Τελικά, ξεπερνάμε ποτέ την πρώτη μας αγάπη;

20:46 4/9/2020 - Πηγή: iPop

Αχ, αυτή η πρώτη σου αγάπη… Πολλές φορές σε όποια φάση της ζωής σου και να είσαι, γυρνάς με το μυαλό σου σ’ αυτήν. Άλλες φορές για να θυμηθείς πώς όλα πιο παλιά ήταν πιο παλιά κι άλλες φορές για να αναπολήσεις στα αλήθεια εκείνον τον άνθρωπο με τον οποίο ήσουν μαζί τότε.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο έχουν γραφτεί αμέτρητες ταινίες, βιβλία και τραγούδια για τις πρώτες αγάπες: Αφήνουν ένα πολύ δυνατό σημάδι στη μνήμη μας -και στην καρδιά μας. Στην πραγματικότητα, αυτή η εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τη

συμπεριφορά μας στις μελλοντικές μας σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο επιδρούν πάνω μας, μπορεί κάποιος να ρωτήσει: Και τελικά ξεπερνάμε ποτέ την πρώτη μας αγάπη;

Η απάντηση είναι… ναι και όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς – τελικά, όλα εξαρτώνται από το πώς τελείωσε αυτή η σχέση και σε τι φάση της ζωής σου είσαι σήμερα.

Freepik

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια πρώτη αγάπη μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Πρώτον, έχουμε την τάση να γυρίζουμε πάντα στο παρελθόν όταν κάτι δεν πάει καλά στο παρόν. Σκέψου το: Εάν δεν είσαι καλά τώρα στην προσωπική σου ζωή, το μυαλό σου -και συχνά και το σώμα σου, η λεγόμενη “ανακύκλωση!”- πιθανότατα θα γυρίζει σε κάποια απ’ τις προηγούμενες σχέσεις σου κι όχι στη σκέψη ότι σου αξίζει κάτι καλύτερο και θα το βρεις στο μέλλον.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτές οι πρώτες μας σχέσεις είναι τόσο ισχυρές είναι διότι τείνουν να ξεκινούν κατά την εφηβεία, μια κρίσιμη περίοδο αυτοανακάλυψης και ανάπτυξης που είναι γεμάτη με έντονα συναισθήματα. Ο εγκέφαλος τείνει να κωδικοποιεί τις αναμνήσεις πιο έντονα κατά την πρώιμη ενηλικίωση, δηλαδή ακριβώς εκείνη τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι συναντούν την πρώτη τους αγάπη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ο εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα πιο ευαίσθητος σε συγκεκριμένους τύπους πληροφοριών -συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικά φορτισμένων γεγονότων. Εφόσον την πρώτη φορά που ερωτεύεσαι βιώνεις έντονα συναισθήματα, αυτές οι αναμνήσεις προφανώς είναι εξίσου έντονες!

Για να μην αναφέρουμε ότι όλοι θυμόμαστε το πρώτο μας φιλί και την πρώτη φορά που κάναμε σεξ πολύ πιο έντονα από άλλες εμπειρίες μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μπορεί να αισθάνεσαι ότι η πρώτη σου αγάπη στοιχειώνει για πάντα την ερωτική σου ζωή!

Μπορεί να αναρωτιέσαι όταν φέρνεις στον νου σου τον πρώτο σου σύντροφο τι να κάνει ή να τον συγκρίνεις με τον τωρινό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τον ξεπεράσεις ποτέ;

Όχι βέβαια! Αν και σίγουρα δεν μπορείς να διαγράψεις αυτές τις αναμνήσεις, οι ειδικοί λένε ότι είναι δυνατόν να τις ξεπεράσεις με την έννοια του συναισθηματικού κλεισίματος αυτού του κεφαλαίου και του ανοίγματος εαυτού σου σε νέες εμπειρίες. Ωστόσο, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Freepik

Η πρώτη σου αγάπη σίγουρα θα σε στιγματίσει και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πώς αντιμετωπίζεις τα πράγματα στην ερωτική σου ζωή στη συνέχεια. Και πολλές φορές μπορεί να αναρωτιέσαι εάν την έχεις ξεπεράσει, αλλά μην ξεχνάς πως είναι λογικό να την θυμάσαι τόσο έντονα.

Άσε που λογικά όταν βίωσες την πρώτη σου σχέση ήσουν σε μια πιο τρυφερή ηλικία όπου τα προβλήματα ήταν λιγότερα και όλα ήταν πιο απλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι με τον ίδιο άνθρωπο σήμερα θα είχατε την ίδια ρόδινη σχέση που είχατε… Εάν ήταν όλα ρόδινα… γιατί να μην ξεχνάμε πως ο εγκέφαλος επιλέγει να θυμάται μόνο τα θετικά πολλές φορές.

Συμπέρασμα; Μην πανικοβάλλεσαι εάν νιώθεις ότι δεν έχεις βρει έναν άνθρωπο να είσαι τόσο καλά όσο με την πρώτη σου αγάπη. Απλά προσπάθησε να έχεις στο μυαλό σου όλα όσα είπαμε παραπάνω και να γίνεις πιο ανοιχτή σε νέους ανθρώπους!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Τελικά ερωτευόμαστε άνδρες που μοιάζουν με τους μπαμπάδες μας;

Photo: Pexels

Το άρθρο Τελικά, ξεπερνάμε ποτέ την πρώτη μας αγάπη; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα