Πες μας σε ποιο μέρος μένεις να σου πούμε πώς επηρεάζεται η υγεία σου!

12:28 2/11/2019 - Πηγή: iPop

Η περιοχή που μένεις επηρεάζει την υγεία σου κι αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζεις. Εντάξει, όλοι έχουμε ξυπνήσει ξαφνικά επειδή οι γείτονες αποφάσισαν να κάνουν πάρτι ή επειδή άρχισε να χτυπά δυνατά ο συναγερμός από ένα αυτοκίνητο και κάτι παιδιά επέστρεφαν από τη βόλτα τους κι ένα μηχανάκι αποφάσισε να κάνει σούζα….

Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σου, σωστά; Λάθος! Η περιοχή που μένεις επηρεάζει την υγεία,

σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη. Όλος αυτός ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα.

Οι ερευνητές απ’ την Ισπανία και τις ΗΠΑ εξέτασαν πως μας επηρεάζουν τα επίπεδα θορύβου, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χώρους πράσινου σε περίπου 3.000 ασθενείς με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που υποβάλλονται σε θεραπεία στο Hospital del Mar της Βαρκελώνης μεταξύ 2005-2014.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ζουν σε ιδιαίτερα θορυβώδεις περιοχές έχουν 30% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο με αυξημένη σοβαρότητα και συνέπειες. Αντίθετα, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη φύση, βρέθηκαν να έχουν 25% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα επαγγέλματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου

Πώς πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πείραμα;

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης δημιούργησαν μοντέλα, αναλύοντας τα επίπεδα ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα, έναν χάρτη θορύβου στη Βαρκελώνη και δορυφορικές εικόνες που εντοπίζουν κοντινή βλάστηση και χώρους με πράσινο. Επίσης, εξετάστηκε και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κάθε ασθενούς.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που διερευνά πώς οι τρεις αυτοί παράγοντες επηρεάζουν τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το πόσο σοβαρό ή όχι θα είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες, όπως έδειξε η έρευνα.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι χώροι πράσινου και ο θόρυβος παίζουν σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα του εγκεφαλικού, αλλά όχι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Συγκεκριμένα, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της σοβαρότητας του εγκεφαλικού, αλλά οι ερευνητές λένε ότι ήταν περιορισμένοι σε αυτό το θέμα λόγω του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των υποκειμένων της μελέτης είχαν εκτεθεί στον ίδιο αέρα (Βαρκελώνη) για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

Έχοντας αυτό υπόψη, είναι δύσκολο να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

Να σημειωθεί πως οι ερευνητές δεν προσδιόρισαν ένα ακριβές ηχητικό επίπεδο που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς συνέκριναν μόνο τους ασθενείς που ζουν σε γενικότερες θορυβώδεις περιοχές με ασθενείς που ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές. Ωστόσο, θεωρούν ότι είναι πολύ πιο πάνω από τα συνιστώμενα όρια 53 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της ημέρας και 25 ντεσιμπέλ το βράδυ.

Ο τρόπος και ο τόπος που ζούμε δεν επηρεάζει μόνο τον αν το άτομο θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή όχι, αλλά και τη σοβαρότητά του αν αυτό συμβεί.

Διαβάστε επίσης:

«Μίνι» συμπτώματα που σε προειδοποιούν για εγκεφαλικό!

Το άρθρο Πες μας σε ποιο μέρος μένεις να σου πούμε πώς επηρεάζεται η υγεία σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα