Πώς επηρέασε την Gen Z η πανδημία αυτά τα δύο χρόνια; Όλη η συγκινητική αλήθεια μέσα από μια διαφήμιση

19:14 21/12/2021 - Πηγή: iPop

Η διαφήμιση που κυκλοφόρησε και μετρά πάνω από 16 εκατομμύρια προβολές, έχει συγκινήσει το κοινό και έχει όνομα «Η Ευχή». Πραγματεύεται μέσα σε 3,5 λεπτά τι έχασε η νέα γενιά από την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια. Για όλους μας ήταν δύσκολα αυτά τα δύο χρόνια. Όλα αυτά που βιώσαμε ήταν τόσο πρωτόγνωρα και πέρα από κάθε φαντασία. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές τόσο άδικα, το προσδόκιμο της ζωής άλλαξε στον σύγχρονο άνθρωπο και βιώσαμε καταστάσεις ανελευθερίας και περιορισμών που ήταν έξω από αυτό που ορίζαμε μέχρι σήμερα φυσιολογικό.

Η διαφήμιση της γερμανικής εταιρείας discount Penny μέσα σε 3.5 λεπτά καταφέρνει να ξυπνήσει όλα αυτά τα συναισθήματα που κοιμήθηκαν αυτά τα δύο χρόνια. Η μητέρα της διαφήμισης συζητά με τον γιο της και του λέει την ευχή της για εκείνον. Ευχόταν, λοιπόν, ο γιος της να έκανε πάρτι κρυφά, να έβγαινε για διασκέδαση, να ερωτευόταν, να ζούσε σαν 18 χρονος. Όπως θα έπρεπε να ζουν οι 18 χρονοι.

Πόσα χρόνια ζωής χάθηκαν λόγω του κορονοϊού. Πώς άλλαξε το προσδόκιμο και τι σημαίνουν όλα αυτά τα δεδομένα για εμένα;

Η ευλογία του να είσαι 18

Η διαφήμιση αυτή μας θυμίζει ότι ήμασταν όλοι κάποτε 18 ετών και το αίμα μας έβραζε. Ότι τότε ήταν η ώρα μας να κάνουμε σαχλαμάρες, να βγούμε έξω, να ξενυχτίσουμε, να μεθύσουμε και να ερωτευτούμε. Πάντα είναι βέβαια και όποιος έχει όρεξη για τρέλες δεν τον εμποδίζει να τις κάνει σε όποια ηλικία και αν είναι, ωστόσο όμως έχει άλλη γεύση όταν είσαι 18 και έχεις άλλη όρεξη να τα κάνεις όλα αυτά που για χρόνια ήταν απαγορευμένα εκείνη την εποχή που μπορείς.

PexelsΠώς βλέπω τα νέα παιδιά

Έχω τη χαρά να έχω στη ζωή μου ανθρώπους από πολλά διαφορετικά ηλικιακά στάδια στις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μου. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι τα νέα παιδιά που έχω στη ζωή μου είναι πολύ ώριμα σε σχέση με το πώς ήμασταν εμείς στην ηλικία τους. Θεωρώ ότι όλη αυτή η κατάσταση με τους συνεχείς αποκλεισμούς τα βοήθησε να κοιτάξουν προς τα μέσα τους κάνοντας στροφή εκ των έσω. Πράγμα που σίγουρα δε συνάδει με το νεαρό της ηλικίας τους.

Αυτή η παροιμία που χρησιμοποιεί ο σοφός λαός «το κάθε πράγμα στον καιρό του» είναι αυτή που θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά μας της Gen Z. Στα 18 βγαίνεις για σπουδές, για να γνωριστείς, για να μάθεις, για να βγεις. Όχι να είσαι μπροστά σε έναν υπολογιστή και να χάνεις το χρόνο καταναλώνοντας ό,τι έχει να προσφέρει το Netflix κάθε φορά.

Δεν ξέρω αν θα τους βγει σε καλό τους αυτό το skip που έκαναν εκούσια. (Γιατί και εμείς που το παρακάναμε με τις απολαύσεις και καθυστερώντας να κάνουμε πράγματα για να μην προκληθεί «πόνος», τελικά τι καταλάβαμε; Καταντήσαμε η γενιά των 30ρηδών που λέει τα παράπονά του μπροστά στον ψυχολόγο προσπαθώντας να βρει τι έκανε λάθος).

Όλα εκείνα που έχασαν οι Gen Z

Αγαπητό ημερολόγιο: Πρώτες μέρες φοιτήτρια μακριά από το σπίτι μου

Τη φοιτητική ζωή με τη μορφή που τη βιώσαμε όλοι εμείς μέχρι το 2020. Πάρτι, κάθε μέρα έξοδοι, γνωριμίες, μετακομίσεις, εκδρομές, εξεταστική με τα ωραία της στα αμφιθέατρα… Τις βραδινές εξόδους, τότε που κοιμόμασταν το απόγευμα και βγαίναμε στις 22:00 το βράδυ και γυρνάγαμε το πρωί.Τις γνωριμίες από κοντά. Χωρίς μάσκες, χωρίς self-tests και όλα τα συναφή. Τότε που όταν γνωρίζαμε έναν νέο άνθρωπο του δίναμε το χέρι και δεν φοβόμασταν ότι θα κολλήσουμε κάτι.Ανεμελιά και καμία έννοια στην κυριολεξία.Τάβλι και μπιρίμπα μέχρι εξαντλήσεως.Συναθροίσεις σε σπίτια που κατέληγαν σε βραδινές εξόδους.

Αυτά και άλλα τόσα άλλα που φαντάζομαι ότι αν μαζευτούμε κάπου και τα συζητήσουμε θα βρούμε και άλλα πολλά.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Σίγουρα αν μετρήσουμε το τι έχασε η νέα γενιά από την πανδημία, θα βρούμε ότι κερδίζει στο τι μπορεί να κέρδισε. Μπορεί να μην έζησε τόσο ανέμελα όσο το βιώσαμε εμείς που τώρα είμαστε σε άλλη φάση, αλλά νομίζω ότι η μοναξιά και η έλλειψη επαφής τους δίδαξε πολλά.

Πέρασε γρήγορα στην επόμενη φάση της ενηλικίωσης, κάποιοι από αυτούς τους νεαρούς βγήκαν στον εργασιακό στίβο, ίσως νωρίτερα από ότι θα έκαναν υπό άλλες συνθήκες και αυτό νομίζω ότι είναι ένα από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής τους.

Οι γονείς των πιτσιρικάδων

Σκέφτομαι τη μαμά της διαφήμισης και όλους τους γονείς που τα παιδιά τους ανοίγουν σιγά σιγά τα φτερά τους για να πετάξουν στο δικό τους ορίζοντα. Καταλαβαίνω ότι θα ήθελε να είναι άλλη η ανησυχία της για τον 18χρονο γιο της και όχι να τον βλέπει να μαραζώνει μέσα στους τέσσερις τοίχους. Γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν και κάποτε ανοίγουν τα φτερά και φεύγουν. Γι αυτό είμαστε προετοιμασμένοι όλοι οι γονείς και το περιμένουμε ότι θα έρθει μια μέρα που θα συμβεί και αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί και όχι αυτό που βιώνουμε αυτά τα δύο χρόνια.

Αγαπημένα παιδιά της Gen Z κάποιες φορές το τι «μας έρχεται» είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να δούμε πώς θα αντιδράσουμε εμείς με αυτό που ήρθε στο δρόμο της ζωής μας. Πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας και να δούμε ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει μια ευκαιρία που ίσως είναι κρυμμένη. Η προσωρινή αυτή παύση των δύο ετών, θα είναι κάτι που θα θυμόμαστε σε λίγα χρόνια και θα είναι στο χέρι μας να δούμε πώς θα την κάνουμε βιώσιμη για εμάς.

Τα 18 καλοκαίρια με τα παιδιά μας: Πώς η ανατροφή τους μπορεί να δείξει πώς θα εξελιχθεί η σχέση σας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς επηρέασε την Gen Z η πανδημία αυτά τα δύο χρόνια; Όλη η συγκινητική αλήθεια μέσα από μια διαφήμιση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα