Σύμφωνα με έρευνα ο σκύλος σου ξέρει πως αισθάνεσαι

13:28 5/9/2020 - Πηγή: iPop

Ήξερες ανέκαθεν ότι ο σκύλος σου ξέρει πως αισθάνεσαι και ότι έχει μία διορατικότητα παραπάνω από εσένα αλλά μάλλον δε γνωρίζεις σε τι βαθμό ισχύει αυτό τελικά. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters, με επικεφαλής την Natalia de Souza Albuquerque στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία έδειξε ότι τα σκυλιά έδειξαν σημάδια κατανόησης εάν ένας άνθρωπος ή ένας σκύλος είναι

χαρούμενος ή τρελός βάσει των εκφράσεων του προσώπου και των φωνητικών.

Ο σκύλος σου ξέρει πως αισθάνεσαι

Οι ερευνητές  ξεκίνησαν να διερευνούν τη συναισθηματική σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του καλύτερου φίλου του. Η Albuquerque είπε χαρακτηριστικά ότι:

Δεν ξέραμε ακόμα εάν τα σκυλιά μπορούν κατά κάποιο τρόπο να καταλάβουν ότι, για παράδειγμα, μια ευτυχισμένη έκφραση του προσώπου είναι θετική και μια αρνητική έκφραση του προσώπου είναι αρνητική

Στην έρευνα συμμετείχαν 17 κατοικίδιοι σκύλοι, οι οποίοι κλήθηκαν στην πρώτη φάση να αναγνωρίσουν αν οι εικόνες από ανθρώπους και σκύλους που τους έδειξαν ταίριαζαν από πλευρά συναισθημάτων με αντίστοιχους ήχους. Φάνηκε ότι όταν το συναίσθημα της εικόνας ταίριαζε με το συναίσθημα του ήχου τα σκυλιά έτειναν να κοιτούν περισσότερο την εικόνα.

Η προσοχή τους ήταν μια ένδειξη ότι τα σκυλιά αναγνώρισαν τα συναισθήματα. Σε αντίθεση με αυτό, όταν τα σκυλιά άκουσαν έναν ουδέτερο ήχο, έχασαν το ενδιαφέρον τους, κοιτάζοντας γύρω από το δωμάτιο αντί για την εικόνα – μια ένδειξη ότι τα σκυλιά είχαν διακρίνει σωστά την έλλειψη συναισθημάτων.

Unsplash/ Nikola Johnny Mirkovic

Οι αγαπημένοι μας φίλοι είναι πανέξυπνοι και αυτό δεν αποτελεί μυστικό! Σύμφωνα με την Albuquerque, η ικανότητα των σκύλων να συνδέονται συναισθηματικά με τον άνθρωπο και τα σκυλιά δεν είναι ούτε ένστικτο ούτε μαθημένη συμπεριφορά, αλλά μάλλον ένα σημάδι γνωστικής ικανότητας. Η ίδια εξηγεί:

Τα σκυλιά έπρεπε να εξαγάγουν τις πληροφορίες από τον ήχο, στη συνέχεια να συσχετίσουν αυτές τις πληροφορίες με την εικόνα και αυτό συνεπάγεται πολύ περίπλοκους ψυχολογικούς μηχανισμούς

Η ομάδα ωστόσο ανακάλυψε ότι τα σκυλιά ήταν καλύτερα στο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων σκύλων σε σχέση με αυτά των ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά έπειτα από 300.000 χρόνια συντροφιάς με τον άνθρωπο η εξέλιξη τους φαίνεται να τους έχει δώσει τις ικανότητες να διαβάσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των ιδιοκτητών τους.

Το τελευταίο στάδιο της έρευνας αφορούσε στις συναισθηματικές αντιδράσεις των σκύλων και στο πως χρησιμοποιούν την κατανόηση του συναισθήματος για να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους. Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι τα σκυλιά γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους τόσο καλά ώστε να μπορούν να τους χειριστούν προς όφελός τους.

Μια ακόμα μελέτη έδειξε ότι τα σκυλιά θα κάνουν το κλασικό “θλιβερό κουταβένιο πρόσωπο” – αυξάνοντας τα εσωτερικά τους φρύδια για να κάνουν τα μάτια τους να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο “βρεφικά” – όταν κοιτάζουν τα μάτια ενός ανθρώπου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

10 φορές που ο σκύλος σου έχει δίκιο που κλαψουρίζει!

Photo: Unsplash/ Pauline Loroy

Το άρθρο Σύμφωνα με έρευνα ο σκύλος σου ξέρει πως αισθάνεσαι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύμφωνα με έρευνα ο σκύλος σου ξέρει πως αισθάνεσαι,