Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό

10:02 21/1/2020 - Πηγή: iPop

Τι είναι ο κοροναϊός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και για την εξάπλωση του οποίου ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα; Τα κρούσματα μέχρι στιγμής.

Ο κοροναϊός μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, όλους στη Βουχάν της Κίνας, ενώ τα κρούσματά του ξεπερνούν τα 200.

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα στην Αυστραλία και εμφανίζει τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού της Κίνας, τέθηκε σε κατ’ οίκον απομόνωση, καθώς πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο συγκεκριμένος άνδρας είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα

στην Αυστραλίας. Ο ίδιος είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη δηλαδή όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των ασθενών κι απ’ όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η μετάδοση του ιού.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Τι είναι, όμως, ο κοροναϊός;

Πρόκειται για συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) και είναι ιός που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, διότι ξυπνούν μνήμες απ’ το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε κοστίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.

4 νεκροί μέχρι στιγμής

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν επιβεβαίωσαν πως ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις.

Το τέταρτο θύμα, ένας 89χρονος, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τη 13η Ιανουαρίου και εισήχθη σε νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Υπέκυψε τη 19η Ιανουαρίου.

Οι αρχές τόνισαν ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιστορικό, σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, ιδίως υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Η επιδημία, που άρχισε στη Βουχάν, εξαπλώθηκε σε άλλες κινεζικές πόλεις, κυρίως στην πρωτεύουσα Πεκίνο και στη Σαγκάη, ενώ τέσσερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί εκτός συνόρων, στη Νότια Κορέα (1), στην Ταϊλάνδη (2) και στην Ιαπωνία (1).

O κοροναϊός φέρνει έκτακτη σύγκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για τον νέο κοροναϊό.

Μια ειδική επιτροπή θα συγκληθεί στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

«Η Βουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust Global.

Photo: Pexels

Το άρθρο Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα