Είναι η καθημερινή φυσική άσκηση απαραίτητη για τα παιδιά;

19:07 20/1/2020 - Πηγή: iPop

Η καθημερινή φυσική άσκηση δεν αποτελεί ούτε αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές, που αποδεικνύει πως δεν έχουν πεισθεί οι άνθρωποι για τη δυναμική της στη προώθηση της ευεξίας τους και στον εμπλουτισμό της ζωής τους. Στις ήδη αναπτυγμένες χώρες έχει καταγραφεί η απομάκρυνση των ανθρώπων από τη φυσική άσκηση, ως μέρος νέου τρόπου ζωής, με δραματική και ανησυχητική αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων και παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τη φτωχότερη σωματική, ψυχική και νοητική υγεία.

Η καθημερινή φυσική άσκηση είναι απαραίτητη

Στις μέρες μας οι περισσότεροι

ενήλικες δεν έχουν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες ή δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο να βρουν ευκαιρίες και τρόπους να εμπλακούν σε αυτές. Αδρανείς ενήλικες με καθιστική ζωή, είναι οι ενήλικες που δεν είχαν στη ζωή τους την ευκαιρία να γευτούν την ομορφιά της άσκησης, να λάβουν απόλαυση και χαρά από την άσκηση. Επίσης είναι η ομάδα των ενηλίκων που ως παιδιά είχαν αρνητική εικόνα και εμπειρίες στο μάθημα της φυσικής αγωγής κατά τα σχολικά τους χρόνια. Ενήλικες εργασιομανείς ή πολυάσχολοι που εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια να βρουν χρόνο να είναι δραστήριοι. Ενήλικες με οικογένειες και παιδιά, που ναι μεν δεν έχουν χρόνο αλλά θεωρούν και οικονομικά επιβαρυμένες τις αθλητικές δραστηριότητες εκτός σχολείου για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να τους μαθαίνουν, μιας και τα ίδια τους μιμούνται, ένα καθιστικό τρόπο ζωής.

Νυν και μελλοντικοί γονείς, θα πρέπει να δημιουργούν πάντοτε ένα υγιές περιβάλλον για το παιδί με σωστές διατροφικές συνήθειες, εισάγοντας την άσκηση και τον αθλητισμό στη ζωή τους ως κάτι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξή τους και προσφέροντάς τους ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Το υγιές περιβάλλον θα πρέπει να συμβαδίζει με τον δραστήριο τρόπο ζωής αλλά το σημαντικότερο από όλα να μην παύει αυτή η διαδικασία, όπου δίνονται συνεχή ερεθίσματα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης παιδιού, με σκοπό να αντιληφθεί το παιδί την αξία, την ομορφιά και τα οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής, συμπεριλαμβάνοντας τους υπόλοιπους θετικούς παράγοντες υγείας και μακροζωίας.

Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων στον “παιδικό πρωταθλητισμό”;

Ο Ρόλος της Άσκησης στις Αναπτυξιακές Ηλικίες

Είναι γενικά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα πως η φυσική δραστηριότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και την ανάπτυξη. Η τακτική συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και άσκησης συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος, προωθεί την ψυχολογική ευημερία και προλαμβάνει τους πρόωρους θανάτους επιδρώντας θετικά στη μείωση διαφόρων παραγόντων κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων (παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κλπ.). Η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει συγκεκριμένα στη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού και μυϊκού συστήματος, δηλαδή αυξάνει την αερόβια και αναερόβια αντοχή, την μυϊκή δύναμη και αντοχή, με μείωση του σωματικού λίπους βελτιώνοντας την ικανότητα ελέγχου του σωματικού βάρους και της σωματικής σύστασης, ενώ παράλληλα προωθεί την ψυχολογική υγεία μειώνοντας την παρουσίαση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, καθώς επίσης βελτιώνει μαθησιακά την επίδοση των μαθητών/μαθητριών.

Διάβασε τη συνέχεια στο run247.gr…Δες ακόμα:

Πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζεται το παιδί σου;

Photo: Pexels

Το άρθρο Είναι η καθημερινή φυσική άσκηση απαραίτητη για τα παιδιά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα