Ελλειψη βιταμινης d στους ανδρες: με ποια σοβαρη νοσο συνδεεται...

17:01 3/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ διαπίστωσαν...
ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία των αντρών.
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται από τον οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Τροφές όπως τα ψάρια, το αβγό και τα μανιτάρια παρέχουν επίσης στον οργανισμό σημαντική ποσότητα της βιταμίνης.
Σύμφωνα με τα νέα
ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον αντρικό οργανισμό συνδέονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης, όπως διαπιστώνεται με αιματολογική εξέταση, «προβλέπει» τη διάγνωση επιθετικού καρκίνου στον προστάτη.
Η διαπίστωση αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς μπορεί να καθοδηγήσει τη θεραπεία σε περίπτωση που ο γιατρός δεν έχει αποφασίσει εάν ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει σε επέμβαση προστατεκτομής ή σε ενεργό παρακολούθηση, όπου ο γιατρός παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου χωρίς να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.
«Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσει βιολογικό δείκτη για την πρόβλεψη του επιθετικού καρκίνου του προστάτη», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Άνταμ Μέρφι. Ο ειδικός αναφέρει επίσης πως οι άντρες με σκουρόχρωμο δέρμα, χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής ή χαμηλά επίπεδα έκθεσης στον ήλιο πρέπει να κάνουν εξετάσεις μέτρησης της βιταμίνης εάν λάβουν διάγνωση για καρκίνο του προστάτη ή οι εξετάσεις τους δείξουν αυξημένα επίπεδα PSA.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/340854-elleipsi-vitaminis-d-stous-antres-me-poia-sovari-noso-syndeetai#ixzz41msCTW2u
Keywords
Τυχαία Θέματα