Δεν έχουν τέλος τα ρατσιστικά σχόλια κατά των ευπαθών ομάδων- Μετά τον Λαζόπουλο και ο Πρετεντέρης

16:13 3/3/2016 - Πηγή: iPop

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα ρατσιστικά σχόλια του Λάκη Λαζόπουλου κατά των ατόμων με κινητικά προβλήματα σειρά πήρε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης ο οποίος αναφέρθηκε στον «αυτισμό» του πρωθυπουργόυ, Αλέξη Τσίπρα.

Στα σχόλια τα οποία κάνει λόγο για «αυτισμό» έσπευσε να απαντήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ

τονίζοντας:

Με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, που έρχεται να προστεθεί σε πλείστα άλλα παραδείγματα, και επειδή τείνει να γίνει σύνηθες αυτή η εντελώς λάθος χρήση της λέξης αυτισμός, συνιστούμε για ακόμη μία φορά σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, σε καθέναν και σε καθεμιά που αρθρώνει δημόσιο λόγο, να χρησιμοποιεί σωστά την πλούσια έτσι κι αλλιώς ελληνική γλώσσα

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία:

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε, και ορθώς, για τη σύνδεση της κινητικής αναπηρίας με «καθηλωμένες ιδέες».

Στηλιτεύτηκαν τόσο η άποψη πίσω από τις λέξεις όσο και η ίδια η ορολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε με τρόπο λανθασμένο, εάν όχι ρατσιστικό. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναγκάζεται να επανέλθει στη χρήση των λέξεων, με αφορμή το άρθρο του γνωστού και έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» στις 2 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν νομίζω πως όσα χρόνια είμαι δημοσιογράφος έχω συναντήσει άλλον Πρωθυπουργό τόσο έγκλειστο σε ένα τόσο υποκειμενικό σύστημα πρόσληψης της πραγματικότητας. Καταντάει σχεδόν αυτισμός.

Φαίνεται ότι ο κ. Πρετεντέρης έπεσε στην «παγίδα» που έπεσαν και άλλοι πριν από αυτόν, χρησιμοποιώντας τη λέξη «αυτισμός» με αρνητική σημασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο αυτισμός, μία βιολογική κατάσταση, – τα εμπόδια της οποίας γονείς, ειδικοί επιστήμονες και πάνω από όλα τα ίδια τα άτομα με αυτισμό αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους- χρησιμοποιείται με αρνητικό πρόσημο, τεκμηριώνοντας δήθεν ένα δυσάρεστο γεγονός.

Με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, που έρχεται να προστεθεί σε πλείστα άλλα παραδείγματα, και επειδή τείνει να γίνει σύνηθες αυτή η εντελώς λάθος χρήση της λέξης «αυτισμός», συνιστούμε για ακόμη μία φορά σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, σε καθέναν και σε καθεμιά που αρθρώνει δημόσιο λόγο, να χρησιμοποιεί σωστά την πλούσια έτσι κι αλλιώς ελληνική γλώσσα.

Η χρήση των λέξεων «αυτισμός» και «αυτιστικός» ως αρνητικές έννοιες και επίθετα προωθεί στιγματική και ρατσιστική κατάσταση για τα άτομα με αυτισμό που αγωνίζονται καθημερινά. Δεν είναι «ψιλά γράμματα».

Ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη:

Αμήχανος, εκνευρισμένος, καταβεβλημένος, κουρασμένος. Ένα τηλεοπτικό διάγγελμα τρεισήμισι ωρών (θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ) κι ένας Πρωθυπουργός που αποκάλυψε πως οι άλλοι φταίνε που τα πράγματα δεν έρχονται όπως θέλει.

Κατά σειρά , λοιπόν, φταίνε το ΔΝΤ, η Turkish Airlines, ο Βαρουφάκης, ο Λεβέντης, η διαπλοκή, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο Σαμαράς, ο Ψυχάρης, η Φώφη και διάφοροι ακατονόμαστοι «που τσιγκλάνε σε άλλες κατευθύνσεις» και δεν αφήνουν τον Μητσοτάκη «να διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα» – δηλαδή να γίνει… υπαρχηγός του Τσίπρα!..

Δεν νομίζω πως όσα χρόνια είμαι δημοσιογράφος έχω συναντήσει άλλον Πρωθυπουργό τόσο έγκλειστο σε ένα τόσο υποκειμενικό σύστημα πρόσληψης της πραγματικότητας. Καταντάει σχεδόν αυτισμός.

Διότι, αν όντως πιστεύει ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας», τότε πολύ φοβάμαι ότι κάποιος πρέπει επειγόντως να του πει ότι τα θαύματα τελείωσαν μαζί με εκείνον που τα έκανε.

Είναι αλήθεια ότι ο αυτισμός και οι μανίες της κυβέρνησης συντηρούνται ή αναπαράγονται από έναν (περιορισμένο) στόλο κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών) σε κατάσταση απόλυτης υποτέλειας και ανεξέλεγκτου παροξυσμού.

Σχεδόν σαν να μη θέλουν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη και τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Ηρθαν να μείνουν και δεν καταλαβαίνουν γιατί φεύγουν.

«Είναι η πολιτική, ηλίθιε!» θα μπορούσε να τους απαντήσει ο Σόιμπλε. Διότι όταν επί μήνες, αντί να κάνεις πολιτική, κοροϊδεύεις τους έξω και τους μέσα, έρχεται κάποια στιγμή που σε πλακώνουν και οι μέσα και οι έξω. Στοιχειώδες.

Το μόνο ενθαρρυντικό για τον Πρωθυπουργό από όλα αυτά είναι βεβαίως η διαπίστωση ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που προσπαθούν να στηρίξουν με νύχια και με δόντια τον ίδιο και την κυβέρνησή του – με το αζημίωτο, εννοείται…

Δηλαδή ότι υπάρχουν ακόμη κορόιδα και επιτήδειοι.
Διότι μόνο τέτοιοι μπορούν να χάψουν το παραμύθι ότι πριν γίνει Πρωθυπουργός έψηνε καφέδες σε μυστικές συναντήσεις με εκδότες που ζητούσαν να τους χαρίσει τα χρέη σε ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες τελούν υπό τη στενή εποπτεία των δανειστών.

Που ζητούσαν δηλαδή όχι από τον Πρωθυπουργό, αλλά από κάποιον που θα γινόταν ίσως κάποτε Πρωθυπουργός να κάνει κάτι που δεν γίνεται από εκείνον που δεν μπορούσε να το κάνει.

Κι ότι αυτός ασφαλώς αρνήθηκε να κάνει εκείνο που δεν μπορούσε, αλλά του πήρε τέσσερις συναντήσεις (και πολλούς καφέδες…) για να το καταστήσει σαφές σε εκείνους που νόμιζαν οι άσχετοι ότι κάπως έτσι γίνονται οι δουλειές.

Ηθικό δίδαγμα; Στην κοινωνία κυκλοφορούν πολλές γάτες. Αλλά και κάτι γατάκια να κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια.

The post Δεν έχουν τέλος τα ρατσιστικά σχόλια κατά των ευπαθών ομάδων- Μετά τον Λαζόπουλο και ο Πρετεντέρης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα