Πώς συγκεκριμένος αριθμός ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου;

11:56 14/2/2020 - Πηγή: iPop

Κι, όμως, το διαβάσαμε κι αυτό: Καρκίνος και αριθμός ερωτικών συντρόφων φαίνεται να συνδέονται σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Συγκεκριμένα, όσους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, πιθανώς λόγω της υψηλότερης πιθανότητας εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά και την Τουρκία, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας «BMJ Sexual and Reproductive Health». Συνολικά, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Καρκίνος και αριθμός ερωτικών συντρόφων: Τελικά τι σύνδεση έχουν; Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μεταξύ των ανδρών, με 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής, αυξήθηκε ο κίνδυνος διάγνωσης του καρκίνου κατά 69% σε σύγκριση με έναν ή καθόλου σεξουαλικούς συντρόφους. Στις γυναίκες, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 91%!

Πολύ περισσότερο, η έρευνα αποκάλυψε πως οι γυναίκες που ανέφεραν πως είχαν 5 ή παραπάνω ερωτικούς συντρόφους ήταν 64% πιο πιθανό να  έχουν μια χρόνια πάθηση που να τις εμποδίζει στη ζωή.

Pexels

Συγκεκριμένα,  οι άνδρες με 2-4 συντρόφους και 10+ συντρόφους, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο, από τους άνδρες με 0-1 συντρόφους. Δεν υπήρχε διαφορά και για τους άνδρες με 0-1 συντρόφους και 5-9 συντρόφους.

Συγκριτικά με τις γυναίκες με 0-1 συντρόφους και τις γυναίκες με 10+ συντρόφους, που ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο. Οι γυναίκες με 5-9 συντρόφους και 10+ συντρόφους ήταν πιο πιθανό επίσης, να αναπτύξουν μια χρόνια πάθηση, συγκριτικά με εκείνες που είχαν 0-1 συντρόφους.

Τελικά οι άνδρες ή οι γυναίκες έχουν τους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους;

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών είχαν έναν ή κανέναν σύντροφο, το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν δύο με τέσσερις συντρόφους, το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν πέντε με εννέα, ενώ το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν δέκα ή περισσότερους.

Και στα δύο φύλα τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι πιο νέοι άνθρωποι, οι ανύπαντροι, εκείνοι στα άκρα της εισοδηματικής κλίμακας (πολύ πλούσιοι ή πολύ φτωχοί), καθώς επίσης όσοι έπιναν, κάπνιζαν, αλλά και ασκούνταν περισσότερο.

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν τους πολυάριθμους περιορισμούς της ανάλυσης και συνιστούν περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες

Photo: Unsplash/Pablo Heimplatz

Το άρθρο Πώς συγκεκριμένος αριθμός ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα