Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη- Ανήσυχη η Κυβέρνηση ψάχνει λύσεις

07:36 23/2/2016 - Πηγή: iPop

Με περίπου 5.000 άτομα να είναι εγκλωβισμένα στην Ειδομένη και οι αφίξεις σε Πειραιά και Μυτιλήνη όλο και να αυξάνονται, η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις, ενώ την Δευτέρα συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο.

Νωρίτερα βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση για άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να προσπαθούν

να απομακρύνουν τους Αφγανούς που είχαν κάνει κατάληψη. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του iPop.gr από την αστυνομία, έχει απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των Αφγανών προσφύγων από το σημείο, ενώ είναι ήδη καθ’οδόν 7 λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην Αθήνα. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή.

Οι νέες εξελίξεις δείχνουν πως το κείμενο της συμφωνίας της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες παραβιάζεται καθώς το κείμενο προβλέπει πως κανένα κράτος δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι τις 6 Μαρτίου, ημερομηνία της νέας Συνόδου Κορυφής.

Οι Αφγανοί δεν περνούν στην ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι το ίδιο ισχύει και για την Σερβία και την Κροατία.

Ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε την κατάσταση «παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και σε στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε δέκα ώρες διαψεύστηκαν ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί μαι την προεδρία της ΕΕ, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς. Η ελληνική Κυβέρνηση όμως έχει φτιάξει plan b καθώς καθώς διαφαίνεται ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη».

Και ο Μάρτιν Σουλτς όμως σε δηλώσεις του την Δευτέρα είπε πως εάν κλείσουν τα σύνορα, η Ελλάδα θα γίνει parking προσφύγων. «Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία».

Ο ΥΠΕΣ της Γερμανίας έθιξε επίσης το ζήτημα τονίζοντας πως «η προστασία της ζώνης Σένγκεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού».

Στο μεταξύ 400 πρόσφυγες που είχαν προορισμό την Κοζάνη, μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Λυκόβρυσης προκειμένου να φιλοξενηθούν μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ο δήμος της Κοζάνης σε ανακοίνωσή τους ζήτησε την συνδρομή των πολιτών με ό, τι μπορεί ο καθένας: τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη πρώτης ανάγκης. Μεγάλη είναι η συμβολή των εθελοντών , ενώ να σημειωθεί πως ανάμεσα στους πρόσφυγες που είναι από Αφγανιστάν και Συρία είναι και πολλές οικογένειες με βρέφη.

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη- Ανήσυχη η Κυβέρνηση ψάχνει λύσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα