Ποιο ζώο έχει καλύτερη μνήμη απ’ τον άνθρωπο;

11:59 11/8/2019 - Πηγή: iPop

Μα ποιος μπορεί να έχει καλύτερη μνήμη απ’ τον άνθρωπο; Ένα ζωάκι που σίγουρα δεν το περιμένεις. Τι αναφέρει νέα έρευνα απ’ τη Νέα Ζηλανδία;

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Otago βρήκε ότι καλύτερη μνήμη απ’ τον άνθρωπο έχουν τα ψάρια! Κι όμως! Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η μνήμη

με τη μορφή «DNA methylation» διατηρείται μεταξύ των γενεών στα ψάρια, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που σχεδόν διαγράφεται.

Το DNA methylation (μεθυλίωση του DNA) κωδικοποιεί πρόσθετες πληροφορίες και μπορεί να γίνει κατανοητό, αν σκεφτείς (αν το παρομοιάσεις) με εκείνες τις σημειώσεις στα περιθώρια του βιβλίου στις οποίες αναφέρουν συνήθως ποιες σελίδες είναι οι πιο σημαντικές!

Πολύ περισσότερο, όπως εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Oscat Ortega, η μεθυλίωση βρίσκεται στην κορυφή του DNA και χρησιμοποιείται για να ελέγχει ποια γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται. Παράλληλα, βοηθά να προσδιοριστεί η κυτταρική ταυτότητα και η λειτουργία. Στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά, η μεθυλίωση του DNA διαγράφεται σε κάθε γενιά, ωστόσο διαπιστώθηκε πως αυτό δεν συμβαίνει στα ψάρια, τα οποία και εξετάστηκαν από τους ερευνητές.

Ο Dr Tim Hore, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Ανατομίας του Otago, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν νέες δυνατότητες στους επιστήμονες να μελετήσουν πως η μνήμη των γεγονότων μιας γενιάς μπορεί να μεταφερθεί στην επόμενη!

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι βιολόγοι των θηλαστικών έχουν κάνει μια αναζήτηση για πολύ καιρό για να βρουν αξιόπιστα παραδείγματα για το πού τα μεταβαλλόμενα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA μεταφέρονται στις επόμενες γενιές, ωστόσο πολύ λίγα από αυτά έχουν επαληθευτεί σε επαναλαμβανόμενες μελέτες που έγιναν.

Πάντως, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η μεθυλίωση του DNA δεν διαγράφεται σε κάθε γενιά, τουλάχιστον σε ορισμένα ψάρια. «Έτσι, πιστεύουμε ότι η μεταφορά γενετικής μνήμης μέσω της μεθυλίωσης του DNA είναι κάτι κοινό ανάμεσα στα ψάρια», εξήγησε ο Dr Hore.

Τέλος, να σημειωθεί πως χρειάστηκαν τρία χρόνια για να βρεθεί ότι τα ψάρια μπορούν να μεταδώσουν την εμπειρία της ζωής τους, τη μνήμη τους μέσω του DNA αλλά όπως αναφέρεται θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σε βάθος.

Αλλά μην σκας… σου έχουμε τα tricks για να βελτιώσεις τη μνήμη σου:

5 tricks για να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Photo: unplash/Martin Adams

Το άρθρο Ποιο ζώο έχει καλύτερη μνήμη απ’ τον άνθρωπο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα