Η πιο επικίνδυνη μέρα για πυρκαγιές | Πού και γιατί

09:33 11/8/2019 - Πηγή: iPop
| Πού

Σήμερα Κυριακή είναι η πιο επικίνδυνη μέρα για πυρκαγιές καθώς ο καιρός δεν βοηθά… Λόγω καύσωνα και μποφόρ, ποιες περιοχές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

Σήμερα είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα για πυρκαγιάς με τις περισσότερες περιοχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, και σήμερα να είναι σε κατηγορία κινδύνου 4.

Ο καύσωνας -καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει και τους 40 βαθμούς- σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, δημιουργούν το «έδαφος» για μια επικίνδυνη πιθανότητα εκδήλωσης

πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή οι βοριάδες θα πνέουν 4-5 μποφόρ στα δυτικά, 5-7 μποφόρ στα ανατολικά, ενώ τοπικά στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Η πιο επικίνδυνη μέρα για πυρκαγιές | Σε ποιες περιοχές

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κίνδυνου (κατηγορίας 5) για την εκδήλωση φωτιάς είναι οι εξής περιοχές

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Επιπλέον, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές σήμερα:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)Περιφέρεια Βόρειου ΑιγαίουΠεριφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)Περιφέρεια ΠελοποννήσουΠεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)Περιφέρεια Δυτικής ΕλλάδαςΠεριφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)59 δασικές φωτιές το Σάββατο

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις και την ενημέρωση από την κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, το Σάββατο εκδηλώθηκαν 59 φωτιές. Σε αυτές επιχείρησαν 459 άνδρες του Σώματος, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 7 PZL.

Επίσης, συνδρομή για την κατάσβεση των φωτιών παρείχαν 16 υδροφόρες των περιφερειών και των ΟΤΑ, ένα ελικόπτερο του στρατού και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Να σημειώσουμε ότι στην Ελαφόνησο η πυρκαγιά έκαιγε από νωρίς το πρωί και χρειάστηκε μεγάλη κινητοποίηση. Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το κάμπινγκ του νησιού και ένα ξενοδοχείο και οι παραθεριστές μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι.

Παράλληλα, 288 παιδιά των κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων μεταφέρθηκαν απ’ το Ζούμπερι στην παραλία του Αγίου Ανδρέα λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε. Λίγο αργότερα επέστρεψαν στην κατασκήνωση.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες και αποστολή SMS απ’ το 112

Οι οδηγίες προς τους πολίτες είναι σαφείς και αυστηρές. Όπως ενημερώνει η ΓΓΠΠ, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Να σημειωθεί επίσης, πως χθες Σάββατο ξεκίνησε και η ενδιάμεση λύση που βρέθηκε για τον αριθμό άμεσης ανάγκης 112. Οι περισσότεροι λάβαμε ένα μήνυμα που προειδοποιούσε για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς:  «Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας 10-08-2019 11:56. Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οδηγίες προστασίας civilprotection.gr».

Το άρθρο Η πιο επικίνδυνη μέρα για πυρκαγιές | Πού και γιατί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα