχνολογία: Το αντίδοτο για τον κορονοϊό!

Photo: Getty images

Το άρθρο Πώς τα social media βοήθησαν τους έφηβους με την πανδημία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα