Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο με θέμα το προσφυγικό- Παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες

17:12 3/3/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε στις 17:00 η πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό η οποία ως αποκλειστικό θέμα είχε το προσφυγικό. Την ώρα που η Ειδομένη «βουλιάζει», η κατάσταση στα hot spots είναι απελπιστική και στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται πάνω από 3.000 πρόσφυγες, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε συναντήθηκαν εκτάκτως με στόχο να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Κατά

τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου που ξεκίνησε στη μια και μισή την Πέμπτη, συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική Κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει στην κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας την Δευτέρα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση από τους Υπουργούς που έχουν άμεση σχέση με το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα εξαιτίας των κλειστών συνόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησης του αναφέρθηκε στην απόφαση της προηγούμενης Συνόδου σημειώνοντας πως δεν τηρήθηκε και επέρριψε ευθύνες στα κράτη – μέλη των Βαλκανίων τονίζοντας πως «ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε.» και τόνισε:

Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:

Τα βασικά προβλήματα, είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας

«Χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία» σημείωσε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κορμός των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής».

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση» και δήλωσε:

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας

Και διαβεβαίωσε μιλώντας για το εσωτερικό μέτωπο: «Υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα, ενώ ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά».

Να σημειωθεί πως συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Βίτσας.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν σαφές:

Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά

Ο Αλ. Τσίπρας επίσης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά βοηθητικές» για την Ελλάδα τις παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

Σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας τόνισε:

Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση ώστε να έχουμε επιπλέον προσωρινά κέντρα φιλοξενίας

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης φτάσει στα παράλια κάποιου νησιού της ελληνικής επικράτειας ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε:

«Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι θα τον οδηγήσουμε στα hot spots όπου γίνεται η ταυτοποίηση του και η πρώτη φιλοξενία» και συμπλήρωσε:

Εντός 72 ωρών θα μεταφέρεται είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα είτε αν είναι παράνομος μετανάστης θα επιστρέφει -σύμφωνα με τη συμφωνία- στην Τουρκία

Επικοινωνία Νταβούτογλου Τσίπρα

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου την οποία επιβεβαιώνει και το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άντρες συζήτησαν γύρω από τη μείωση και τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, καθώς και τη 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

Σημείωση!

Πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου κρατήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των Υπουργών για να μην διαρρεύσουν στα Μέσα πληροφορίες.

Να τονισθεί πως για την Παρασκευή, έχει προγραμματισθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να παρουσιάσει στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τις επίσημες θέσεις της ελληνικής πλευράς, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου με κεντρικό θέμα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων στην Ελλάδα

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες είναι άθλιες, ενώ πλέον όλοι οι καταυλισμοί οι οποίοι έχουν στηθεί όπως-όπως είναι υπέρ πλήρεις.

Τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ ανοιγοκλείνουν και οι πρόσφυγες περνούν με το σταγονόμετρο. Να σημειωθεί πως την Πέμπτη δεν έλειψαν οι εντάσεις στην Ειδομένη, καθώς, οι οργισμένοι πρόσφυγες φώναζαν συνθήματα και πραγματοποίησαν κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τα κλειστά σύνορα και την πολυήμερη αναμονή τους.

Ο καταυλισμός της Ειδομένης ασφυκτιά, ενώ συνεχώς οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνει πως η κρίση του προσφυγικού θα κρατήσει 2 με 3 χρόνια.

Οικογένεια έφυγε από την πλατεία Βικτωρίας για το ελληνικό με το άρρωστο παιδί της στα χέρια

Το πρωί της Τρίτης πανικός επικράτησε στην πλατεία Βικτωρίας. Μια απελπισμένη οικογένεια προσφύγων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πλατεία και να περπατήσει μέχρι το ελληνικό έχοντας στην αγκαλιά το ανήλικο κορίτσι τους το οποίο ψηνόταν στον πυρετό. Ενώ είχαν καλέσει ασθενοφόρο αυτό άργησε τουλάχιστον δύο ώρες και έτσι η οικογένεια αποφάσισε να μεταβεί στο ελληνικό όπου γνώριζαν πως υπάρχει γιατρός.

Επιμένει η Αυστρία:

«Να σταματήσει η Ελλάδα να προωθεί τους πρόσφυγες προς τα βόρεια και να της ασκηθεί πίεση προκειμένου να φροντίσει καλύτερα τους πρόσφυγες στα hot spots» τόνισε σε δηλώσεις του ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, στη Sueddeutsche Zeitung ο Σ.Κουρτς ανέφερε: «Δεν γίνεται, όποιος καταφέρνει να φθάσει ως την Ελλάδα, αυτομάτως να μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο Αυστριακός Υπουργός: «Η Βιέννη επιδιώκει μεν μια ευρωπαϊκή λύση από κοινού με την Τουρκία, αλλά προειδοποιεί για εικόνες ανάλογες με αυτές από την Ειδομένη, μελλοντικά από την Τουρκία» και χαρακτήρισε «ηθικά ανώτερο» το να κρατούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, από το να τους σταματούν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ.

Απορρίπτοντας την κριτική για την Βαλκανική Διάσκεψη και για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού είπε χαρακτηριστικά: «Το κλείσιμο σε συνδυασμό με μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία μπορούν τελικά να οδηγήσουν στον περιορισμό του αριθμού εκείνων που παίρνουν το δρόμο για την Ε.Ε.».

Ο Υπουργός σημείωσε πως το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι του 2015 αλλά και η προώθηση των προσφύγων προς την Ευρώπη «ήταν λάθη τραγικά».

Εξαφανίστηκε 10χρονο κορίτσι από την πλατεία Βικτωρίας

Ένα 10χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε από την πλατεία Βικτωρίας. Οι γονείς του αφισοκόλλησαν ένα κείμενο στα αραβικά και στα αγγλικά μαζί με την φωτογραφία του κοριτσιού και απευθύνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την εξαφάνιση να επικοινωνήσει μαζί τους.

Το πρωί της Πέμπτης, προσφυγόπουλο γεννήθηκε μέσα σε ελικόπτερο, κατά τη διάρκεια επείγουσας αερομεταφοράς από το Καστελόριζο προς Ρόδο με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ελικόπτερο μετέβη στο Καστελόριζο με επιβαίνουσα τη γιατρό του νοσοκομείου Πολύμνια Γαλανού και παρέλαβε την ετοιμόγεννη πρόσφυγα που τελικά γέννησε πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Κοινή λύση για το προσφυγικό αναζητούν Τσίπρας- Τουσκ οι οποίοι σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση τους την Πέμπτη καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες.

Το πρωί της Πέμπτης έφθασε στο λιμάνι του Πειραιά το Blue Star 1 με 580 πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Μυτιλήνη.

The post Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο με θέμα το προσφυγικό- Παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες appeared first on iPop.

Keywords
ελλαδα, θεμα, αλέξης τσίπρας, sueddeutsche zeitung, blue star, πειραιας, υπουργοι, τσιπρας, οηε, δραμα, ΠΓΔΜ, sueddeutsche, λύση, καλοκαιρι, super, puma, blue, star, μυτιληνη, ipop, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ηλεκτρα γαλανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, ipop, χωρες, εικονες, κινητα, κινητα τηλεφωνα, νησια, οηε, πιεση, σμυρνη, φωτογραφια, ωρα, blue star, puma, star, αγκαλια, αυστρια, αραβικα, αχμετ, βιεννη, βορεια, γινεται, γονεις, δευτερα, δηλωσεις, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επικοινωνια, ευρωπη, εφυγε, ιδια, υπηρεσιες, καστελοριζο, κυβερνηση, κειμενο, λαθη, λύση, μαξιμου, μειωση, οικογενεια, παιδι, πεμπτη, προβληματα, πρωι, ροες, ρολο, συνεχεια, συνθηματα, τουρκια, ωρες, αντρες, super, blue, δημητρης, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, κομματι, νοσοκομειο, πηγες, πληροφοριες, ροδο, sueddeutsche zeitung, sueddeutsche, ταξιδι, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα